Razgovori

Bečki kardinal dr. Christoph Schönborn u Međugorju

 

Video: Bečki kardinal dr. Christoph Schönborn u Međugorju

 
 

 

Jim Caviezel: „Ja sam siguran da filma „Pasije“ ne bi bilo da nije Međugorja“

U ljeto 2016. u Međugorje je hodočastio hollywoodski glumac Jim Caviezel, a koji je tom prigodom gostovao u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje. Svjetsku je slavu postigao glavnom ulogom u filmu Mela Gibsona „Pasija“. Tvrdi, između ostalog, da bez međugorskih iskustava nikada ne bi prihvatio tu ulogu, iskusivši upravo u Međugorju za njega do tada posve nepoznatu dimenziju vjere. Najavio je i snimanje filma „Uskrsnuće“, te pozvao svećenike i vjernike da mole na tu nakanu.

„Međugorje je za mene mjesto nade. Svi koji ovdje dođu mogu iskusiti duboki susret s nebom. Međugorje je došlo u moj život dok sam bio u Irskoj na snimanju filma „Grof Monte Cristo“. Imali smo velikih problema sa scenarijem i osjećao sam da će se dogoditi nešto loše. Naime, kada ste u filmskom svijetu čitava vam karijera može poći nizbrdo ako se dogodi i jedan loš film. Moja supruga je tada po prvi put bila na hodočašću u Međugorju. Kada smo se čuli,  u njenom sam glasu prepoznao nekakvu promjenu. Rekla mi je da vidjelac Ivan Dragićević dolazi u Irsku. Dobio sam slobodan dan i mogao sam nazočiti jednom ukazanju. Stajao sam sasvim otraga u prepunoj crkvi i nije mi bilo baš sasvim jasno što se to događa. Bio sam u dijelu predviđenom za ljude u invalidskim kolicima. U trenutku ukazanja sam sjedio, a ti ljudi koji su bili u kolicima su pokušavali kleknuti. To me je zadivilo, jer ja nisam imao potrebu učiniti ono što su oni htjeli učiniti.

Ukazanje je završilo i u tom trenutku Ivan me pogledao. Došao je do mene i na lošem engleskom kazao da me želi vidjeti u nedjelju na ukazanju. Zaista nisam znao hoće li to biti moguće, jer mi je raspored bio prenatrpan. Ipak sam otišao sam u kuću čovjeka koji iz Irske dovodi skupine hodočasnika u Međugorje. Postali smo veliki prijatelji, a tu je bio i Ivan. Vjerovao sam u ukazanja u Lurdu i Fatimi, no činilo mi se da ne vjerujem u Međugorje. Sve mi je bilo čudno. U trenucima kada je počelo ukazanje, gledao sam u Ivanovo lice. Vidio sam da se lagano smiješi i gleda u zanosu. Promatrao sam ga kao glumac i razmišljao kako mora biti uistinu dobar glumac da to izvede. Počeo sam se pitati i propitivati Gospu. Rekao sam - Moraš mi kazati što je ovo, je li istina ili ne, glumi li ili ne! I ja sam molio, molio sam ju da učini čudo u filmu. Potrebna mi je tvoja pomoć - kazao sam. I odjednom kao da sam osjetio osmijeh na svojoj duši. Bilo je to kao da me dotiče djelić neba. Suze su mi počele same padati. Postao sam svjestan kako sam toliko puta izbacio Boga iz svoga života.

Ivan je rekao da je Gospa tu da me dovede svome Sinu. S tim iskustvom nastavio sam snimanje filma na Malti. Redatelj je bio agnostik i imao je svoje sumnje o vjeri. Snimali smo u jednom ogromnom dvorcu punom slika i umjetnina koji nisu imali puno toga zajedničkoga s vjerom. U samom filmu moj je lik trebao odlučiti hoće li slijediti ljubav svog života. Potom se, između tog  mnoštva umjetnina, trebalo odlučiti koja će slika biti na stropu tijekom snimanja jedne scene. Tada se pronašla jedna dječja soba u kojoj je bila Gospina slika. Redatelj, koji je znao da je to Gospa, no nije znao što to znači, donio je tu sliku na set. Slika je stavljena na strop i, nekim čudom, tijekom te scene snimljena je upravo ta slika.

Za mene je to bio znak da je Gospa tu i da bdije nad tim projektom. Po svršetku snimanja sam svojoj ženi rekao da odmah želim poći u Međugorje. Osjetio sam da će se dogoditi nešto veliko. Nedugo zatim me nazvao Mel Gibson. Rekao mi je kako želi da glumim Isusa, i da, ako budem pristao, vjerojatno više neću imati posla u ovom filmskom gradu. Također je dodao da ne želi biti odgovoran za propast moje filmske karijere.“, kazuje Jim, dodajući kako je film Pasija - i nakon 15 godina jedan od najgledanijih filmova ikada! - ipak snimljen.

Upitan o Gospinim porukama, ovaj američki glumac kaže: „Kad pročitam Gospinu poruku tada prepoznajem glas svoga Pastira i Majke koji mi govore. Dar koji imamo kada čitamo Gospine poruke je više od svega što u ovom svijetu možemo zamisliti. Mi imamo dar da nam Bog sada govori, no mnogi to odbacuju. Siguran sam da filma „Pasije“ ne bi bilo da nije Međugorja. Bez Gospe i njenih ukazanja ovaj svijet bi bio ruševina. Ovo je blagoslovljeno vrijeme, jer živimo u vremenu ogromne milosti i nade. Prije susreta s Ivanom i Međugorjem, nisam imao ništa što bih mogao dati Bogu. Sada imam nešto zahvaljujući Međugorju. Na svakome je od nas velika odgovornost. No, vama koji ovdje živite je puno teže, jer ipak imate veću odgovornost i možete primiti tolike duhovne radosti i blagoslove.

Nije mi teško živjeti svoju vjeru. Naime, sada sam svjestan u kojem pravcu ide budućnost. Svoju vjeru i ufanje ne temeljim na materijalnim stvarima jer ću jednom ionako ostati bez njih. Dok sam bio duhovno prazan bilo mi je uistinu mnogo teže. Tada je moj život hodio prema potpunoj praznini.“

 

Fra Miljenko Steko - razgovor sa svećenikom iz New Yorka

 

Četitka - Fra Petar Vlašić, župnik