Arhiva Novosti

Simpozij o fra Stanku Vasilju

U utorak, 23. srpnja, u Međugorju će se održati simpozij o liku i djelu fra Stanka Vasilja (1920.-1993.). Sudjeluju: fra Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego, fra Marinko Šakota. Simpozij će se održati u dvorani bl. Ivana Pavla II. s početkom u 16 sati. U 18 sati je molitva krunice, a u 19 sati sveta Misa na kojoj će se izvoditi fra Stankove skladbe. Nakon svete Mise slijedi svečana akademija.
 

Objavljeno: 19.07.2013.

Mlada Misa fra Stanka Ćosića

U nedjelju 14. srpnja 2013. u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Buhovu svoju Mladu Misu proslavio je fra Stanko Ćosić. Svečano misno slavlje započelo je procesijom u 11 sati. Prije samog početka fra Stankovi roditelji udijelili su mu blagoslov, a potom je četvero mladih iz župe izvelo prigodnu recitaciju. Buhovski župnik don Pavo Filipović pozdravio je nazočne, zaželio im dobrodošlicu, izrazio radost zbog mladomisničkog slavlja u Buhovu nakon 27 godina, kad je mladu misu slavio fra Petar Topić, te pozvao mladomisnika da započne svetu Misu. U koncelebraciji su bili ovogodišnji mladomisnici fra Mario i fra Josip Serđo, provincijal fra Miljenko, župnik don Pavo te još trideset svećenika. Fra Stankov propovjednik bio je fra Nikica Devčić, fratar Zadarske provincije. Zaželio je fra Stanku da bude milosrdni Samarijanac ljudima današnjeg vremena, da znadne liječiti mnogovrsne rane svim ljudima, znanima i neznanima.                               
Na kraju svete Mise mladomisniku i njegovoj obitelji, posebno majci, čestitao je župnik don Pavo, koji je radošću zbog ovog događaja i dirljivim riječima izmamio suze mnogih. Provincijal fra Miljenko čestitke je uputio fra Stanku, njegovoj obitelji, i cijeloj buhovskoj župi, ali i Hrvatskoj katoličkoj misiji u Zurichu odakle se fra Stanko prijavio u Provinciju. Potom je kratku zahvalu Gospodinu i svima koji su mu pomagali na putu do svećeništva izrekao sam mladomisnik, a nakon zahvale isto tako je zamolio za oprost sve kojima u međusobnim susretima nije pokazao ljubav. Na kraju su trojica mladomisnika podijelila mladomisnički blagoslov.

Napisao/la: Miriam
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Završio seminar za svećenike

Osamnaesti međunarodni seminar za svećenike u Međugorju, na kojemu se okupilo 297 sudionika iz 23 zemlje, završio je u subotu 13. srpnja.
Seminar je započeo u ponedjeljak 8. srpnja 2013.,večernjim molitveno-liturgijskim programom, a misno slavlje otvorenja predslavio je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije u koncelebraciji sa 180 svećenika.
Tema ovogodišnjega seminara  bila je „Marijina vjera“. Koordinator je bio fra Marinko Šakota, upravitelj međugorske župe.  Osim predavanja, sudionici seminara sudjelovali su na redovitome molitveno-liturgijskome programu župe Međugorje. U ranim jutarnjim satima u četvrtak su zajednički molili Krunicu na Podbrdu, a u petak Križni put na Križevcu.
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Biciklističko hodočašće Padova - Međugorje

Skupina od dvadeset četvero hodočasnika ovih je dana biciklima stigla iz Padove u Međugorje.
Vodič ovoga putovanja bio je Gian Carlo, koji nam je kazao da ih je na hodočašće potaknula želja što bolje upoznati poruke Kraljice Mira: „Svi sudionici bili su složni da biciklima dođu do Gospe, do njenih poruka, do njenog poziva.
Iz Padove smo krenuli jer je sveti Ante toliko volio Gospu. Hodočašće je bilo poprilično teško, poglavito zbog lošeg vremena zbog vremena, ali molitva nam je pomogla nadići sve poteškoće. Svako jutro smo razmišljali hoćemo li krenuti ili ne, ali uz molitvu i Gospinu pomoć stigli smo u Međugorje u kojemu se zaista udiše mir” - kazao je Gian koji je zahvalio svima na dobročinstvima tijekom puta: „U ime svih mojih kolega zahvaljujem za sva dobročinstva koja smo susreli i koja ćemo susresti na našem putu. Vodili su nas sveti Ante i naša Majka koja nas vodi svaki dan, iz dana u dan, u nova iskustva”.
 

Objavljeno: 18.07.2013.

Mlada Misa fra Maria Ostojića

U nedjelju 7. srpnja 2013., u župnoj crkvi sv. Jakova apostola st. u Međugorju svoju Mladu Misu proslavio je fra Mario Ostojić.
Sveto misno slavlje započelo je u 11 sati, a prisustvovali su mu obitelj, prijatelji, te mnoštvo hodočasnika koji su željeli biti dio ovog lijepog događaja za cijelu župu. Na svetoj Misi propovijedao je fra Bože Milić, koji je naglasio da je Međugorje mnoge ljude potaklo da na svoj život počnu gledati drugačije i uviđati koliko je Bog važan u njihovim životima.

Objavljeno: 16.07.2013.

18. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

18.   duhovne vježbe  za svećenike održat će se u Međugorju

od 8. do 13.  srpnja 2013. 

„MARIJINA VJERA“


PROGRAM SEMINARA

Objavljeno: 08.07.2013.

Završen Četrnaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Četrnaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio 150 sudionika, održan je u Međugorju od 3. do 6. srpnja  2013. godine.
Tema seminara je bila: „Brak kao mjesto i sredstvo duhovnoga rasta muža i žene“. Predavači na seminaru bili su  dr.fra Mirko Mataušić i psihologinja Vesna Gračner. Sudionici seminara redovito su sudjelovali u molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj crkvi, a molitveno su pohodili Križevcu i Podbrdo.
Seminar je završio sv. Misom u subotu, 6. srpnja u 11 sati. Podsjetimo, ovaj važni susret bračnih parova pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić.
Koordinator seminara bio je fra Danko Perutina.
 

Objavljeno: 07.07.2013.

Mlada Misa don Filipa Pavlovića

U srijedu 3. srpnja 2013. sav vjernički život u župi Međugorje bio je u znaku mladomisničkog slavlja don Filipa Pavlovića iz Bijakovića.
Sveto misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Jakova započelo je u 11 sati, a prisustvovali su mu obitelj, prijatelji, te mnoštvo hodočasnika koji su željeli biti dio ovog lijepog događaja za cijelu župu.
Na početku sv. Mise don Filipu je čestitao upravitelj međugorske župe fra Marinko Šakota, a propovijedao je vlč. Anđelko Katanec. Vlč. Anđelko je opisao kako je don Filip došao do svoga cilja te da je za sve nas to jedinstveno, vrijedno i sveto.
Vlč. Filip Pavlović rođen je 26.prosinca 1983. godine u Mostaru. Za đakona je zaređen 29. rujna 2012. u Zagrebu, a kao đakon pastoralno je djelovao u župi Bl. Alojzija Stepinca Bestovje - Novaki- Rakitje kod Zagreba. Zagrebački nadbiskup, uzoriti kardinal Josip Bozanić svečano ga je zaredio za svećenika 15. lipnja u zagrebačkoj katedrali Uznesenja Marijina. (slike)
 

Objavljeno: 04.07.2013.

Statistike za lipanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 900

Broj svećenika koncelebranata: 3920 (130 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2013.

14. međunarodni seminar za bračne parove

Četrnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  3. do 6. srpnja  2013. godine.
Tema seminara je: „Brak kao mjesto i sredstvo duhovnoga rasta muža i žene“
Program:

Objavljeno: 01.07.2013.

Marijanski dan u Godini vjere

Održat će se 12. i 13. listopada u Vatikanu

 

Vatikan, (IKA) - Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije objavilo je program i jednoga od većih događanja u Godini vjere, Marijanski dan – "Blažena ti što povjerova", koji će se održati u Vatikanu 12. i 13. listopada 2013. Skupina za pripravu ovoga događaja, u kojoj kao teolog sudjeluje i dr. fra Miljenko Šteko, dala je opširne upute, izvijestio je Hrvatski program Radio Vatikana.
Sudjelovanje na Marijanskome danu prijavljuje se izravno u Tajništvu Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Obrazac prijave može se naći na službenoj mrežnoj stranici Vijeća: http://www.annusfidei.va/, a popunjen treba poslati do 31. kolovoza 2013., na elektroničku poštu: giornatamariana@annusfidei.va, ili na broj faxa: 0039 06 69869521. Vijeće je pripremilo tri različita obrasca prijave, koje su besplatne: A – marijanske skupine B – pojedinačni vjernici, i C – biskupi.
Marijanski dan održava se na obljetnicu posljednjeg ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi, a za ovu prigodu u Vatikanu će biti i izvorni kip Fatimske Gospe iz Fatime. Misu će predslaviti Sveti Otac u nedjelju 13. listopada u 10.30. Na Marijanski dan pozvane su sve skupine s marijanskom duhovnošću, obitelji i pojedini vjernici koji na osobit način časte Blaženu Djevicu Mariju.
 

Objavljeno: 28.06.2013.

Pješice iz Rame u Međugorje

Za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorje su mnogi hodočasnici došli pješice.  Među njima je i skupina od 29  hodočasnika iz Rame čiji je hod  do Međugorja trajao tri dana. Neki iz ove skupine redovito dolaze na zavjet Gospi pa im je ovo, rekli su nam, dvadeset i neko hodočašće.
Svi su došli sa svojim osobnim problemima, zavjetima i željama kako bi svojom poniznom i ustrajnom molitvom zahvalili Gospi na darovima i bili sudionicima proslave obljetnice.
 „Što smo bili bliže Međugorju osjećali smo veću snagu i mir“ -  kazali su nam hodočasnici iz Rame.

Objavljeno: 27.06.2013.

OBILJEŽENA 32.OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u utorak, 25. lipnja 2013.
Uz hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz: Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Mađarske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Koreje, Francuske, Poljske, Italije, Ukrajine, Japana, Slovačke, Češke, Belgije, Portugala, Brazila, Slovenije i Rumunjske. (slike)
 

Objavljeno: 26.06.2013.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2013.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 2  minute, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       

Gospa nije dala poruku.

Blagoslovila nas je svojim majčinskim blagoslovom.

 

Objavljeno: 25.06.2013.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Marinko Šušak, Širokobriježanin koji živi u Zagrebu i njegov prijatelj Dragutin Bosak iz Krapine, u nedjelju 9.lipnja  nakon misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali i blagoslova na grobu blaženog Alojzija Stepinca  krenuli su na zavjetno hodočašće Majci Božjoj u Međugorje. Geslo njihova hodočašća bile su riječi:  ‘’U križu je spas!’’.
Noseći veliki križ i hrvatski barjak u Međugorje su stigli na uočnicu Gospinih ukazanja, 24.lipnja,.
Dva prijatelja, Hercegovac i Zagorac, ispunili su svoje zavjetno hodočašće moleći krunicu za hrvatske uznike u Hagu, zaboravljene i obespravljene branitelje HV-a i HVO-a, te za svoje obitelji. Hodočasnički križ su blagoslovili prije mjesec dana na stratištu, jami u kojoj su spaljeni i pobijeni i spaljeni hercegovački franjevci u Širokom Brijegu. Po okončanju hodočašća u Međugorje križ će predati Viceposlutaluri mučenika na trajno čuvanje i spomen ovog križnog puta za Domovinu i hrvatski narod.
 

Objavljeno: 24.06.2013.