Fra Zvonimir Pavičić: Živite s Kristom i na kraju svoga života budite pobjednici

datum: 28.07.2023.

Trećeg dana 34. Festivala mladih večernju svetu misu, uz koncelebraciju 524 svećenika, predslavio je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je u svojoj propovijedi kazao da iz Svetog pisma možemo iščitati koliko nas Bog voli.

Poručio je da, bez obzira koliko daleko mi odlutali od Boga, Bog nikad ne odustaje od nas, a ''toj ljubavi Bogu i prema bližnjemu uče nas Božje zapovijedi koje je dao Mojsiju'' i da nas njegove zapovijedi ne ograničavaju nego nas njim želi zaštiti od propasti.

''Zato se nemojte dati zavesti onim mislima Krist DA, Crkva NE, Bog DA, zapovijedi NE. Nego po zapovijedima, po nauku Crkve upoznajite Krista, upoznajite Boga koji nas ljubi i koji želi s nama živjeti vječno!

Dragi mladi, ovdje ste na duhovnoj obnovi. Ozbiljno pristupite toj obnovi. Prepustite se Gospodinu tako što ćete moliti krunicu; slaviti euharistiju; što ćete uzeti Bibliju u ruke i čitati i razmatrati; što ćete dopustiti Bogu da vas vodi, ne nejasnim riječima ljudi, nego svojom jasnom riječju – Isusom Kristom! I nemojte se ničega bojati. Tko živi s Kristom, taj pobjeđuje svako zlo! Živite s Kristom i na kraju svoga života budite pobjednici'', zaključio je fra Zvonimir Pavičić.

Poslijepodnevni program danas je počeo je svjedočanstvom oca o. Andrejsa Mediņša, svećenika iz Latvije koji je prvim dolaskom u Međugorje prije 27 godina.

''Ne mogu sebi zamisliti ni jednu godinu, bez odlaska u Međugorje i poniranja u dubine Marijine škole molitve. Prvi dolazak ovamo dao mi je potpunu potvrdu da nikad u životu nisam bio sam i da nisam pogriješio što sam povjerovao da Bog postoji, u i to što sam mu se potpuno predao'', kazao je o. Medinš, nakon kojega je mladima svjedočio izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

''Puno puta sam bez straha i bojazni rekao da sam vjernik, katolik i da za sve što sam napravio u životu zahvaljujem dragom Bogu i svojoj obitelji. Zato se nemojte bojati svjedočiti svoju vjeru, jer Bog je tu. Kad god dođete pred neku prepreku, pred zid, Bog je tu i neće nas ostaviti'', poručio je mladima na početku svoga svjedočanstva na 34. Mladifestu izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

Govorio je o svom odrastanju u rodnom Livnu uz samostan na Gorici naglašavajući kako su mu prvi susjedi bili franjevci.

''Majka mi je usadila vjeru i ponio sam je od kuće kada sam otišao kao 16-godišnjak sa svojim ambicijama da nešto u životu napravim. Imao sam cilj da se vratim kao pobjednik i to sam ostvario 2018. godine kada sam u Livno došao kao viceprvak svijeta. Sve je to lijepo i sjajno, ali je moj put bio pun izazova, zahtjeva, iskušenja. Uspio sam nešto postići u životu. Iskreno nisam očekivao da ću napraviti ovako velike stvari, velike rezultate, ali Bog mi je dao šansu da napravim taj uspjeh i zato je moja poruka mladim ljudima: Nikada nemojte odustati, svaka se prepreka da riješiti. Morate vjerovati, morate imati svoj cilj u životu i tome težiti. Ne odustajte. Uvijek postoji nada'', poručio je Dalić desecima tisuća okupljnih na ovoj duhovnoj obnovi u Međugorju.

U prijepodnevnom dijelu programa nakon molitve katehezu je držala s. Matija Pačar, dok su svoja svjedočanstva iznijeli bračni par Inma Garcia i Josip Sušac te za Majčino selo fra Dragan Ružić i Marijan Tustonja.

S. Matija u svojoj katehezi je pozvala na radost.

''Radost koja nije prolazni osjećaj, radost koja ne ovisi o komotnosti života, radost koja se ne temelji na uspjehu, radost kojoj ne treba financijska sigurnost, radost koja ne očekuje puno a prima sve. Toj je radost kojoj nas uče sveci i Blažena Djevica Marija i radost koju možemo udahnuti ovdje u Međugorju i koja me uvijek fascinira u Međugorju jer sam susrela radosne ljude koji u kolicima čekaju da se nahrane s ovog oltara'', kazala je s. Matija Pačar, a poslije njezine kateheze svjedočanstvo su održali bračni par Josip Sušac i Inma Garcia, koji su govorili o svome životu, braku, bračnim krizama koje su prebrodili zajedničkom molitvom.

U prijepodnevnom dijelu programa fra Dragan Ružić govorio je o nastanku i povijesti Majčinog sela i zajednice Milosrdni Otac, a onda je i bivši štićenik Majčinog sela Marijan Tustonja ispričao svoju životnu priču.

Nakon svih problema s kojim se kroz život susreo, kazao je, kako je bio ljutit i na Boga te ni s Njim nije razgovarao, ali je izdržao samo mjesec dana i ponovno počeo redovito odlaziti na svetu misu. Istaknuo je kako su štićenici Majčinog sela odlično integrirani u zajednicu te da se u Međugorju nikada nije pravila razlika između djece Međugorčana i djece iz Majčinog sela.

Marijan Tustonja danas je asistent na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na studiju socijalnog rada, a također je voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Mostaru. 

Ovaj treći dan završio je meditacijom sa svijećama i molitvom pred križem koju je predvodio fra Renato Galić. (FOTO)