Zimski svagdan u Međugorju

datum: 06.02.2007.

Kad prođe Božić i kad se uđe u novu godinu, nakon što prođu Sveta tri kralja i kad se pospreme svi božićno ukrasi, Međugorje ulazi u zimski svagdan mjeseca siječnja i veljače koji je drugačiji od ostalih deset mjeseci u godini. Osim po nazočnosti pokojeg stranog hodočasnika ili manje skupine koji su namjerno odabrali ovo mirno razdoblje za osobnu molitvu, župa svetog Jakova u tom se razdoblju ne razlikuje mnogo od drugih hercegovačkih župa.

Sakramentalni i pastoralni život župe teče uobičajeno dalje: molitveni program u crkvi na hrvatskom jeziku odvija se po uobičajenom rasporedu, svećenici ispovijedaju u poslijepodnevnim satima, petkom se moli Put križa na Križevcu i nedjeljom krunica na Podbrdu, a 25. u mjesecu je cjelonoćno klanjanje.

U siječnju je Međugorje pohodilo nekoliko skupina iz Koreje, Poljske, Italije, Francuske, Austrije, Češke, te iz više hrvatskih gradova. Tijekom dva tjedna nije bilo ni njemačke ni francuske hodočasničke mise jer nije bilo svećenika-hodočasnika iz tih jezičnih područja. U siječnju je podijeljena 51.000 sv. pričesti a koncelebrirala su 803 svećenika.

2. veljače župljani i malobrojni hodočasnici proslavili su blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu - Svijećnicu - u spomen na dan kad su Marija i Josip unijeli dijete Isusa u hram da bi ga po židovskom zakonu kao prvorođenca prikazali Bogu. Tada je starac Šimun Isusa prepoznao kao svjetlo naroda. Mrak se suprotstavlja svjetlu, ali svjetlo pobjeđuje. Zato danas kršćani u crkvi blagoslivljaju svijeće i čuvaju ih za trenutak svoje smrti, kako bi kroz mrak i tjeskobu smrti ušli u svjetlo i u život.