Suradnik poljske Informativne katoličke agencije boravio u Međugorju

datum: 29.03.2017.

Poljaci su narod koji osobito časti Blaženu Djevicu Mariju, te se i u Međugorju mogu susresti brojni hodočasnici iz Poljske. Proteklih je dana u Međugorju boravio i novinar Jakub Kubica, suradnik poljske Informativne katoličke agencije, kako bi Poljacima donio aktualnu sliku Međugorja uoči dolaska Papinog izaslanika, poljskog nadbiskupa Henryka.

„Došao sam zbog posjeta i misije našega nadbiskupa Henryka Hosera, koji bi trebao nadzirati pastoral u ovoj župi. Došao sam donijeti poljskim vjernicima - ali ne samo vjernicima - koji prate pitanje Međugorja, aktualnu sliku pastorala ovdje, tj. kako izgleda današnje Međugorje”, kazao je ovaj mladi poljski novinar za program radiopostaje „Mir” Međugorje.

Na pitanje kako su poljski vjernici reagirali na imenovanje nadbiskupa Henrika Hosera kao papinog izaslanika za Međugorje, kazuje: „Bili su pomalo iznenađeni. Nisu očekivali da bi nadbiskup Hoser mogao postati papin izaslanik za Međugorje. Mislim da su svi sretni, te da je Sveta Stolica donijela ovu odluku jer mnogo vjernika iz Poljske dolazi u Međugorje, ovdje mole i čine pokoru. Svi oni, na neki način, trebaju službeni stav Crkve glede hodočašća u Međugorje. Smatram kako je ovaj posjet nadbiskupa Hosera upravo jedan korak u tome smjeru, bar što se tiče hodočašćenja u ovo mjesto.”

O svojim, pak, osobnim dojmovima Jakub svjedoči: „Sada sam imao priliku u Međugorju boraviti na nekoliko dana, jer sam 2015. godine bio na svega nekoliko sati. Naime, tada smo stigli iz Sarajeva, jer smo pripremali vijesti o papinu dolasku, a došli smo i u Međugorje, kako bismo imali i kakav prilog vezan za ovo mjesto. Sljedeći sam put u Međugorju bio s prijateljima, no također na nekoliko sati. Zaista sam imao priliku doživjeti ovaj mir. Ako netko i ne vjeruje u Gospina ukazanja, ipak došavši ovdje osjeća mir, ima doživljaj mjesta u kojem se može osjetiti Božja ljubav, mir i tišina u kojoj se može razgovarati s Bogom i sa samim sobom. Čak i ako se tu dođe poslovno, kao što sam i ja ovaj put, ima se vremena, prateći ono što se događa u Međugorju, doživjeti taj mir. Razgovarao sam s mnogo ljudi i zaista sam doživio smirenost - svi čekaju dolazak nadbiskupa Hosera, svi su otvoreni i spremni pomoći mu u toj misiji. Glede ukazanja, još čekamo službeni stav Crkve.”