Zlatna harfa

datum: 03.05.2008.

Zlatna harfa je tradicionalni susret dječjih zborova koji se svake godine održava u župama.

Prva Zlatna harfa održala se 1. srpnja 1984. u Kočerinu, u Hercegovini, i okupila je dvjestotinjak malih pjevača. Inicijativu je dao fra Mićo Pinjuh, tadašnji župnik u Kočerinu. Svaki je zbor otpjevao dvije tematske i jednu slobodnu liturgijsku skladbu. Temeljne zadaće Harfe su obnova liturgijskog pjevanja, poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja kao i poticanje stvaralačkog duha skladatelja.

Susret se ove godine održao 1. i 2. svibnja 2008. u Međugorju. Tema susreta bio je sveti Franjo. Svaki je zbor izveo dvije skladbe, jednu izbornu i jednu „zadanu“, unaprijed izvučenu ždrijebom. 1. svibnja nastupili su zborovi iz slijedećih župa: Posuški Gradac, Vitina, Kočerin, Drinovci, Međugorje, Kruševo i Mostar. 2. svibnja pjevali su zborovi iz Posušja, sa Širokog Brijega, s Humca, iz Čitluka, Ružića i Tomislavgrada.

Susret je otvorio međugorski župnih fra Petar Vlašić koji je svojim riječima pohvalio i ohrabrio djecu i mlade. Program je počinjao u 15 h svetom Misom, nakon čega se održala smotra zborova. Prvoga dana sv. misu predslavio je fra Ivan Landeka, a drugoga dana fra Josip Vlašić. Kroz program vodila je Sanja Komadina Pehar.

Zlatna harfa nije natjecateljskog karaktera, pa su svi zborovi neovisno o izvedbi dobili priznanje za svoj trud.