Znanstveni skup na Humcu povodom 150 godina od izgradnje samostana

datum: 16.10.2017.

Povodom 150 godina od početka izgradnje franjevačkog samostana održat će se znanstveni skup na Humcu. Znanstveni skup će se održavati 20.i 21.listopada u samostanu sv. Ante Padovanskoga (trg sv. Ante 1 Humac – Ljubuški)

Nakon izgradnje širokobriješkog samostana, franjevci su osjetili da će za život njihove zajednice biti malo jedan samostan, pa su odlučili sagraditi drugi i to na Humcu kod Ljubuškoga. Temeljni kamen novoga samostana blagoslovio je apostolski vikar fra Anđeo Kraljević 4. travnja 1867. god. Gradnja samostana trajala je desetak godina, a vodio ju je fra Nikola Šimović.

U novi samostan, koji je dekretom generala Reda bio priznat 1876. godine, smješten je novicijat Hercegovačke franjevačke kustodije. Uprava Kustodije je odlučila na Humcu sagraditi sjemenište za odgoj mladih franjevaca.

Izgrađujući samostan na Humcu fratri su htjeli da on postane ne samo duhovno i vjersko nego i odgojno središte za nepismeni puk.

U samostanu se nalazi novouređena knjižnica s preko 20.000 primjeraka. U samostanu je 25. ožujka 1884. godine otvorena prva javna muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini.

Franjevački muzej na Humcu je najstarija muzejska zbirka u Bosni i Hercegovini.