Proslava 26. obljetnice Gospinih ukazanja

datum: 27.06.2007.

„Veliča duša moja Gospodina i raduje se duh moj u Bogu mome Spasitelju“. S tim su riječima tijekom cijele devetnice svake večeri poslije svete Mise međugorski vidioci, vjernici i hodočasnici zahvaljivali za milost koju je Bog Međugorju i cijelom svijetu iskazao tijekom ovih 26 godina Gospinih ukazanja.

            Dani intenzivne molitve u crkvi i na brdima, dani intenzivnog sakramentalnog života. Pedesetak i više svećenika je ispovijedalo, stotine svećenika koncelebriralo, mise su se slavile na petnaest jezika, tisuće hodočasnika došlo je sa svih strana svijeta. Iz bliže i dalje okolice hodočasnici su pristizali pješice već tijekom noći.

            Tijekom devetnice svakog se popodneva u 16 sati molila krunica na Brdu ukazanja i Gospin „Veliča“ poslije večernje svete Mise.

            U subotu 23. lipnja između večernje svete Mise i klanjanja, fra Šimun Šito Ćorić uz međugorski župni zbog Kraljice mira i dječji zbor Golubići mira održao je prigodni koncert.

            U nedjelju 24. lipnja ujutro održala se tradicionalna Hodnja mira s molitvom za mir.

            Večernju svetu Misu predslavio je fra Mijo Džolan, OFM provincijal Bosne Srebrene. Koncelebriralo je 120 svećenika. Od 22 do 23 sata bilo je Klanjanje pred Presvetim na vanjskom oltaru. Vodio ga je fra Ljubo Kurtović. Od 23 sata pa do 5 ujutro, klanjanje se nastavilo u tišini u prepunoj župnoj crkvi.

            Na samu obljetnicu, svete Mise na hrvatskom slavile su se od 5 do 11 sati prije podne svakog sata. Pučku Misu u 11 sati predslavio je hercegovački provincijal i međugorski župnik fra Ivan Sesar. Poslije podne bila je još jedna Misa na hrvatskom u 16 sati, a velika svečana Misa obljetnice bila je u 19 sati. Predslavio ju je i propovijedao je fra Zoran Senjak, bolnički duhovnik iz Zagreba. Koncelebriralo je 200 svećenika. Toga i prethodnog dana, hodočasničke svete Mise slavile su se na 16 jezika (engleski, francuski, njemački, talijanski, španjolski, flamanski (nizozemski), portugalski, rumunjski, slovenski, slovački, češki, poljski, mađarski, arapski, korejski, hrvatski). Hodočasnici su došli iz četrdesetak zemalja sa svih kontinenata, između ostalih iz Brazila, iz Argentine, s Tahitija, iz Libanona, iz Koreje, s Novog Zelanda, iz Australije, s Kariba, iz SAD-a, Kanade, iz Ugande, Indije… i iz većine Europskih zemalja

            Večernju Misu 24. i 25. lipnja glazbom su pratili međugorski župni zbog Kraljice mira i dječji zbor Golubići mira pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.

            Na Obljetnicu, Ivanka Ivanković – Elez imala je redovito od Gospe obećano godišnje ukazanje. Nakon ukazanja Ivanka je rekla: "Gospa je ostala sa mnom 17 minuta, bila je radosna, pričala mi je o svome životu. Gospa je rekla: "Draga djeco, primite moj majčinski blagoslov!"

            Marija Pavlović-Lunetti i Ivan Dragićević ukazanje su imali zajedno. Gospa je Mariji dala slijedeću poruku: “Draga djeco! I danas vas s velikom radošću u svom srcu pozivam na obraćenje. Dječice, ne zaboravite da ste svi važni u ovom velikom planu koji Bog vodi kroz Međugorje. Bog želi obratiti čitavi svijet i pozvati ga na spasenje i put prema Njemu koji je početak i konac svakog bića. Na poseban način dječice sve vas pozivam iz dubine svog srca otvorite se ovoj velikoj milosti koju vam Bog daje preko moje prisutnosti ovdje. Želim svakom od vas zahvaliti na žrtvama i molitvama. S vama sam i sve vas blagoslivljam. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.”