Svetkovina Uzvišenja Svetog Križa – Misa na Križevcu

datum: 16.09.2008.

“Draga djeco! I križ je bio u Božjem planu kada ste ga sagradili. Ovih dana napose idite na Brdo i molite pred križem. Potrebne su mi vaše molitve. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu!” rekla je Gospa 30. kolovoza 1984.

                Blagdan Uzvišenja svetog Križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi u prvu nedjelju poslije Male Gospe. U čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ visok 8,5 a širok 3,5 metara. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova Križa dobivene iz Rima.

16. ožujka 1934. tamo je po prvi put slavljena sv. Misa. Već u rujnu 1935., biskup fra Alojzije Mišić odredio je da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi u prvu nedjelju poslije Male Gospe i da se tada na Križevcu slavi pučka Misa. Sve do 1981. bio je to blagdan za župljane i prijatelje iz okolnih mjesta, a od 1981. blagdan za hodočasnike iz cijelog svijeta.

U Međugorju nas Gospa neprestano poziva da molimo pred Križem i da častimo Kristov Križ. I ove su se godine brojni domaći i strani hodočasnici odazvali njenom pozivu.

U 10 h u podnožju Križevca započela je molitva krunice koju su predvodili međugorski fratri, a u 11 h svečana sveta Misa. Predslavio ju je fra Svetozar Kraljević u koncelebraciji sa 56 svećenika. Ove se godine na Križevcu zbog kiše nije moglo dijeliti svetu Pričest, pa su ju hodočasnici po silasku s Križevca primili u župnoj crkvi. Podijeljeno je 3.500 sv. Pričesti.

Budući da se na taj dan tijekom prijepodneva ne slave sv. Mise na drugim jezicima, u župnoj je crkvi u podne slavljena jedinstvena sveta Misa za domaće i strane hodočasnike. Predslavio ju je fra Tomislav Pervan u koncelebraciji sa 62 svećenika.

Večernju svetu Misu na vanjskom oltaru predslavio je fra Miljenko Šteko u koncelebraciji sa 62 svećenika.