Arhiva Novosti

Pješice iz Slovenije u Međugorje

Hodočasnik iz Slovenije Sašo Radman prvi je put posjetio Međugorje 2010. godine i kaže da se od tada  sve promijenilo u njegovu životu. Prvi je put došao na nagovor prijatelja, nije razumio Međugorje, ali je osjetio neku posebnu milost. Posvjedočio nam je kako je po povratku iz Međugorja nastavio istraživati o ovome mjestu. Ovoga puta stigao je u Međugorje pješice iz Ljubljane s prijateljem, a put od 500 kilometara, trajao je 12 dana. „Bilo je to posebno i duboko duhovno iskustvo vjere”-istaknuo je Sašo koji je  postio tijekom hodočašća o kruhu i vodi: „Hodočašće je bilo za moju odluku da se približim Bogu, da slušam što mi on govori. Htio sam nešto napraviti, odlučio sam postiti o kruhu i vodi. I na hodočašću do Međugorja sam uvidio da živimo od molitve koja nam daje snagu.” –kazao je Sašo te dodao da je za njega Međugorje mjesto velike milosti.

Objavljeno: 11.06.2014.

Frama Međugorje izvela 1. samostalni koncert

Franjevačka mladež iz Međugorja održala je u ponedjeljak, 9. lipnja svoj prvi samostalni koncert u dvorani Ivana Pavla II. u  Međugorju. Koncert je bio poseban jer su se, pored duhovnih popularnih pjesama, izvodili i zabavni evergreeni te pjesme s Festivala mladih. Damir Bunoza, voditelj pjevačke sekcije Frame Međugorje, kazao je kako s Framom radi 2 godine: „Bilo je plesa, pjevanja, govora, upoznavanje s pjevačima, zborom, s voditeljima drugih sekcija. Osim pjevačke sekcije, ima i gitarska, klarinet, saksofon, flauta, violina.

Objavljeno: 10.06.2014.

Znanstveni simpozij u povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića

U povodu 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića, u  subotu, 07. lipnja 2014. u Međugorju, u organizaciji Župnog ureda u Međugorju, Franjevačke teologije u Sarajevu i Biblijskog instituta KBF-a u Zagrebu održan je znanstveni simpozij na kojem je sudjelovalo 11 predavača. U svom uvodnom pozdravu, prilikom otvaranja simpozija, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko  kratko je predstavio fra Ljudevitov život te istaknuo kako je on  jedan od najpoznatijih biblijskih stručnjaka koji je dolazio s hrvatskoga govornog područja.

Objavljeno: 09.06.2014.

ISKUSTVA MEĐUGORSKIH HODOČASNIKA

Brendan Romann s Floride prvi je put posjetio Međugorje. I ranije je htio doći,  ali jednostavno nije bio u mogućnosti.  Ističe kako su trenuci koje je proveo u Međugorju za njega posebni. U Međugorju je sudjelovao i na seminaru za liječnike i medicinsko osoblje koji je organiziran krajem svibnja. Student je druge godine medicine i nada se da će na kraju biti bolničar: „Ovaj seminar mi pomaže da shvatim kako drugima možemo pomoći kroz duhovno ozdravljenje, a ne samo kroz medicinu. Treba da dopremo do njih i dotaknemo ih duhovno i pomognemo im na način koji ne mogu dobiti preko medicine. Taj posao ne bi trebao biti pretežak. Vjerujem da ga je puno lakše raditi uz određenu obuku ”-kazao je Brendan.

Objavljeno: 08.06.2014.

U Međugorju održan humanitarni koncert za pomoć poplavljenim područjima

U ponedjeljak 2. lipnja na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova, u organizaciji župe Međugorje održan je koncert za pomoć poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. Na koncertu su sudjelovali: Zbor Kraljice mira, Jakov Čolo, Frama Međugorje, Melinda Dumitrescu, David Parkes, zbor „Prijatelji“. Jela Odak, predsjednica Društva vodiča za hodočasnike u župi Međugorje kazala je da je glavni inicijator ovog koncerta bio Jakov Čolo:
 

Objavljeno: 04.06.2014.

ZNANSTVENI SIMPOZIJ

U subotu, 07. lipnja 2014. u Međugorju u dvorani Ivana Pavla II. (žuta dvorana) Župni ured Sv Jakova u Međugorju, Franjevačka teologija u Sarajevu i Biblijski institut KBF-a u Zagrebu organiziraju Znanstveni simpozij povodom 10. obljetnice smrti dr. fra Ljudevita Rupčića.
 
PROGRAM

Objavljeno: 03.06.2014.

U Međugorju održan Drugi međunarodni duhovni seminar za liječnike i medicinsko osoblje

U Međugorju je, u subotu 31. svibnja, misnim slavljem završio Drugi međunarodni duhovni seminar za liječnike i medicinsko osoblje na kojemu se okupilo 110 sudionika  iz 18 zemalja, i to iz: Rusije, Litve, Ukrajine, Francuske, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Puerto Rica, Paragvaja, Kolumbije, Engleske, Kariba, Irske, Slovačke, SAD-a, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Seminar je otvoren u srijedu 28. svibnja 2014., a predavači su bili p. Kornelije Marko Glogović, provincijal Hrvatske pavlinske provincije i fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Tema Drugog seminara za liječnike i medicinsko osoblje bila je „Duhovna obnova za dušu i tijelo“.

Objavljeno: 02.06.2014.

Statistike za svibanj 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 204 200

Broj svećenika koncelebranata: 3663 (118 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2014.

2. MEĐUNARODNI DUHOVNI SEMINAR ZA LIJEČNIKE I MEDICINSKO OSOBLJE

Tema: Duhovna obnova za dušu i tijelo
2. Međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje održat će se u Međugorju od 28. do 31. svibnja 2014.

Program

Objavljeno: 26.05.2014.

POZIV

Vijest o nezapamćenim poplavama koje su pogodile dijelove Hrvatske, Bosne i Srbije obišla je svijet. Stoga su mnogi hodočasnici pitali, je li stradalo Međugorje i na koji način se može pomoći ugroženima. Međugorje je prostorno daleko od ugroženih područja, ali želi biti blizu svima onima koji su osjetili i osjećaju posljedice ove velike prirodne nepogode. Stoga pozivamo sve hodočasnike, ljude dobre volje i prijatelje Međugorja da se odazovu i pomognu prema svojim mogućnostima. To je moguće učiniti preko naše humanitarne udruge Međugorje Mir – Majcino selo (koja je još u vrijeme rata usmjeravala vašu pomoć) uplaćujući svoj dar na žiro račun:

Objavljeno: 20.05.2014.

Prva sveta pričest u Međugorju

Nakon završene vjeronaučne priprave,  18. svibnja 2014. u 10 sati Prvoj svetoj pričesti u župi Međugorje pristupilo je pedeset petero djece. Svečanu svetu misu predslavio je fra Stanko Ćosić, a slavlje je svojim skladnim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“. Fra Stanko je u propovijedi djeci kazao   kako je ovo za njih  poseban dan jer se mogu pričestiti i na poseban način primiti Isusa: „Upoznajte Isusa, što ga budete više upoznavali, upoznat ćete i Boga. Što više budete Isusa upoznavali, upoznat ćete svoju vlastiti ljepotu. Kao cvjetovi koji se otvaraju suncu, tako će vaše srce cvjetati. Svi vi roditelji, budite primjer svojoj djeci”.

Objavljeno: 19.05.2014.

Sakrament Svete potvrde u Međugorju

U subotu 17. svibnja 2014. u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 79 krizmanika primilo je sakrament Svete potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom.  Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić pod svetom Misom u 10 sati. Svojom pjesmom ovo misno slavlje uveličao je Veliki župni zbor župe Međugorje. Dan prije, 16. svibnja, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji pristupili su sakramentu svete ispovijedi.

Objavljeno: 18.05.2014.

Bračni par iz Rima: „U Međugorju se osjeća unutarnji mir”

Bračni par Sergio i Ida dolaze iz Rima. U Međugorju su prvi put i jako su zahvalni što im se ispunila želja. Kazali su kako je ovo za njih jedno prekrasno iskustvo. Sergio je još kazao: „Posrećilo nam se da je i vrijeme bilo lijepo. Potičem sve da dođu ovdje jer je doista dirljivo iskustvo. Na Brdu ukazanja postoji nešto što je teško objasniti i doista sam mislio što je moglo potaknuti vidioce da se penju gore. Čini mi se da je sv.Ivan Pavao II. rekao da je Međugorje ispovjedaonica svijeta. Osjeća se jača unutarnja vedrina, unutarnji mir. Stvari iz svakodnevnog života poslože se na pravi način”.

Objavljeno: 14.05.2014.

Drugi put u Međugorju

Uz hodočasnike iz nekoliko država svijeta, novinari Radiopostaje „Mir“ Međugorje ovih su dana razgovarali i s onima iz Škotske. Među njima je bio  i John McKenzie kojemu je ovo drugi posjet Međugorju. Godinama su ga nagovarali na dolazak u Međugorje, no prvi put dolazi tek u listopadu prošle godine:

Objavljeno: 07.05.2014.

Peter O''Brien iz Irske: „Doživio sam duboko obraćenje”

Ovih dana rijeka hodočasnika se slila u Međugorje, a  među njima smo susreli Petera O'Briena koji dolazi iz Corka u Irskoj, gdje studira pravo. Ovo mu je četvrti posjet Međugorju. Ističe kako je prvi put došao kad mu je prijatelj svećenik iz Irske platio put u Međugorje: „Bio sam tjedan dana tu i, premda sam čuo za Međugorje već i prije, nisam točno znao što se tu događa. Kad sam se vratio doživio sam duboko obraćenje.  Jako duboko obraćenje i od tada sam jako zainteresiran za katoličanstvo, misu, krunicu i ispovijed.

Objavljeno: 05.05.2014.