Međugorčani osigurali besplatan smještaj i hranu za 2000 hodočasnika

datum: 06.06.2019.

Danas (6.lipnja) u Međugorju se održava Međunarodno hodočašće za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Ovogodišnje takvo hodočašće osmoje po redu i trajat će do nedjelje 9. lipnja.

U hotele, pansione i restorane Međugorčani će besplatno na stan i hranu primiti više od 2000 sudionika ovog hodočašća iz Rusije, Ukrajine, Litve, Latvije, Slovačke, Italije, Engleske, Poljske, Vojvodine, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji će danas stizati u Međugorje i susret će započeti večernjim molitvenim programom u župnoj crkvi.

Ovo hodočašće je specifično jer ga sačinjavaju osobe s teškoćama (puno njih s različitim mentalnim ograničenjima), njihovi roditelji i volonteri. Stoga je program i liturgija prilagođena njima s puno pjesme, pokreta, simbola, jednostavnih gesti koje svakom sudioniku žele pokazati koliko im je Bog blizak u njihovoj patnji.

U petak će program započeti predstavljanjem skupina sudionika koje će pozdraviti međugorski župnik fra Marinko Šakota, ujedno i koordinator hodočašća, te mons. Henryk Hoser. Poslijepodne je predviđeno za molitvu Križnog puta. Za one pokretne biti će to molitva na Križevcu, a za one manje pokretne molitva će biti u Dvorani Ivana Pavla II. uz oživljavanje i animiranje postaja križnog puta.

Tema ovoga hodočašća, kao i svih ovogodišnjih hodočašća i duhovnih obnova je  „Idi za mnom!“ (Mk 10, 21).

Subota je najintenzivniji dan jer je od samoga jutra organizirano nošenje nepokretnih sudionika Hodočašća do vrha mjesta ukazanja. Već tradicionalno u tome sudjeluju momci iz Cenacola, Marijinih ruku, župljani Međugorja… Neizmjerni su blagoslovi i suze koji poteku i od onih koji se nose jer su možda cijeloga svoga života sanjali popeti se do Brda Ukazanja i samo sada su to, zahvaljujući žrtvi dobrih ljudi, i uspjeli.

Prošlih godina ovi trenuci su emotivno bili jako snažni i za one koji su izneseni, kao i za one koji su ih nosili. Poslijepodne je vrijeme za svjedočanstva protkana plesom. Ove godine gostovat će zajednica Cenacolo kao i skupina mladih iz Poljske koja je svojom animacijom pozdravila i papu Franju prilikom Svjetskog susreta mladih u Poljskoj. Svjedočantva će imati Branimir Reiter iz sela Bektež blizu Kutjeva koji boluje od cerebralne paralize. Posvjedočit će o tome kako je upravo u Međugorju osjetio Gospinu i božju ljubav i to mu je pomoglo da prihvati svoj život i svoje stanje, upravo u trenutku kada je mislio odustati od svog života.

Svoje svjedočanstvo ispričat će i Stijepo Gleđ Markos, međunarodno priznati hrvatski tenor iz Dubrovnika koji svoju glazbenu karijeru započinje na kazališnim daskama gdje kroz glavne uloge u mjuziklima ostvaruje veliki uspjeh. Odigrao je više stotina predstava a nedavno je utjelovio glavnu ulogu alkara Stipana u aktualnom povijesnom mjuziklu i glazbeno-scenskom spektaklu „Mirakul“ o Čudotvornoj Gospi Sinjskoj. On u dubrovačkoj bolnici posjećuje palijativne bolesnike te im glazbom i pjesmom olakšava teške trenutke bolesti. Svjedočit će o svom obraćenju i stavljanju svog života u službu potrebitih! Kristina Kiki Terihaj iz Slavonskog Broda boluje od artogripoze te je stoga čitav život provela u kolicima, ali je to nije spriječilo da bude članica zajednice Vjera i Svjetlo i zajednice Srce Isusovo koju je osnovala s prijateljem, a tome će govoriti na ovom hodočašću u Međugorju.

Nakon svjedočanstava sudionici će imati zakusku, koju će, također, pripremiti župljani Međugorja pa slijedi večernji molitveni program kako u petak, tako i u subotu posebno animiran djecom s teškoćama i osobama s invaliditetom.

U nedjelju program započinje u 10.30 plesnim nastupom poljske mladeži i „oživljavanjem Evanđelja silaska Duha Svetoga na Mariju i apostole“, iza kojeg slijedi sveta misa u 11 sati kojom ovo hodočašće završava.