Završena IT konferencija u Međugorju: Osnivanjem IT zajednice sjeme je posijano

datum: 10.03.2024.

Završena je prva katolička IT konferencija u Međugorju. Osim molitvenog dijela programa, bila su ovo tri dana izvrsnih predavanja, panel diskusija, konstruktivnih i kreativnih radionica, umrežavanja, druženja i upoznavanja ljudi iz IT svijeta koji imaju jednak sustav vrijednosti, a koje je, kako oni sami svjedoče, teško naći u ovoj branši. Osnovana je međugorska katolička IT zajednica koja je nastala kao plod ove konferencije ali i kao odgovor koji je papa Franjo uputio svima nama, naglašavajući potrebu prilagodbe poslanja Crkve suvremenim sredstvima komunikacije. Papa ističe “Moramo izbjegavati da postanemo taoci mreže i umjesto toga loviti ribe, to jest privlačiti duše Gospodinu.”

Novonastala katolička IT zajednica iz Međugorja je zapravo posijano sjeme koje će grupa tehnoloških profesionalaca nastaviti zalijevati, njegovati, kako bi se proširilo u velike grane po cijelom svijetu i donijeti obilat plod na dobro cijelom svijetu. Naravno, naša vrata su otvorena svima onima koji se prepoznaju kao dijelom ove grupe te ih pozivamo da nam se priključe.

Želja nam je bila okupiti sve katoličke IT-ovce u jednu mrežu koja dijeli zajedničke ciljeve i sustave vrijednosti. Sudionici ove konferencije su na kraju zaključili kako su došli u Međugorje ne znajući što ih očekuje ali su dobili prijatelje, suradnike i  iskustva koja će ponijeti svojim domovima.

Ravnatelj Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović govorio je o osnivanju prve katoličke IT zajednice u Međugorju, koja je plod ove konferencije.

''Mi katolici, često nismo umreženi u onim znanjima i vještinama u kojima smo profesionalno usmjereni i često se događa da ne surađujemo jedni s drugima s drugima. Ovi događaji su prigoda da i vidimo zašto je važno surađivati između nas koji imamo iste životne poglede u pitanju duhovnosti i vjere, a koji se borimo za zajedničke ciljeve u ovom današnjem vremenu'', kazao je Vidović.

O ciljevima ove IT konferencije govorio je predsjednik Uprave Informativnog centra Mir Međugorje fra Danko Perutina, a najavio je i kako će se ova konferencija održati i sljedeće godine.

''Osluškujući uvijek riječ pape Franje, željeli smo odgovoriti na njegov poziv za novu evangelizaciju. I upravo to je bio prvi cilj da ovi suradnici naši koji su još ovdje i prijatelji, dadnu svoj doprinos od dara koji im je Bog dao, da prošire duhovnost Međugorja po cijelom svijetu. Svi mi koji smo radili ovdje i svećenici koji sada rade i svi hodočasnici su svjedoci da se događa promjena srca, da započinju novi životi i na neki način smo i mi htjeli da se poruka Međugorja proširi što brže i što više po svijetu. Moje osobno iskustvo je gdje god dođe međugorska poruka, gdje dođe evanđelje, gdje dođe Isus Krist, tu mora doći do promjene srca, života, zajednica, ljudi…'', kazao je fra Danko Perutina, dodajući kako je na konferenciji sudjelovalo više od 60 IT stručnjaka iz 15-ak zemalja. Nada se i kako će ih sljedeće godine na drugoj konferenciji biti još više.

Jedan od izlagača na ovoj IT konferenciji bio je i dr. Davor Pavuna koji je govorio o vrijednostima ove konferencija, koja je spona između teologije i duhovnosti. Poručio je kako se ne trebamo u današnjem svijetu stidjeti svoje katoličke vjere.

''Etički kod koji je bitan u ovom trenutku je bitan kad se govori o razvoju umjetne inteligencija i robota. Mi samo moramo živjeti onaj dar koji je nam je dan svaki u svom području, naravno sam ja doprinio u onom što spada u moje područje. Čovjek sam koji puno putuje svijetom, ali teško bih našao mjesto gdje bih se ugodnije osjećao nego u Međugorju'', kazao je dr. Pavuna, koji je IT konferenciju u Međugorju, kojoj je držao predavanje, ocijenio vrlo uspješnom.

Uz radionice, rasprave i predavanja, sudionici ove IT konferencije zajendo su molili na međugorskim molitvenim mjestima te sudjelovali u večernjem molitvenom programu. (FOTO)