Simpozij o fra Stanku Vasilju

datum: 30.07.2013.

U povodu 20. obljetnice smrti fra Stanka Vasilja (Međugorje, 20. srpnja 1920: - Klinička bolnica Split, 30. lipnja 1993.),  Župni ured Međugorje i mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje organizirale su 23. srpnja simpozij posvećen njegovu liku i djelu.
O fra Stanku su govorili franjevci, povjesničari, odvjetnici, glazbenici i književnici fra  Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego i fra Marinko Šakota.
Fra Tomislav Pervan govorio je o životu, liku i djelu fra Stanka Vasilja, o njegovom pastoralnom radu i glazbenom djelu. „Fra Stanko je franjevac koji je  svome vremenu, zajednici i narodu uistinu dao neizbrisiv pečat”  - istaknuo je fra Tomislav Pervan. O teološko-pastoralnoj baštini fra Stanka Vasilja, s posebnim osvrtom na koncilske teme, govorio je.fra Ivan Dugandžić. Teologija i praktični pastoral za fra Stanka su bili nerazdvojivi, istaknuo je izlagač. Fra Robert Jolić predstavio je fra Stankov životopis i bibliografiju njegovih knjiga i članaka, ističući njihovu iznimnu vrijednost za daljnja istraživanja.
O fra Stankovoj odvažnosti kritičkoga mišljenja govorio je.Ivica Šarac, a odvjetnik Josip Muselimović o sudskom procesu i vremenu provedenom u zatvoru. Na žalost, premda je osuđen na desetogodišnju kaznu zatvora, od čega je izdržao sedam godina, još uvijek nisu pronađeni dokumenti sa suđenja. Prof. Snježana Vrbanec govorila je o fra Stankovom skladateljskom djelu, a književnik KrešoŠego o fra Stanku kao proznom piscu, posebno o knjizi Fratrova oporuka.
Fra Stanko Vasilj  je širem pučanstvu najpoznatiji kao autor međugorske himne Majci Mira, ali je ostao upamćen i kao angažirani pastoralni djelatnik, teolog, glazbenik, polemičar, pisac…
Od prvih dana Gospinih ukazanja pa  sve do 1987., dok mu je dopuštalo zdravstveno stanje, fra Stanko je gotovo svaku večer s trojicom starije subraće iz Franjevačkog samostana na Humcu – fra Jankom Bubalom, fra Vinkom Dragićevićem i fra Lukom Sušcem – dolazio u Međugorje ispovijedati hodočasnike. Fra Stanko je ujedno redovito predvodio sviranje i pjevanje na večernjem molitveno-liturgijskom programu.
Na kraju simpozija o fra Stanku je govorio međugorski župnik fra Marinko Šakota te svim sudionicima uputio riječi zahvale, kazavši da će radovi sa simpozija biti objavljeni u posebnom zborniku. Simpozij su glazbeno obogatili članovi Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra iz Mostara te operna pjevačica Jelena Kordić uz klavirsku pratnju Melihe Kolukčija.
I nastavak dana bio je u znaku fra Stankova djela: na večernjoj sv. Misi izvedene su njegove skladbe, a nakon Mise održana je svečana akademija tijekom koje je prikazan dokumentarni film fra Marinka Šakote i Marija Vasilja Totina o ovom domaćem sinu. (slike)