Uočnica 40. obljetnici Gospinih ukazanja: Hodnja mira, Zavjet Gospi, krunica, misa...

datum: 24.06.2021.

Tisuće hodočasnika iz cijeloga svijeta kao i župljani Međugorja i okolnih župa u impresivnoj koloni stigli su pred crkvu sv. Jakova u Međugorju u Hodnji mira koja je šest krenula ispred crkve sv. Ante na Humcu. Hodočasnike sa zastavama Brazila, Ukrajine, Hrvatske, Koreje, Francuske, Rumunjske, Austrije, Španjolske… na polasku je blagoslovio humački gvardijan fra Dario Dodig, kroz Hodnju ih je vodio međugorski župnik fra Marinko Šakota, a pred crkvom sv. Jakova u Međugorju dočekao fra Zvonimir Pavičić, koji je na kraju Hodnje mira predvodio blagoslov s presvetim oltarskim sakramentom.

Ova Hodnja održava se od 1992. godine, a Ljubušak koji nije htio pred naše mikrofone i objektive kazao nam je kako je sudjelovao u svakoj Hodnji mira do sada te da nikada nije bilo ovoliko ljudi.

''Ovo je najbrojnija Hodnja mira do sada'', potvrdili su nam brojni vjernici koji su u njoj sudjelovali puno puta.

Poslije podne je drugi put održano Veliko zavjetno hodočašće od crkve u Čitluku do crkve u Međugorju. Mnoštvu hodočasnika koji su sudjelovali na kraju je zahvalio i blagoslovio ih čitlučki župnik fra Miro Šego.

''Hvala fra Miri što je ovo organizirao. Presretni smo da smo mogli sudjelovati u ovome. Bilo je prelijepo, a osam nedjelja hodočastili smo iz Čitluka na Brdo ukazanja, u čemu nam se pridružila cijela Hercegovina, pripremajući se za ovo veliko zavjetno hodočašće'', presretni su na kraju bili sudionici, a potom je počeo i večernji molitveni program.

Krunicu su, kao i svakoga dana u ovoj devetnici Kraljici mira predmolili međugorski župljani, a središnje večernje misno slavlje predvodio je fra Miro Šego uz koncelebraciju 260 svećenika. On je u svojoj propovijedi kazao kako u ''večerašnjem slavlju u kojem smo se okupili u ovom Gospinom mjestu i njezinom svetištu, želimo najprije Bogu zahvaliti i Kraljici Mira za ovih 40 godina milosti koji se izlijevaju na ovo mjesto i na sve one koji su kroz sve ove godine ovo mjesto pohodili''.

Fra Miro je u svojoj propovijedi metaforički govorio o fotoalbumima i onda izdvojio najznačajnije slike Međugorja u proteklih 40 godina. To su: vidioci, selo Bijakovići i župa Međugorje, crkva i prostor oko nje, hodočasnici i Kraljica Mira. Na kraju je naglasio kako smo ''ostali vjerni primajući Tvoje poruke Majko''.

''Kao ljudi tokom ovih 40 godina osjećali smo zamor. Nažalost u obiteljima se danas tako malo govori o Tebi. 

Onaj žamor obiteljske molitve koji je bio tako snažan ispred naših kuća, kao da je nestao, danas se tako malo i kratko moli, Biblija i post se više ne spominju. Oprosti nam Majko za trenutke u kojima smo imali tvrde uši i zatvoreno srce.

Ali ti nisi odustajala od nas, nego si nas svakoga mjeseca kao majka uvijek iznova poticala i pozivala: 'Hvala vam djeco što ste se odazvali mome pozivu.'

Tebi majko večeras ponovno predajem i posvećujem i pod tvoj majčinski plašt povjeravam sav ovaj okupljeni puk  ovdje u Međugorju kao i sve one koji su u Međugorju našli mir i radost srca i volju za životom, a koji zbog ovih novonastalih prilika nisu u mogućnosti pohoditi Međugorje.

Sve ove nabrojane slike albuma i mnoštvo drugih koje smo utisnuli duboko u svome srcu i sjećanju kroz ovih 40 godina,  razlog su  da večeras možemo slaviti Boga i svim srcem reći: Hvala ti Majko na 40. godina milosti, zaključio je fra Miro Šego, a cijelu njegovu propovijed donosimo OVDJE.

Sutra (25. lipnja) je 40. godišnjica Gospinih ukazanja u Međugorju. Svete mise na hrvatskom jeziku su u župnoj crkvi u 6, 7, 8, 9, 11 sati i središnja svečana sveta misa u 19 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, odmah nakon mise bit će zajedničko klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, zatim se nastavlja u tišini do 7 ujutro.

Ove godine od 16 sati 30 minuta bit će i procesija s Brda ukazanja do crkve, koju ćemo prenositi i u programu Radiopostaje Mir Međugorje, ali i na našim videoplatformama, a ta posebna emisija počinje od 16 sati. (FOTO)