Priopćenje za javnost članova Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine

Članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na susretu u Sarajevu, održanom 8. ožujka 2001., razmotrili su, između ostaloga, i novonastalo stanje hrvatskoga naroda u zemlji i s tim u vezi daju sljedeće priopćenje:

  1. Izražavaju duboku zahvalnost Svetom Ocu, koji je 9. veljače 2001. predstavnicima Internacionalne lige humanista ponovio svoju očinsku brigu za narode Bosne i Hercegovine i između ostaloga rekao: «Potrebni su potpora i razumijevanje; potpora da bi se svladale postojeće društvene, političke i gospodarske poteškoće, razumijevanje da bi se našla što bolja rješenja koja odgovaraju zakonitim očekivanjima sva tri konstitutivna naroda zemlje.»
  2. Kolegijalno usvajaju načela koja je mons. Ratko Perić kao mjesni biskup izrekao u svome Pozdravu Hrvatskome narodnom saboru u Mostaru, 3. ožujka 2001.
  3. Izražavaju svoje neslaganje s načinom na koji predstavnici Međunarodne zajednice u BiH ignoriraju političku volju hrvatskoga naroda, izraženu na izborima u studenome 2000.
  4. Budući da je hrvatski narod, kao i druga dva naroda, konstitutivan na području cijele Bosne i Hercegovine, smatraju da odluke Međunarodne zajednice o izbornom zakonu, o načinu biranja članova Predsjedništva, o ulozi Doma naroda stvarno dokidaju ravnopravnost i jednakost hrvatskoga naroda u odnosu na druga dva naroda.
  5. Pozivaju mjerodavne predstavnike Međunarodne zajednice da dijalogom s predstavnicima, kojima je hrvatsko biračko tijelo dalo svoje demokratsko i političko povjerenje, traže i nađu odgovarajuće rješenje sadašnje krize.
  6. Potiču političke predstavnike, koji su legalno i legitimno izabrani da zastupaju nacionalne interese hrvatskoga naroda na cijelom području Bosne i Hercegovine, da budu otvoreni za dijalog sa svima koji traže pravedno društveno-političko rješenje za ovu zemlju i sve njezine stanovnike.
  7. Ograđuju se od svih onih koji bi bitne interese hrvatskoga naroda htjeli iskoristiti u privatne svrhe, kao i od svih onih koji bi taj narod htjeli svesti na nacionalnu manjinu i tako ga, radi svojih zamišljenih ciljeva, umjesto da mu pomognu vratiti se u vlastite domove, prisilili na odlazak iz ove zemlje.
  8. Pozivaju sve članove hrvatskoga naroda na dostojanstveno držanje a posebno vjernike katolike na molitvu i puno povjerenje u Božju providnost.

Sarajevo, 8. ožujka 2001.
Tajništvo BK BiH