Susret templara Hrvatske i Slovenije

datum: 04.02.2008.

Tijekom posljednjeg vikenda u siječnju 2008. u Međugorju je održan susret templara Hrvatske i Slovenije. To je jedan od redovitih duhovnih susreta koji se održavaju jednom do dva puta godišnje na kojima sudjeluju svi postulanti, kao i vitezovi templari. Ovaj susret organizirala je delegacija Slovenije na čelu sa velikim priorom gospodinom Marinom Zenom. Hrvatsku je na susretu predstavljao Veliki prior za RH Krunoslav Matijević-Klobučar s nekolicinom vitezova koji su bili aktivni sudionici seminara.

Krunoslav Matijević-Klobučar je izjavio: „Budući da su templari štovatelji Isusa Krista i Majke Božje, prirodno je da svoje susrete održavaju u svetištima koja su im bliska. Seminar je trajao puna tri dana. Bili smo na svetoj misi i posjetili Brdo ukazanja Blažene Djevice Marije. Obveza viteza templara je također po tradiciji da plati održavanje svete mise zadušnice za sve preminule vitezove i njihove Priore, što je naravnu i učinjeno, a također je običaj i darivati u crkvi za nakanu svima u potrebi. Hrvatski Prior i nekolicina vitezova templara iskoristila je ovaj susret i za stupanje u kontakt sa župnikom u Međugorju. Cilj nam je bio najaviti dolazak niza templarskih delegacija iz svijeta koje su zainteresirane za buduće organizirane posjete. Također nam je bila nakana da svojim dolaskom pripremimo teren za širenje ideje samog templarskog viteškog reda u BiH u što skorije vrijeme.

Templarski viteški red sv. Bernarda i sv. Marije Magdalene u Hrvatskoj je osnovan kao Udruga građana i kao Red s ciljem promicanja ekumenskog kršćanstva te istraživanja i obnove materijalnih artefakata srednjevjekovnog Templarskog viteškog reda u RH i okolnim zemljama. Prema Konstituciji, Red se formalno opisuje kao „Laički red kršćanskog konjaništva, inicijacijski i filantropski“. (Više o tome, vidi: www.templari.hr)