Valentin Inzko, visoki predstavnik Europske unije u BiH, posjetio je Međugorje

datum: 21.04.2009.

alentin Inzko, visoki predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini u subotu, 18. travnja posjetio je Međugorje. Dosada je dolazio dvadesetak puta. U subotu je sudjelovao na večernjem misnom slavlju u 18h. Za vrijeme posjeta razgovarali smo s gosp. Inzkom:

Gosp. Inzko, kako se osjećate u Međugorju?
Fantastično, u mojoj duši je mir, sreća i osjećam da sam dobio neku pomoć, snagu koja mi je itekako potrebna.

Kada ste prvi put čuli za Međugorje?
Za Gospina ukazanja u Međugorju čuo sam 1982. Prvi put u Međugorje dolazim godinu dana poslije 1983. Sjećam se da mi tada u hotelu „Čitluk“ - danas je to hotel „Brotnjo“ - nisu dali spavati, a hotel je bio prazan, zato što se nisam javio preko protokola, a bio sam mladi diplomat u Beogradu. To je bilo vrijeme komunizma. Prespavao sam u automobilu.

Gosp. Inzko, kakvi su Vaši dojmovi o Međugorju?
Ja čuda nisam vidio, ali čudo se događa u čovjeku, u meni. Čovjek osjeti Božji mir i odmah razmišlja o drugim vrednotama. Ovdje se čovjek mijenja, razmišlja na drugačiji način.

Kada ćete ponovno posjetiti Međugorje?
Najkasnije 25., 26. lipnja, za obljetnicu Gospinih ukazanja, a možda i ranije, ne znam. Kad god dolazim u ove krajeve navratim do Međugorja. Bio sam i u listopadu i studenom prošle godine, ali anonimno. Ovamo dolazim iz osobnih razloga i ni zbog čega drugoga.

Što za Vas znače međugorske poruke?
Ja vjerujem u međugorska ukazanja, u Međugorju sam osjetio nešto posebno, a što se tiče poruka - one su veoma važne. Najvažnija je poruka mira. Marija je Kraljica mira, ona je priznata od svih, i od muslimana, za sve zemlje i sva vremena.

Pratite li međugorska događanja?
Pratim i ne pratim, znam da imate kulturni program, znam za Festival mladih koji se organizira za mlade iz cijeloga svijeta, čuo sam za Radiopostaju „Mir“ Međugorje koja je veoma popularna i prepoznatljiva. Ima mnogo slušatelja.

Na kraju je gosp. Inzko poručio: Svi bismo trebali sebe mijenjati, jedino tako ćemo moći mijenjati svijet. Neka svi ljudi koji kažu da su vjernici - doista budu vjernici, neka žive svoju vjeru!

Dragana Dugandžić