Arhiva Novosti

Došašće u Međugorju

U Međugorju ovo vrijeme iščekivanja Božića, vrijeme Došašća, ispunjeno je aktivnijom pripravom župljana i hodočasnika za proslavu svetkovine rođenja Spasitelja. U župnoj crkvi s. Jakova u Međugorju tijekom Došašaća slave se svete mise zornice svakim danom, osim nedjelje, u 6 sati. U sklopu te priprave u tijeku je devetnica. U 14 sati svaki dan do 23. prosinca moli se krunica uz Podbrdo. Uređuje se i prostor oko međugorske crkve. Članovi zajednice Cenacolo ispred crkve podižu Betlehem, pripremaju žive jaslice koje će uprizoriti u božićnim danima.

Objavljeno: 17.12.2013.

Počela Devetnica rođenju Isusovu

U nedjelju, 15. prosinca u Međugorju je  počela Devetnica  rođenju Isusovu  krunicom uz Podbrdo u 14 sati koju je predmolio fra Josip Marija Katalinić- svakodnevno se moli do 23. prosinca na Podbrdu.  Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i obično u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. Kroz cijelo Došašće u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, osim nedjelje, slave se svete Mise zornice  u 6h, koje predslave međugorski franjevci. Mogućnost Ispovijedi je svako jutro od 5,30 do 7,30 i za vrijeme večernjeg molitvenog programa. Ured informacija u Došašću u Međugorju bilježi posjete hodočasnika iz Italije,  SAD-a, Koreje, Francuske, Španjolske, Libanona, Ukrajine, Rumunjske i Meksika.

Objavljeno: 16.12.2013.

O. Mateo Mario: „U Međugorju doživljavamo iskustvo milosrdne Božje ljubavi”

O. Mateo Mario član je zajednice Naše Gospe Kraljice mira u Sao Paulu u Brazilu, koja je plod Međugorja. Prije nego je postao svećenikom, završio je studij kemije te nekoliko godina radio u kemijskoj tvornici, imao dobru plaću i živio, kako kaže, po zakonima svijeta. Premda je odgojen u kršćanskoj obitelji, u to vrijeme nije često pohađao crkvu. Sve se promijenilo jednim slučajnim susretom sa Svetim pismom. Prvi je put Međugorje posjetio 2002. dok je bio u novicijatu:

Objavljeno: 12.12.2013.

Međugorje u pripravi za Božić

Od ponedjeljka, 2. prosinca u Međugorju se slave svete mise zornice u 6 sati kojima se župljani pripravljaju za svetkovinu Božića, rođenja Isusova.  Devetnica  započinje u nedjelju,  15. prosinca krunicom uz Podbrdo, u 14 sati - svakodnevno se moli do 23. prosinca. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i obično u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. misa, a nakon mise uobičajeni molitveni program. U nedjeljama došašća klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu je nakon pučke mise. Članovi zajednice Cenacolo, ispred međugorske župne crkve sv. Jakova, pripremaju žive jaslice koje će uprizoriti u božićno vrijeme.

Objavljeno: 10.12.2013.

Fra Stanko Ćosić: Razmišljanje o Došašću

Opet smo u omiljenom vremenu godine, u pripremi za Božić, u došašću. To je vrijeme kad sjedinjujemo prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost jer se sjećamo Kristova prvog dolaska kad nam je otvorio vrata spasenja, vrata čije je zasune grijeh zapriječio. Budućnost jer gledamo na drugi Kristov dolazak koji će biti potpuno očitovanje dara što ga sada budno čekamo. A sadašnjost, jer možemo radosno klicatia: „Gospodin dolazi!“, živeći sadašnjost u napetosti Njegova čina našega spasenja i Njegova konačnog dolaska. Zato je sadašnje vrijeme za kršćane usmjerenost prema obećanoj neprolaznosti u Kristu koji daje smisao vremenu u kojem živimo i pretvara ga u iskustvo vječnosti. Vrijeme je dragocjeno samo zato jer nam je darovano kao mogućnost življenja vječnosti. Stoga, izgubljeno vrijeme nije ono u kojemu smo propustili nešto učiniti, nego vrijeme u kojemu nismo bili svjesni punine vremena. Zato uvijek iznova u došašću imamo priliku za buđenje, za otvaranje očiju, za radost svakodnevnice. Kršćanin je čovjek nade koji kroči u nadi, vjeri i ljubavi kroz svoj život.

Objavljeno: 02.12.2013.

Početak Došašća u Međugorju

U nedjelju, 1. prosinca počelo je  došašće - vrijeme priprave za Božić. Od ponedjeljka, 2.prosinca, u župi Međugorje počele su i svete mise zornice. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta misa zornica u 6 sati, koju će prenositi i radiopostaja Mir Međugorje. Raspored molitveno-liturgijskoga programa ostaje isti za hrvatske i inozemne hodočasnike. Iz župnog ureda pozivaju na intenzivniju obiteljsku molitvu, sudjelovanje na molitvenom programu u crkvi i molitve na brdima. Kroz četiri nedjelje došašća, odmah nakon pučke mise bit će klanjanje Isusu u Presvetome oltarskom sakramentu. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijem vremenu, hodočasnici iz   Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije i Koreje.
 

Objavljeno: 02.12.2013.

Statistike za studeni 2013

Broj podijeljenih sv. pričesti: 66 300

Broj svećenika koncelebranata: 1324 (44 dnevno)
 

Objavljeno: 01.12.2013.

Bračni par Terzić posjetio Međugorje

Davor Terzić, kantautor iz Rovinja boravio je sa suprugom Vesnom u Međugorju. Davor je već dugo godina prisutan na Hrvatskoj glazbenoj sceni, a sudjelovao je na gotovo svim festivalima duhovne glazbe. Bračni par Terzić govorio je o svome  glazbenom iskustvu te Međugorju, a nastupili su i u programu Radiopostaje ‘’Mir’’ Međugorje u Večeri duhovne glazbe. Kažu da se u Međugorju osjećaju kao kod kuće. Davor se prisjeća prvog dolaska u Međugorje: „Bio je to poseban osjećaj, priključili smo se jednoj skupini Talijana koji su išli  na Brdo ukazanja. Taj osjećaj lakoće cijeloga puta ostao mi je urezan zauvijek u sjećanje.  To je nešto što je riječima teško opisati. I nama koji pišemo tekstove nedostaju riječi koje bi to opisale,taj osjećaj mira koji se jednom pojavi u vama”. Vesna kaže da puno putuju, te često nastupaju, a piše i marijanske skladbe.

Objavljeno: 25.11.2013.

Hodočašće mladih župe Brestovsko u Međugorje

Župni ured Brestovsko, u suradnji s Framom iz Brestovskog, organizirao je u subotu, 16. studenog  2013. hodočašće mladih, njih 53-oje  u Međugorje. Po samom dolasku u Međugorje, popeli su se na Podbrdo, mjesto Gospina ukazanja. Nekoliko framaša, zajedno s fra Damirom Pavićem, duhovnim asistentom gostovalo je na radiopostaji ‘’Mir’’ Međugorje, gdje su predstavili Framu Brestovsko i posvjedočili o osobnom iskustvu Međugorja. Fra Damir je kazao kako je zahvalan Bogu što se ovaj posjet mladih dogodio:

Objavljeno: 19.11.2013.

Trinaesta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U nedjelju, 24. studenog, trinaesta je obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Umro je toga datuma 2000. godine , nakon završene pobožnosti Križnoga puta na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskome groblju Kovačica. Na trinaestu obljetnicu fra Slavkove smrti na Križevcu će se u 14 sati moliti Križni put, a sv. misa za fra Slavka slavit će se u 18 sati. Nakon večernje svete mise, u 19:30 sati, održati će se meditacija za sve župljane u dvorani Ivana Pavla II (žuta dvorana).
 

Objavljeno: 18.11.2013.

Franjevačka mladež iz Međugorja posjetila Švicarsku

Članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja, zajedno s duhovnim asistentom fra Stankom Ćosićem te područnim duhovnim asistentom fra Slavenom Brekalom,  posjetili su od 7. do 11. studenog Hrvatsku  katoličku misiju u Zürichu i Hrvate u Švicarskoj. Po povratku, mladi su gostovali na radiopostaji ''Mir'' Međugorje  te govorili o ovome putovanju. U Švicarskoj su izveli i predstavu  „Quo vadis fili“, koju je, kako mladi kažu, publika dobro prihvatila: „Ta predstava je svugdje gdje se izvodila izazvala velike emocije. Ljudi su bili zadovoljni izvedbom.

Objavljeno: 15.11.2013.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Don Romano Nardin i don Mario Dall'Arche iz biskupije Vittorio Veneto u Italiji te organizatorica hodočašća Bruna Calesso, kojoj je ovo sto četrdeseto hodočašće u Međugorje, boravili su tijekom ljeta u Međugorju. Don Romano je ovaj put u Međugorje došao kao duhovni pratitelj hodočasničke skupine, što smatra divnim poslanjem: „Za svećenika je velika milost doći u ovo mjesto jer može svjedočiti o tolikim plodovima kod svojih vjernika. Za Međugorje sam čuo 1982./83., a prvi put sam došao 1996. I tada sam došao kao duhovni pratitelj skupine i, ako se ne varam, ovo mi je trinaesti dolazak Kraljici Mira”. 

Objavljeno: 14.11.2013.

Seminar trajne formacije OFS-a održan u Međugorju

U razdoblju od 8. do 10. studenog 2013., pod geslom „Evanđelje i život“ u Kući mira u Međugorju, održan je Nacionalni seminar trajne formacije Trećeg svjetovnog reda (OFS), u organizaciji Hercegovačkog područnog bratstva. Voditelj seminara, kojemu je prisustvovalo oko 50 trećoredaca iz cijele Bosne i Hercegovine, bio je fra Ante Vučković, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.Na samom početku seminara, prisutne su pozdravili nacionalna ministra Nives Kanevčev, ministra Hercegovačkog područnog bratstva Marija Brekalo te ministar bosanskog područnog bratstva „Kraljice Katarine“ Željko Majdandžić. Seminaru su prisustvovali i fra Ljubo Kurtović, nacionalni duhovni asistent OFS-a te fra Danijel Rajić, nacionalni duhovni asistent Frame i područni duhovni asistent OFS-a Bosne Srebrene.
                                                                                                                                                                                                                                                              Marija Puljić, OFS i Frama BS

 

Objavljeno: 12.11.2013.

Biljana Pešorda: „Iz Međugorja se uvijek vratim s nekom novom snagom”

Proteklih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz Italije, Francuske, Portugala, Njemačke, SAD-a, Singapura, Kanade, Brazila, te Hrvatske. Susreli smo hodočasnicu i kantautoricu duhovne glazbe iz Slavonskog Broda Biljanu Pešorda. Biljana je majka osmero djece. Kaže kako je prekrasno živjeti u tako velikoj obitelji, to je ostvarenje onoga što je sanjala. „Bog je bio milostiv i dao mi veliku obitelj s predivnom, zdravom i pametnom djecom”-ističe Biljana te dodaje da je uz obitelj najviše veseli stvaranje duhovne glazbe.

Objavljeno: 11.11.2013.

„Međugorje je mjesto mira”

Fra Jamail Samal Lotrivera s Kariba te fra Perkas Danilo Hali iz indijske provincije sudjelovali su ljetos na generalnoj skupštini Dominikanskog reda u Trogiru. Tom prigodom posjetili su Međugorje te dali svjedočanstvo za program radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Fra Perkas Danilo Hali posljednjih nekoliko godina radi u Rimu, u rimskoj kuriji. Kazao je da je za Međugorje čuo od braće dominikanaca koji su prije dvije, tri godine bili tu: „Rekli su mi da, prilikom posjeta Hrvatskoj moram doći i u Međugorje jer je jako blizu . Htio sam vidjeti što to ljude privlači ovamo i kako žive svoju vjeru te što mi možemo kao propovjednici naučiti iz svega toga”. Fra Jamail je kazao da je  bio na Brdu ukazanja i bez obzira što nije bilo vodiča, ljudi su išli sami i molili:„Sjedeći pored kipa Majke Božje, Kraljice mira osjetio sam mir kao i dok sam boravio u crkvi i na vanjskom oltaru. Tu je neki poseban mir i to sam ovdje naučio, da je ovo mjesto mira”. Fra Jamail je dodao da je za Međugorje čuo kad je imao 20 godina: „Čitao sam i knjige o Međugorju tako da mi je uvijek bilo u mislima, pogotovo kad su mi ljudi govorili da moram doći. Došao sam jer sam morao i obećao sam im da ću moliti za njih. Najmoćnija mi je poruka da nas Gospa voli, da moramo voljeti druge ljude kao što nas ona voli jer je to i glavna poruka Evanđelja”-kazao je fra Jamail.

Objavljeno: 10.11.2013.