Župa Međugorje sprema se za proslavu sv. Jakova

datum: 20.07.2010.

Župa Međugorje blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jakova apostola, proslavit će središnjim misnim slavljem u nedjelju 25. srpnja u 11 sati, u Gaju blizu crkve. Sv. Misi prethodi procesija s kipom sv. Jakova uz pjevanje litanija. Ove godine kip će nositi predstavnici Vionice, a  za proslavu župljani će se pripremiti trodnevnicom, koja započinje u četvrtak, 22. srpnja, večernjim molitvenim programom od 18 sati. Na dan proslave, u nedjelju je i redovito mjesečno cjelonoćno Klanjanje. U 22 sata započinje zajedničko Klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.
Međugorska je župa utemeljena 1892. godine i stavljena pod zaštitu sv. Jakova apostola. Samo pet godina kasnije, već 1897. godine, trudom župnika i mještana, sagrađena je župna crkva. Iako je za ono vrijeme bila prostrana i lijepa, trusan teren na kojem je sagrađena vremenom je oštetio njezinu nosivost, pa je bilo neminovno graditi novu crkvu. Godine 1934. započinje, a 1969. završava izgradnja sadašnje župne crkve. I sve je teklo po ustaljenom događanju jedne obične župe do u ljeto 1981. godine, kad ovo mjesto i crkva postaje središnjom točkom okupljanja milijuna hodočasnika, štovatelja Kraljice mira, iz cijeloga svijeta.
Nebeski zaštitnik međugorske župe, sv. Jakov apostol i njegov brat Ivan bili su sinovi Zebedeja, ribara na Genezaretskom jezeru. Sv. Jakov se najprije pridružio učenicima Ivana Krstitelja, a zatim postao Isusov učenik. Jakov je s Petrom i Ivanom bio svjedok uskrsnuća Jairove kćeri i Isusova Preobraženja. Bio je među onima koji su bili uz Isusa za vrijeme agonije u Getsemanskom vrtu. Jakov je prvi od apostola koji je položio svoj život za Evanđelje. 43. ili 44. godine, po nalogu kralja Heroda Agripe I.
Zaštitnik je hodočasnika, a relikvije mu se nalaze u Compostelli, u Španjolskoj. Kip sv. Jakova u međugorskoj crkvi, slično kao i na drugim mjestima, prikazuje sveca hodočasnika s hodočasničkim štapom u ruci, s tikvicom za vodu i školjkom iz koje se pije.