Udruga fra Slavko Barbarić svečanom Akademijom obilježila 20. obljetnicu djelovanja

datum: 30.12.2011.

Dvadeseta obljetnica Udruge za stipendiranje studenata "fra Slavko Barbarić" iz Međugorja obilježena je 29. prosinca 2011. godine svečanom Akademijom koja je održana u prepunoj dvorani pape Ivana Pavla II. u Međugorju. Prije 20 godina, na inicijativu fra Slavka Barbarića, osnovan je Fond "Prijatelji talenata" Međugorje, s nakanom materijalne i duhovne pomoći talentiranim i materijalno ugroženim studentima. Zbog fra Slavkova velikog doprinosa u nastanku i radu Fonda, nakon njegove smrti, skupština Fonda je 2001. godine donijela odluku o promjeni naziva Fonda "Prijatelji talenata" Međugorje u Udruga ,, Fra Slavko Barbarić'' Međugorje. Fra Slavko se nesebično davao u radu Udruge prikupljajući sredstva za stipendije studentima, a nakon njegove smrti započeto djelo nastavili su njegova subraća, u prvom redu ondašnji međugorski župnik dr. fra Ivan Sesar, te sadašnji predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko.

Udruga je u svom radu podijelila stipendije i potpore za 3.244 studenta. Samo u zadnjih 10 godina od fra Slavkove smrti Udruga bilježi 875 podijeljenih stipendija i 717 potpora.
Udruga dio financijskih sredstava uspijeva prikupiti prodajom kalendara i aukcijom slika, a rad Udruge pomažu i umjetnici koji su okupljeni u Likovnoj koloniji, koju vodi Mario Vasilj - Totin. Kao izlagači na prigodnoj Akademiji sudjelovali su: provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, dr. fra Ivan Sesar, ravnatelj Majčinog sela fra Svetozar Kraljević, sadašnji predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko, nekadašnji stipendist Udruge doc. dr. Nino Raspudić, te rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović. Predavači su uputili prigodne riječi nazočnima ističući kako je mladost vrijeme rasta u vrlinama, vrijeme učenja i osposobljavanja te je stoga mladom čovjeku potrebna pomoć da to svoje neponovljivo vrijeme najbolje koristi kako bi i sam bio koristan drugima. Negdašnji stipendisti Udruge Marin Čilić i Ivan Dodig, dva proslavljena imena u svijetu sporta, koji uvijek i svugdje ističu svoje Međugorje i njegovu duhovnu poruku cijelom svijetu, u svojim video porukama, pored zahvale Udruzi, pozvali su sve ljude koji mogu pomoći da svojim prilozima postanu podupiratelji ove Udruge. Na kraju Akademije, predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko uručio je zahvalnice i priznanja svima koji su bili uključeni u projekt Udruge, bilo kroz vodstvo, materijalnu i duhovnu pomoć ili dobročiniteljstvo, te na taj način pomogli mnogim studentima ostvariti svoje snove o završetku studija. Uslijedilo je potpisivanje ugovora za ovogodišnje stipendiste, te, nakon prigodnoga domjenka, sudjelovanje na večernjemu liturgijsko - molitvenomu programu. (slike)