24. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

datum: 27.06.2005.

Dvadeset i četvrta obljetnica Gospinih ukazanja proslavljena je u Međugorju i širom svijeta. Duhovna priprema za obljetnicu bila je devetnica koju su na Brdu ukazanja molili vjernici iz cijelog svijeta. Od 15. do 23. lipnja, mnoštvo se župljana i hodočasnika slijevalo na Brdo ukazanja u svako doba dana i noći. S međugorskim fratrima svakog se popodneva u 16 sati molila krunica, a vidioci su se svake večeri u kasnim satima uspinjali na brdo da bi tamo s vjernicima molili. Za vrijeme cijele devetnice, Ivan Dragićević i Marija Pavlović-Lunetti su nakon večernje svete Mise molili Marijin «Veliča».

24. lipnja održala s Hodnja mira od Humca do Međugorja u kojoj je sudjelovalo nekoliko tisuća hodočasnika iz cijelog svijeta. Hodnju je pred humačkim samostanom blagoslovio fra Ivan Landeka, predvodili su je fra Ljubo Kurtović i fra Bože Milić, raspelo su naizmjence nosili brojni svećenici-hodočasnici iz cijelog svijeta, pridružila joj se i vidjelica Vicka Ivanković-Mijatović. U Međugorju su vjernike dočekali međugorski fratri. Posebno smo počašćeni nazočnošću jednog indijskog katoličkog biskupa siro-malankarskog obreda iz Kerale (Indija). Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, biskup biskupije Bathery, pred crkvom se pridružio fra Branku Radošu, međugorskom župniku, koji je vjernicima uputio prigodni pozdrav. Nakon kratke zaključne molitve, Fra Danko Perutina dao je blagoslov s Presvetim.

Na blagdan sv. Ivana, u petak 24. lipnja, večernju svetu misu predslavio je fra Valentin Vukoja u suslavlju s fra Slavkom Soldom, hercegovačkim franjevačkim provincijalom, fra Mirom Šegom. Koncelebriralo je 163 svećenika. Od 22 do 23 sata bilo je euharistijsko klanjanje na vanjskom oltaru, a od 23 sata do 6 sati ujutro tiho klanjanje u crkvi.

Već tijekom noći, u Međugorje su se slijevale rijeke hodočasnika-pješaka koji su prehodali desetine kilometara da bi se pridružili slavlju. Mise na hrvatskom jeziku slavile su se u 6, 8 i 11 h.

Na samu obljetnicu ukazanja, u subotu 25. lipnja, večernju svetu misu predslavio je fra Branko Radoš u suslavlju s mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, biskupom biskupije Bathery (Kerala, Indija) i Mons. Jerome Gapangwa Nteziryayo, umirovljenim biskupom biskupije Uvira iz Konga. Koncelebriralo je 205 svećenika. Poslije svete mise, fra Branko Radoš blagoslovio je krunu za Gospin kip koji je za tu prigodu iz crkve bio iznesen na vanjski oltar. Kruna (u pripremi intervju) je dar skupine prijatelja iz Španjolske koji su svetištu 2001. g., za 20. obljetnicu ukazanja, poklonili veliku pokaznicu koja se izlaže na vanjskom oltaru.

Na večernjem klanjanju od 22 do 23 sata bilo je oko 20.000 vjernika.

U ova dva dana Mise su se slavile na petnaestak jezika, a podijeljeno je preko 40.000 pričesti. Desetci svećenika satima su ispovijedali u ispovjedaonicama i na livadi oko crkve.

Na dan obljetnice, Ivanka je svoje godišnje ukazanje imala u uskom krugu obitelji, Vicka je ukazanje imala kod kuće, dok su se Marija i Ivan na ukazanju našli zajedno Za vrijeme ukazanja, Gospa je s njima molila Oče naš i Slava Ocu, a Mariji je, kao i svakog 25. u mjesecu, dala poruku.

U subotu 25.6. jedna francuska ekipa stručnjaka provela je znanstvene testove na vidioicima. Radi se o Ivanu Dragićeviću i Mariji Pavlović-Lunetti koji su ukazanje imali zajedno.

Gospi zahvaljujemo za 24 godine vjernosti, Bogu zahvaljujemo za nebrojene milosti koje preko Međugorja izlijevaju na cijeli svijet, i ostajemo sjedinjeni u molitvi.