Arhiva Novosti

„Ohrabrenje za svećenički poziv i glazbu sam dobio u Međugorju”

Velečasni Liam Lawton iz Irske odrastao je u sedmeročlanoj obitelji, a za svećenika je zaređen 1984. godine. Kazao je  kako ga se pri prvom posjetu Međugorju najviše dojmila vjera ljudi koji ovdje žive.
Vlč. Liam dolazi iz obitelji glazbenika i želja mu je bila uz svećenički poziv živjeti i glazbu. Presudan trenutak i ohrabrenje doživiuo je upravo u Međugorju nakon ispovijedi kod fra Slavka Barbarića, koji ga je pozvao da na Misi nakon pričesti otpjeva nekoliko pjesama. Nakon toga je glazbom pratio i Klanjanje koje je predvodio fra Slavko. To je bio početak klanjanja kakvo imamo danas u Međugorju.
Na fra Slavkov poticaj organiziran je i prvi Festival mladih 1990. na kojem je Liam od početka sudjelovao. Kazao je kako su za njega dvije najvažnije međugorske poruke - Bog postoji i samo je u Bogu mir, a instrument toga mira je Gospa.
 

Objavljeno: 04.08.2013.

Tradicionalna procesija kroz međugorsku župu

U nedjelju 4. kolovoza, nakon večernje svete Mise, u sklopu  24. međunarodnoga susreta mladih  u Međugorju je održana tradicionalna procesija nepreglednoga broja sudionika iz 60-ak zemalja. S Gospinim kipom i upaljenim svijeće u rukama  procesija je od crkve išla glavnom cestom prema Podbrdu, zatim ispod Križevca prema Ćorkovu docu i završila molitvom ispred vanjskog oltara.

Objavljeno: 04.08.2013.

Drugi dan Festivala mladih

Drugoga dana Mladifesta, u petak 2. kolovoza večernju svetu Misu predslavio je fra Stanko Ćosić  u suslavlju s 515  svećenika.
Na Misi je propovijedao fra Slaven Brekalo koji je, između ostaloga, mladima poručio: ''Došli ste ovamo, ali ne možemo svi ostati ovdje, moramo se vratiti tamo odakle smo došli. Upravo to Bog i želi, da tamo svjedočite ono što ste ovdje doživjeli. Nemojte nikada zaboraviti, Sveto pismo,. Evanđelje je Radosna vijest  a ne neka tiranija, neka diktatura; nije to neka osuda nego Radosna vijest puna milosrđa i ljubavi. Gospa vas je ovdje pozvala, ali vas šalje dalje jer je to Božja logika, Bog pozove, a onda pošalje. Nema koga drugoga poslati nego vas. Budite sveti''. (slike)

Objavljeno: 03.08.2013.

Iskustva sudionika Festivala mladih

Među mladima iz 60 zemalja koji sudjeluju na 24. međunarodnome susretu mladih u Međugorju susreli smo i Tatjanu koja dolazi iz Slovenije. Tatjano je ovo dvanaesti dolazak na Mladifest. Kratko nam je rekla: „Dolazim zbog propovijedi, klanjanja, svjedočanstava, svete Mise… Dobro nam je biti s Kraljicom Mira. Gužva je, ali ništa nam ne smeta”.
I Slavonci su broju na Festival mladih stigli u velikom, među njima i Sanja Stivanović i Darko Ilijašić iz Slavonskog Broda. ‘’Međugorje je uvijek poseban doživljaj, uvijek nešto prelijepo ponesemo odavde. Gledajući tako veliki broj mladih koje je Gospa okupila na ovome mjestu, to iskustvo promijeni čovjeka’’ - kazala je Sanja. Darko je prvi put na Festivalu: „Izuzetno me se dojmio  ovoliki broj mladih na jednom mjestu. Toliko radosti, toliko iskrene ljubavi,.

Objavljeno: 03.08.2013.

Započeo 24. međunarodni molitveni susret mladih

Međugorje je ovih dana u znaku mladih – u tijeku je 24. Mladifest koji se odvija pod geslom „Vjera ljubavlju djelotvorna“.
Službeni početak Festivala bio je u četvrtak 1. kolovoza na Vanjskom oltaru. Krunicu  u 18 sati predmolio je fra Antonio Šakota, a sv. Misu u 19 sati  predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju  s 470 svećenika. Na početku misnoga slavlja mladima iz cijelog svijeta obratili su se domaćini – mladi iz župe Međugorje, nakon čega je uslijedilo  predstavljanje po državama. Predstavili su se mladi iz 60 država. Domaćin – međugorski župnik fra Marinko Šakota –  poželio  je mladima dobrodošlicu i rekao: „Dragi mladi, dobrodošli u Međugorje, dobrodošli Majci koja vas bezuvjetno voli. Otvarajte svoja srca Isusu molitvom na Križevcu i Podbrdu, kao što se cvijet otvara suncu u molitvi krunice. Hranite se u Euharistiji. Sunčajte svoje duše pred suncem života u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Liječite svoja srca, u ispovjedaonici se oslobađajte ropstva.“ (slike)
 

Objavljeno: 02.08.2013.

„Ovdje smo svi prijatelji”

Marija i Andrea Šuštar, Branko Uljan, Uroš Karadžija i Boštjan Hari na Mlaifest su došli iz Slovenije. Svoje iskustvo podijelili su s novinarima Radiopostaje Mir Međugorje: „Međugorje je posebno mjesto,  a nama su molitva i ispovijed najljepši. Ovdje smo svi jedno, svi smo prijatelji”.
Također su nam kazali da se u Međugorju snažno osjeća Božja blizina i da su radosni što mogu sklopiti nova prijateljstva i produbljivati svoju vjeru.

Objavljeno: 02.08.2013.

Biciklima u Međugorje na 24. međunarodni susret mladih

Jasna Mihelić i Klara Ćurić iz Požege te Vanja Bajivić i Ana Antolić iz Virovitice  biciklima su 31. srpnja stigle u Međugorje na 24. Mladifest – međunarodni molitveni susret mladih. Nakon za tjedan dana prijeđenih 700 kilometara najprije su pred župnom crkvom, kod kipa Kraljice Mira, zahvalile za sretan dolazak. „Sretni smo što smo stigli, i vjerojatno ćemo svoje hodočašće ponoviti“, kazali su nam mladi hodočasnici.

Objavljeno: 01.08.2013.

Statistike za srpanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 143 400

Broj svećenika koncelebranata: 5003 (166 dnevno)

Objavljeno: 01.08.2013.

24. Međunarodni molitveni susret mladih

Međugorje, 1. - 6. 8. 2013.

 

Vjera    ljubavlju djelotvorna

(Gal 5,6)

Srijeda, 31. 7. 2013.

18.00    - molitva krunice

19.00    - sv. Misa (generalna proba zbora i orkestra)

20.30   - molitva za ozdravljenje

21.00    - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu (generalna proba zbora i orkestra)

Objavljeno: 31.07.2013.

Simpozij o fra Stanku Vasilju

U povodu 20. obljetnice smrti fra Stanka Vasilja (Međugorje, 20. srpnja 1920: - Klinička bolnica Split, 30. lipnja 1993.),  Župni ured Međugorje i mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje organizirale su 23. srpnja simpozij posvećen njegovu liku i djelu.
O fra Stanku su govorili franjevci, povjesničari, odvjetnici, glazbenici i književnici fra  Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego i fra Marinko Šakota. (slike)
 

Objavljeno: 30.07.2013.

OBAVIJEST O SATELITIMA

 

Obavijest za slušatelje Radiopostaje Mir Međugorje u Europi i na Bliskom Istoku.
 
Od 1. kolovoza slušajte nas preko satelita
EUTELSAT 16°E
FREKVENCIJA: 11 262 MHz
Polarizacija HORIZONTALNA
SYMBOL RATE: 30 000
FEC: 2/3

Objavljeno: 30.07.2013.

Proslavljen blagdan sv.Jakova

 

Blagdan sv.Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u četvrtak, 25. srpnja 2013. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve.(slike)

Objavljeno: 29.07.2013.

Hodočasnička iskustva: „Međugorje nam je drugi dom”

Obitelj Cindrić iz Čakovca, koja čini glazbeni sastav „Djeca ljubavi”, tijekom srpnja  posjetila je Međugorje. Govorili su nam o svojoj obitelji te glazbenom djelovanju.
Otac obitelji Darko je kazao da je za Međugorje  čuo već prvih dana ukazanja, a već je iduće godine s jednom skupinom iz Slavonskog Broda hodočastio Kraljici Mira.
 „Pratimo događanja u Međugorju u koje svojoj majci dolazimo u zagrljaj. Toliko smo se puta uvjerili u njezinu veliku  ljubavi za sve one koje nosimo u svom srcu. Ovo nam je drugi dom“ – složno su nam kazali članovi obitelj Cindrić koji su u Međugorje došli s molitvenom zajednicom Totus Tuus.
 

Objavljeno: 24.07.2013.

5. susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata

Susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata već pet godina održava se u različitim župama ovoga dekanata. Ovogodišnji susret, na kojemu je sudjelovalo 50-ak sudionika, održan je u Međugorju u ponedjeljak 22. srpnja.
Nazočnima je o međugorskoj župi i pastoralnom djelovanju u njoj govorio fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Sudionike su pozdravili dekan Broćanskog dekanata fra Mate Dragićević i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.
Tijekom susreta slavljena je i sveta Misa.
Broćanski dekanat broji 116 duhovnih zvanja, među kojima su redovnice različitih družbi, svećenici, redovnici, bogoslovi i sjemeništarci.

Objavljeno: 23.07.2013.

Svetkovina sv. Jakova

U četvrtak 25. srpnja je svetkovina sv. Jakova - zaštitnika župe Međugorje.
Svete Mise u župnoj crkvi slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava - svečana sveta Misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom kreće iz crkve u 10, 45 sati.
Molitveni program je redovit kao svaku večer - molitva krunice je u 18, a sv. Misa u 19 sati. U četvrtak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.
Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.
 

Objavljeno: 22.07.2013.