Arhiva Novosti

Fra Ante Vučković predvodi kateheze mladima

Fra Ante Vučković,  član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita predvodi kateheze mladima na Festivalu mladih 2014. u Međugorju.  Istaknuo je kako ga u Međugorje uvijek iznova vraća Kraljica mira, braća franjevci, programi, na što se on uvijek rado odazove, a mladima je poručio: „Trebalo bi naučiti ljubiti svijet kao što je to Isus činio. Umjesto lekcija što treba činiti, puno kraći, jednostavniji je put upoznati što je Isus radio, kako se ponašao, doći u njegovu blizinu i od njega učiti. Približavajući se Bogu, upoznajući  Boga, mi otkrivamo puno više sebe, otkrivamo svijet i kakav je stav prema svijetu. Meni se čini da je Festival mladih dobra prigoda za upoznavanje Isusa, to je najkraći, najbrži, i vjerojatno najjednostavniji put za razumijevanjem sebe, drugih, odnosa, svijeta. Pozvao bih sve da dođu ovdje u Međugorje“-kazao je fra Ante Vučković.

Objavljeno: 01.08.2014.

Iskustva sudionika Festivala mladih u Međugorju

Među mladima iz 60 zemalja koji sudjeluju na 25. međunarodnome molitvenom  susretu mladih u Međugorju susreli smo Ivonu iz Virovitice, koja 3. put sudjeluje na Festivalu mladih. O iskustvima s Festivala, kaže: „Vraćam se iznova na Festival jer Majka iznova zove, treba mi mir, radost koju ne mogu pronaći nigdje nego u Međugorju. Za mene je ispovijed najposebnija u Međugorju. Mi mladi iz tolikih zemalja svi smo tu s istim ciljem, da slavimo Gospodina. Ujedno su tu i svjedočanstva koja nam pomažu, i zbog toga dolazim u Međugorje“. Donald iz Zagreba kaže da u Međugorje dolazi jer ovdje doživljava mir, koji riječima ne može opisati: „Već par puta sudjelujem na Festivalu. Osjeća se Gospina nazočnost, prava duhovna obnova. Očekujem da se još više promijenim, da postanem bolji čovjek“. A tijekom cijeloga Festivala pored postaja otajstva svjetla nalazi se platno, na kojem mladi mogu pisati svoje molitve.

Objavljeno: 01.08.2014.

Prvi dan 25. Međunarodnog molitvenog susreta mladih u Međugorju

Na  25. Međunarodnom molitvenom susretu mladih u Međugorju u petak, 1. kolovoza ujutro, nakon kateheze fra Ante Vučkovića mladima se predstavila zajednica Milosrdni Otac, koja djeluje u Bijakovićima, župa Međugorje. O svom izlječenju od ovisnosti o kocki govorio je Vlado Milaković, član zajednice.  Potom se mladima obratio Mario Cucciardi s Malte, suprug i otac dvoje djece. Već 23 godine radi kao odgajatelj. Predavao je na raznim školama na Malti. Predaje arapski, malteški te osobni i društveni razvoj. Visoko cijeni zaštitu obitelji i prirodnog okoliša i intenzivno se bavi glazbom. (slike)

Objavljeno: 01.08.2014.

Biciklima u Međugorje na 25. međunarodni susret mladih

Dvojica mladih prijatelja, Mato Topić i Matej iz Čepina, kod Osijeka biciklima su 30. srpnja stigli u Međugorje na 25. međunarodni molitveni susret mladih. Za 8 dana prešli su više od 800 kilometara. Mato ističe da se ideja prvi put javila kada je čuo od prijatelja da su prije 2 godine išli u Međugorje na Mladifest biciklima: „Mislio sam ići sam, a onda mi je Matej predložio da idemo zajedno. Krenuli smo 22. srpnja. Bilo je i teških trenutaka, ali zahvaljujući Bogu uspjeli smo doći. Bio sam i prošle godine na susretu mladih u Međugorju. Najviše me se dojmio molitveni duh, toliko mladih na jednom mjestu i ljubav za Gospodinom koja nas sve spaja, bez obzira odakle smo došli“-kazao je 19-godišnji Mato kojemu ovo nije prvi posjet Međugorju.

Objavljeno: 31.07.2014.

Sve spremno za početak 25.međunarodnog susreta mladih

U Međugorju teku posljednje pripreme za 25. međunarodni molitveni susret mladih. Ovaj susret na kojemu se okupe mladi iz cijeloga svijeta pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja. Festival  je obilježen  molitvom, pjesmom, predavanjima, svjedočanstvima koje prati Međunarodni zbor i orkestar kojim posljednjih 5 godina ravna prof. Damir Bunoza.

Objavljeno: 30.07.2014.

25. Međunarodni molitveni susret mladih

25. MLADIFEST

MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Međugorje, 31. 07. - 6. 8. 2014.

EVO TI MAJKE

Četvrtak, 31. 7. 2014.

18.00    - Molitva krunice

19.00    - Svečano otvaranje Festivala, Sv. Misa

21.00    - Klanjanje pred Presvetim: U mojoj ste ruci kao glina u ruci lončarevoj (Jr 18, 6)

 

Objavljeno: 30.07.2014.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Pozivu Gospe Kraljice mira iz Međugorja odazvali su se milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta. Svjedočanstva brojnih možete pročitati na našoj stranici, a ti hodočasnici svjedoče o promjeni života, velikoj zahvalnosti Kraljici mira za primljene blagoslove i rađanju novog puta koji je sada s Kristom. Svoje svjedočanstvo podijelili su s nama Mario Jerković i Matej Lovrić koji su nedavno hodočastili iz Zagreba pješice u Međugorje.

Objavljeno: 29.07.2014.

Novi logotip festivala mladih - Mladifest 2014.

 

Već 25. godinu za redom održava se Međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju - Mladifest. Povodom 25. rođendana predstavljamo i novi vizualni identitet festivala. Novi logotip je jednostavan, ali odašilje duboku poruku. Dva brda, dva simbola Međugorja – Podbrdo i Križevac – tvore srce. Unutar srca je samo Međugorje. Međugorje u srcu – u tvome srcu. Srce je otvoreno, kao što i Gospa želi da srce svakog vjernika bude otvoreno za Boga i bližnje – baš kao i njezino. Srce je simbol Gospine škole u Međugorju

Objavljeno: 29.07.2014.

Fra Goran Azinović proslavio mladu misu

Fra Goran Azinović je u nedjelju, 27. srpnja u 11 sati, u Međugorju u crkvi sv. Jakova apostola proslavio svoju mladu misu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali u Mostaru. Propovijed je održao fra Branko Radoš, nekadašnji župnik u Međugorju, a sada dušobrižnik za Hrvate u HKM Luzernu. Istaknujo je da je fra Goran predstavnik župljana ove poznate župe i čitavog našega hrvatskog naroda pred Bogom:

Objavljeno: 28.07.2014.

Hodočasnici iz Ukrajine: „Došli smo moliti za mir u Ukrajini“

Članovi liturgijskog zbora Hosana iz Ukrajine boravili su u Međugorju. Zbor je osnovan prije 17 godina na inicijativu tadašnjeg župnika, i to kao zbor koji će pjevati na misi. No osim toga, nastupaju na raznim festivalima, primjerice festivalima narodne/tradicionalne glazbe, a nastupali su u proteklom vremenu i u Rumunjskoj. U njihovom sastavu djeluje i Vokalno-instrumentalna grupa ''Ave Maria''. Članovi zbora kazali su kako u Međugorju mogu vidjeti Božju ljubav:

Objavljeno: 27.07.2014.

U Međugorju proslavljen blagdan sv. Jakova

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u petak, 25. srpnja 2014. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. misa koju je predslavio fra Mario Ostojić slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, koji su ove godine nosili članovi međugorske Frame, krenula je prije središnje svete mise iz crkve, uz pjevanje litanija. Na kraju svete mise u Gaju, koju su pjesmom uveličali članovi Mješovitog zbora „Kraljice mira“  pod ravnanjem s. Irene Azinović i članovi tamburaškog sastava Šurmanci pod vodstvom prof. Davora Markote, nazočne župljane i hodočasnike je pozdravio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, nakon čega su nastupile folklorne skupine iz međugorske župe.

Objavljeno: 26.07.2014.

IZ GOSPINOG NAZARETA U GOSPINO MEĐUGORJE

Početkom mjeseca srpnja u Međugorju smo susreli hodočasnike iz Izraela, iz Nazareta, a dvoje od njih gostovalo je u programu radiopostaje Mir Međugorje. To su gospođa Therese Daoud i svećenik Souhail Khoury.

O. Souhail kazao je kako je u Međugorju bio prvi put prije dvanaest godina i od tada sa skupinom hodočasnika dolazi svake godine. „Svećenik sam gotovo 28 godina, oženjen sam jer pripadam istočnom obredu Katoličke crkve.

Objavljeno: 25.07.2014.

Predstavljena knjiga "Život za druge" o fra Jozi Vasilju

Knjiga ''Život za druge'' o fra Jozi Vasilju predstavljena je u srijedu, 23. srpnja  u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u sklopu pripreme za blagdan sv. Jakova. Knjigu su priredili fra Ivan Dugandžić i fra Filip Sučić. Međugorski župnik fra Marinko Šakota uputio je prvi pozdravni govor kazavši da je radostan jer može pozdraviti sve na predstavljanju knjige o fra Jozi: „Fra Jozo je biser naše župe i čitavog svijeta. On je ponovno živ, jer smo oživjeli sjećanje na njega"-kazao je fra Marinko, a u ime Hercegovačke franjevačke provincije prisutnima se obratio generalni vikar fra Ivan Ševo, istaknuvši da su fra Jozi dolazili mnogi, posebice mladi.

Objavljeno: 24.07.2014.

Predstavljena zbirka pjesama fra Karla Lovrića "Iz života za život"

''Iz života za život“ naslov je prve zbirke pjesama fra Karla Lovrića, koja je izbor iz njegove privatne arhive ili još bolje rečeno iz njegovog sažimanja doživljenog u stihove, katkad slobodne, katkad u desetercu. Promocija ove zbirke mnoge je iznenadila, zapravo nisu ni znali da fra Karlo piše stihove. Zbirka je predstavljena 22. srpnja u dvorani Ivana Pavla II., a svojim izvedbama večer je uveličao tamburaški orkestar Šurmanci. Da je ova zbirka ugledala svjetlo dana, može se zahvaliti idejnom začetniku,  međugorskom župniku fra Marinku Šakoti koji je na početku večeri pozdravio sve prisutne te zahvalio fra Karlu na ovoj zbirci poezije. Fra Karlo u Međugorju pastoralno djeluje, svakodnevno posjećuje bolesnike, velik dio života proveo je  u Švicarskoj živeći s našim iseljenicima i dijeleći s njima breme života. Pjesme koje su se našle u ovoj zbirci nisu same sebi svrha, iskustvo su pastorala, rezultat djelovanja s obiteljima, poruka za budući trenutak. Ove pjesme će vas nasmijati, razveseliti, potaknuti ili možda promijeniti na bolje – što je i bila fra Karlova želja.  Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je nadarenim studentima Fonda fra Slavko Barbarić.

Objavljeno: 23.07.2014.

Mlada misa fra Gorana Azinovića

Fra Goran Azinović će u nedjelju, 27. srpnja, u Međugorju u crkvi sv. Jakova apostola proslavit  svoju mladu misu u 11 sati. Fra Goran, sin Srećka i Mirele r. Pehar, rođen je 28. rujna 1988. u Konjicu. U tijeku ratnih zbivanja obitelj Azinović odlazi iz Konjica i nastanjuje se u Međugorju u župi sv. Jakova apostola. Sjemenište je pohađao u Visokom, završivši franjevačku klasičnu gimnaziju. U Franjevački red stupio je na Humcu 2007. Teološki studij završio je u Zagrebu, za đakona zaređen u Čerinu. Đakonsku godinu proveo je na Humcu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali u Mostaru.

Objavljeno: 23.07.2014.