Arhiva Novosti

OBILJEŽENA 32.OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u utorak, 25. lipnja 2013.
Uz hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz: Engleske, SAD-a, Irske, Kanade, Mađarske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Koreje, Francuske, Poljske, Italije, Ukrajine, Japana, Slovačke, Češke, Belgije, Portugala, Brazila, Slovenije i Rumunjske. (slike)
 

Objavljeno: 26.06.2013.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2013.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje, koje je trajalo 2  minute, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj. Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       

Gospa nije dala poruku.

Blagoslovila nas je svojim majčinskim blagoslovom.

 

Objavljeno: 25.06.2013.

Pješice iz Zagreba u Međugorje

Marinko Šušak, Širokobriježanin koji živi u Zagrebu i njegov prijatelj Dragutin Bosak iz Krapine, u nedjelju 9.lipnja  nakon misnog slavlja u zagrebačkoj katedrali i blagoslova na grobu blaženog Alojzija Stepinca  krenuli su na zavjetno hodočašće Majci Božjoj u Međugorje. Geslo njihova hodočašća bile su riječi:  ‘’U križu je spas!’’.
Noseći veliki križ i hrvatski barjak u Međugorje su stigli na uočnicu Gospinih ukazanja, 24.lipnja,.
Dva prijatelja, Hercegovac i Zagorac, ispunili su svoje zavjetno hodočašće moleći krunicu za hrvatske uznike u Hagu, zaboravljene i obespravljene branitelje HV-a i HVO-a, te za svoje obitelji. Hodočasnički križ su blagoslovili prije mjesec dana na stratištu, jami u kojoj su spaljeni i pobijeni i spaljeni hercegovački franjevci u Širokom Brijegu. Po okončanju hodočašća u Međugorje križ će predati Viceposlutaluri mučenika na trajno čuvanje i spomen ovog križnog puta za Domovinu i hrvatski narod.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

DVADESET I DRUGA HODNJA MIRA

U ponedjeljak, 24. lipnja 2013.,  tisuće hodočasnika sudjelovalo je na 22. Hodnji mira Humac – Međugorje. 
Nakon pozdravnoga govora hodočasnike je na vanjskom oltaru crkve sv Ante na Humcu križem blagoslovio humački gvardijan fra Velimir Mandić. Uz molitvu i pjesmu u čast Kraljice Mira sudionici su pred međugorsku župnu crkvu sv. Jakova stigli oko 10 sati, gdje ih je dočekao fra Danko Perutina. Tom su prigodom sudionici Hodnje mira i drugi nazočni vjernici sudjelovali u pobožnosti klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu i primili blagoslov s Presvetim.
Hodnju mira je 1992. pokrenuo Hubert Liebherr, organizator hodočašća iz Njemačke. Zgrožen ratom na ovim prostorima, s nekolicinom prijatelja Međugorja iz inozemstva  pješice su hodočastli od Humca do Međgorja jer su povjerovali Gospinim riječima da se krunicom i ratovi mogu zaustaviti.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

32.OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u utorak, 25. lipnja 2013. proslaviti 32. obljetnicu Gospinih ukazanja. Na uočnicu - blagdan sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak 24. lipnja, održana je tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju.
Svete Mise na Ivandan na hrvatskome jeziku slavljene su u 7, 8, 11 i večernja svečana misa uočnice u 19 sati, koju je predslavio fra Ivan Landeka.
Na dan obljetnice 25. lipnja misna slavlja na hrvatskome jeziku bit će slavljena u  5, 6, 7, 8, 9 i11 sati, a središnji večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice i nastavlja se misnim slavljem u 19 sati. Misno slavlje predslavit će dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.
Od 22 sata do 5 sati ujutro program se nastavlja redovitim mjesečnim cjelonoćnim klanjanjem.
Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje da budu u istinskom duhovnom i molitvenom ozračju.
 

Objavljeno: 24.06.2013.

32. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

Međugorje će u utorak, 25. lipnja 2013. proslaviti 32. obljetnicu Gospinih ukazanja.
Na uočnicu, blagdan rođenja sv. Ivana Krstitelja u ponedjeljak 24. lipnja u 6 sati ujutro polazi tradicionalna međunarodna Hodnja mira od samostana sv. Ante na Humcu do župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Dolazak pred župnu crkvu predviđen je oko 10 sati kada će biti blagoslov Presvetim svih sudionika.
Svete Mise u ponedjeljak na hrvatskome jeziku su  u 7, 8, 11 te večernja svečana Misa uočnice u 19 sati. Od 22 do 5 sati ujutro bit će pobožnost klanjanja Isusu u Presvetome Oltarskom Sakramentu.
 

Objavljeno: 23.06.2013.

Međugorje u pripravi za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja

Međugorski župljani te domaći i hodočasnici iz svijeta pripravljaju se za proslavu 32. obljetnice Gospinih ukazanja.
U subotu 15. lipnja 2013. počela je devetnica tijekom koje se svaki dan u 16 sati moli Krunica na Brdu ukazanja.  Večernji molitveno-liturgijski program počinje u 18 sati molitvom Krunice i nastavlja se sv. Misom u 19 sati.
Ured informacija u tjednu prije godišnjice bilježi skupine hodočasnika iz Njemačke, Austrije, Italije, SAD-a, Irske, Kanade, Libanona, Španjolske, Slovačke, Poljske, Kine,  Mađarske i Hong Konga. 
Svaki od hodočasnika ima svoju povijest vezanu uz Međugorje. Primjerice, Judy Paterson dolazi iz Južne Afrike i ovo joj je deseto hodočašće Kraljici Mira.  Judy nam je, između ostaloga, posvjedočila:  „Došla sam se zahvaliti. Imala sam mnoga iskustava. Prije tri godine ovdje sam doživjela ozdravljenje. Bila sam jako bolesna, liječnici su mi bili prognozirali još tri tjedna života. Skupila sam snagu, došla sam i molila, a kad sam se vratila doma ja sam ozdravila. Trebalo mi je mnogo vremena, ali sam ozdravila. Došla sam zahvaliti Gospi jer je moje ozdravljenje  došlo preko našega Gospodina i Gospe. Znam da su mi oni dali zdravlje.“
 

Objavljeno: 19.06.2013.

DEVETNICA KRALJICI MIRA

Za 32. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju međugorski župljani i hodočasnici pripravljat će se devetnicom koja počinje u subotu, 15. lipnja 2013.
Svaki dan u 16 sati moli se krunica na Brdu ukazanja – Podbrdu.  
Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice, a sv. Misa je u 19 sati.
Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene u protekle 32 godine preko Nebeske Majke.

Objavljeno: 12.06.2013.

Apostoli mira u Međugorju

Članovi glazbenog sastava Apostoli mira iz župe Sv. Vida i Jurja u Mađarevu u varaždinskoj biskupiji boravili su 1. i 2. lipnja u Međugorju. 
Pjesmom i sviranjem uveličali su subotnju večernju svetu Misu, a u nedjelju su hodočastili na međugorska brda. Tom prigodom su posjetili i Radiopostaju „Mir“ Međugorje te ispričali kako je započeo njihov put, kako je Gospodina slaviti pjesmom, ali i osobno iskustvo Međugorja.
Duhovna glazbena skupina Apostoli mira osnovana je jubilarne 2000. godine i otada animiraju molitveni život mladih u svojoj župi ali i drugim mjestima. Nastupili su na brojnim molitvenim susretima. 
 

Objavljeno: 03.06.2013.

Svetkovina Tijelova u Međugorju

U četvrtak 30. svibnja 2013. u Međugorju je svečano proslavljena svetkovina presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.
U ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu toga dana boravile su brojne hodočasničke skupine iz: Austrije, Njemačke, Engleske, SAD-a, Irske, Italije, Slovačke, Kine, Poljske, Francuske, Španjolske, Ukrajine i Rumunjske. Slavljeno je 15 svetih Misa, od toga četiri na hrvatskom jeziku.
Nakon večernje svete Mise na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova, koju je predslavio fra Svetozar Kraljević u suslavlju s 48 svećenika, uslijedila je tradicionalna procesija s Presvetim ulicama Međugorja.
 

Objavljeno: 01.06.2013.

Statistike za svibanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 198 500

Broj svećenika koncelebranata: 3972 (128 dnevno)
 

Objavljeno: 01.06.2013.

‘’Oduševljava nas mnoštvo koje pristupa sakramentu ispovijedi’’

Među brojnim hodočasnicima koji su tijekom svibnja boravili u Međugorju, susreli smo hodočasnike iz Njemačke, časnu sestru Jency Naduvilaparambil i svećenika Mathew Jacob Matatila, te organizatoricu hodočašća Marlis Deutsch. I s. Jency i vlč. Mathew podrijetlom su iz Indije, a već godinama su na službi u Njemačkoj.

Objavljeno: 28.05.2013.

Pješice iz Slavonskog Broda u Međugorje

Proteklih dana u Međugorje su pristizale razne hodočasničke skupine, no jedna se ipak izdvojila po svojoj posebnosti. Naime, riječ je o hodočasnicima iz Slavonskog Broda i Dervente, članovima molitvene zajednice „Treće srce“ koja moli za nerođene, za život, koji su u Međugorje došli pješice. Nakana njihova pješačkog hodočašća bila je molitva za nerođene.
U deset dana prešli su više od 350 km i, posvjedočili su nam, doživjeli nevjerojatne stvari…      „Uz osnovnu molitvenu nakanu, u Međugorje smo došli zahvaliti Majci Božjoj za sve što nam je dala i za sve što imamo, ponajprije za naše obitelji“ – rekli su nam hodočasnici pješaci.
 

Objavljeno: 18.05.2013.

"U Međugorju se osjeća veliki mir"

Svećenik Sean Parsons iz Engleske ovih je dana četvrti put boravio u Međugorju. Ovaj je put došao s još troje hodočasnika. O ukazanjima u Međugorju čuo je od svoje tetke časne sestre, što ga je potaknulo da posjeti ovo mjesto. Četiri godine nakon prvoga posjeta odlazi u sjemenište, a Kraljici Mira ponovno dolazi i to  sa svojim  roditeljima.
Vlč. Parsons nam je posvjedočio: „Nekoliko tjedana nakon što sam zaređen  vratio sam se u Međugorje. Ovdje se osjeća veliki mir, velika radost u slavljenju Mise i na ispovijedima. Prekrasno je čuti iskustva hodočasnika za vrijeme ispovijedi kad možemo vidjeti da su se njihova srca promijenila. Kada dođu u ovo mjesto svi žele odbaciti ono pogrješno u svome životu i vratiti se Isusu. Hodočasnici čitaju Gospine poruke, zapravo ih svi čitamo, no koliko ih stvarno živimo, drugo je pitanje. Svatko osobno treba se odlučiti za život po njima, a Gospa nas neumorno poziva, posebice da molitvu krunice stavimo u središte svog života i tako se obratimo.“

Objavljeno: 17.05.2013.

Prvi put u Međugorju

Dulcinea Candida De Macedo Von Der Eijk rođena je u Brazilu, a danas živi u Amsterdamu. Na hodočašće je došla zbog svoje velike i duboke ljubavi prema Mariji. U Međugorju je prvi put i jako je zahvalna što joj se ispunila želja. Svjedoči da osjeća kako ju je Marija pozvala. Još je kazala:
''Sviđa mi se u Međugorju i sigurna sam da ću se vratiti. Bila sam i na ispovijedi, imamo našega svećenika. Jučer smo bili na Križevcu i tako je predivno, tako je lijepo biti ovdje i moliti sa cijelim svijetom.''

Objavljeno: 16.05.2013.