Zajednički koncert talijanskog i međugorskog zbora

datum: 29.09.2005.

U subotu, 24. 09. 2005. u prepunoj crkvi sv. Jakova u Međugorju zajednički koncert održali su talijanski zbor «I Cantori Veneti» pod ravnanjem maestra Maurizia Betteta i međugorski Veliki župni zbor Kraljice mira pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul.

Zbor «I Cantori Veneti» okupio se 1996. godine na poticaj nekolicine zaljubljenika u glazbu i venecijansku tradiciju. Diljem Italije održali su više koncerata klasične i religiozne glazbe, te glazbe s tradicionalnim nacionalnim repertoarom.

Poticaj za dolazak u Međugorje zbor «I Cantori Veneti» dobio je 25. srpnja prošle godine. Nakon otpjevane dvije Mise i održanog koncerta u mjestu S. Vito di Arsie, dok su cestom prolazili blizu rodnog mjesta sv. Pija X., voditelj puta im je kazao da je u obližnjem mjestu skupina vandala bila oskvrnula jedan Gospin kip, te da upravo u tom trenutku narod zajedno sa svojim svećenikom postavlja novi kip. Vođa puta predložio je zboru sudjelovati u toj svečanosti i zapjevati nekoliko Gospinih pjesama. Zbor je s oduševljenjem prihvatio prijedlog, i kada su pjevači shvatili da se radilo o kipu Gospe Međugorske, u njima se rodila želja doći u Međugorje.

Impresivan je bio završetak koncerta. Dva zbora na hrvatskom jeziku zajednički su otpjevala međugorsku himnu «Došli smo ti Majko draga» autora fra Stanka Vasilja. Gledatelji su burnim pljeskom pozdravili nastup.