Papa nije protiv Međugorja

datum: 22.04.2005.

«Habemus papam – Imamo papu»! Proglas je to koji je razveselio cijelu Crkvu, vjernike i svijet. No, čini se da nekima usklik kako imamo papu nije dovoljan. Pojedini uz to žele imati i rasplamtjeti unutar Crkvene sukobe. Tako jedan hrvatski tjednik na naslovnici uz vijest o novome papi Benediktu XVI. donosi i tvrdnju kako je novi papa protivnik Međugorja. Naravno, već po uobičajenom scenariju u samom tekstu ničim se ne potkrjepljuju takve paušalne ocjene. Doduše, iz konteksta je izvađena izjava iz posebnog pisma Kongregacije za nauk vjere od 8. studenoga 1995. u kojoj se kaže: «Za mjesta ukazanja koja se još istražuju službena su hodočašća zabranjena.». I tu je kraj. Teksta o odnosu novoga Pape prema Međugorju nema. Rekli bismo bačena je udica. Kad mi je prije nekoliko dana jedan ugledni hrvatski kolumnist kazao da se Crkva treba pripaziti ovih dana jer će, kako reče, trebati «naplatiti» sve dobro što je pisano o Crkvi za vrijeme smrti Pape Ivana Pavla II. Čini se da naplata dolazi i da se taj kolumnist nije zaletio.

Kako bi stali u zaštitu Istine dobro je napisati kako su takvi napisi u najmanju ruku zlonamjerni i nikako slučajni. Imputirati novoizabranom papi teze koje nije izrekao su težak udarac na službu koju obnaša. Budimo samo malo logični i stvari postavimo ovako. Ukoliko se tako bombastično naglašava kako je novi papa protiv Međugorja to bi po logici stvari značilo da je došlo do nekih promjena u Vatikanu. Ta konstatacija da je protiv je, dakle, nešto novo i zato zanimljivo. To bi nas logikom najobičnijeg zaključivanja dovelo do toga kako je prijašnji papa Ivan Pavao II. bio za Međugorje. Isto tako, ta činjenica udara na autoritet i osobnost novoizabranog pape koji je do sada bio prefekt Kongregacije za nauk vjere i kao takav mogao je bezbroj puta jasno kazati kako je protiv Međugorja, ako jest. Po toj logici znači da je novi papa bio licemjer? Svakako ne. Stvar je jasna za one koji žele biti na izvorima istine o Međugorju. Bezbroj puta je iz tajništva za nauk vjere potvrđeno kako se treba držati Izjave o Međugorju koje su donijeli biskupi BKJ u Zadru 10. travnja 1991. nakon rada komisija koje su ispitivale događaje u Međugorju. Tako msgr. Tarcisko Bertone, tajnik Kongregacije za nauk vjere, na čijem je čelu bio kardinal Joseph Ratzinger, u izjavi od 23. ožujka 1996, prot. Br. 154/81-01985 piše: «…Na temelju dosadašnjih istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima ili objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb poglavito dijecezanskog biskupa, a s njime i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve.»

Uz to možemo iznijeti i bezbroj drugih službenih izjava u kojima se nigdje ne brane privatna hodočašća u Međugorje. Kad se govori o Međugorju sam se kardinal, a sada papa Joseph Ratzinger, vrlo  pozitivno izrazio u svojoj knjizi intervjua «Zur Lage des Glaubens» iz 1986.godine. Tu je objavljen jedan njegov razgovor o stanju vjere u Crkvi u svijetu i tu se on izrazio  pozitivno o Međugorju kao mjestu molitve, mjestu gdje se čovjek obraća Gospodinu na poticaj Majke Marije. Kad su se svojevremeno pojavile glasine kako je Vatikan zabranio hodočašća u Međugorje oglasio se glasnogovornik Svete Stolice Joaqim Navarro-Valls i to odmah opovrgnuo: «Ne može se ljudima reći da ne mogu ići onamo sve dok se ne dokaže da su ukazanja lažna. To još nije dokazano. Svatko, dakle, može ići onamo ako želi.» (Catholic News Service, 21.8.1996.)

Komentirajući ovih dana izbor novoga pape Benedikta XVI. dr. Tomislav Ivančić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i osobni poznavatelj kardinala Ratzingera, s kojim se često susretao u vatikanskoj teološkoj komisiji, je kazao kako nije zanemarivo da novi papa zna zauzeti dobar stav u odnosu na Međugorje. To je potvrdio i dr. fra Tomislav Pervan koji je prevodio knjige kardinala Ratzingera i s njim razmjenjivao dopise.  U konačnici Međugorje se ne niti dokazati niti poreći napisima i raspravama. Isus je rekao «Po djelima ćete ih prepoznati», a ta djela Božjeg milosrđa i Majčina vodstva u obraćenu ljudi očiti su iz dana u dan.

fra Mario Knezović,

ravnatelj ICMM i gl. urednik Radiopostaje «Mir» Međugorje