Župna proslava Uzvišenja Križa Kristova u Međugorju

datum: 08.09.2017.

U nedjelju 10. rujna 2017. u Međugorju je župna proslava Uzvišenja Križa Kristova. Svete mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 7, 8, 12 i 18 sati, a svečana sv. misa je na Križevcu u 11 sati. Predslavit će je fra Antonio Šakota, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. U filijalnim crkvama te nedjelje nema sv. misa.

Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe. Naime, potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom međugorski su župljani u čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova križa dobivene iz Rima. Prva sveta misa na tom je mjestu slavljena 16. ožujka 1934. Toga je dana promijenjeno i ime brda - umjesto dotadašnjeg imena Šipovac, brdo se od tada zove Križevac.

Već u rujnu 1935. biskup fra Alojzije Mišić je odredio da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, te da se tada na Križevcu slavi «pučka misa». Sve do 1981. bio je to blagdan međugorskih župljana i prijatelja iz okolnih mjesta, a od 1981. blagdan hodočasnika iz cijelog svijeta.