Arhiva Novosti

Prva sveta Pričest u Međugorju

Nakon završene vjeronaučne priprave,  5. svibnja 2013. u 10 sati Prvoj svetoj Pričesti u župi Međugorje pristupilo je tridesetero djece. Svečanu svetu Misu predslavio je fra Slaven Brekalo, a slavlje je svojim skladnim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“.
Uz svečanost ovoga župnog slavlja, osobitost Međugorja čini i nazočnost velikoga broja hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Brazila, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Poljske, Libanona, Mađarske, Belgije, Češke, Nizozemske, Koreje i Kine.

Objavljeno: 08.05.2013.

Od Španjolske, preko Međugorja, do Jeruzalema

Pierre i Esther Decazes, mladi francuski bračni par, odlučili su se na jedno zanimljivo hodočašće na koje su krenuli iz svetišta sv. Jakova - Santiago de Compostela u Španjolskoj, preko Međugorja, do Jeruzalema. Pierre i Esther do Međugorja su pješačili pet mjeseci.
„Godine 2004. hodočastio sam u Santiago de Compostelu premda tada nisam bio vjernik. Imao sam veliki problem u životu i odlučio sam, ako se riješi, otići u Jeruzalem. Godinu dana nakon toga našao sam vjeru, i moj se problem riješio. Tada sam shvatio da je obećanje koje sam dao ozbiljno i da ga se moram izvršiti“ – kazao je Pierre koji je tada bio na drugoj godini medicine i nije bilo pogodno vrijeme za takav put. No na devetoj godini studija medicine prilike su povoljnije, te je predložio i svojoj zaručnici Ester da krene s njim. Nakon razmišljanja, prihvatila je poziv, te su krenuli tri tjedna nakon vjenčanja, 10.studenog prošle godine. U Jeruzalem planiraju stići u rujnu.
 

Objavljeno: 07.05.2013.

Sakrament Svete potvrde u Međugorju

U subotu 4. svibnja 2013. u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 90 krizmanika primilo je sakrament Svete potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom.
Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić pod svetom Misom u 10 sati. Dan prije, 3. svibnja, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji pristupili su sakramentu svete ispovijedi.
 

Objavljeno: 06.05.2013.

Statistike za travanj 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 160 000

Broj svećenika koncelebranata: 3232 (107 dnevno)
 

Objavljeno: 01.05.2013.

Fra Ivan Matić: „Međugorje je mjesto mira i pomirenja“

Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni put iz rodnog Janjeva vodio ga je u Hrvatsku, u Zagreb, gdje započinje i njegov franjevački put,  koji je obilježen radom s mladima.  Studirao je u Rimu u vrijeme nastanka Franjevačke mladeži, te Asizu, odakle ponovno, 2000., dolazi u Zagreb, u crkvu sv. Franje na Kaptolu..

Objavljeno: 30.04.2013.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2013.

Fra Robert Bahčič: „U Međugorju ljudi osjećaju unutarnji mir“

Fra Robert Bahčič, član Slovenske franjevačke provincije, u Međugorju je boravio koncem travnja.. Fra Robert je zadnjih sedam godina živio  u Rimu u franjevačkoj Generalnoj kuriji u kojoj je prve tri godine bio gvardijan. Istodobno je bio odgovoran i za glasnik „Fraternitas“ koji donosi vijesti o djelovanju fratara u svijetu.
„U Međugorje sam dolazio više puta, no sada sam prvi put uzeo vrijeme za sebe. Ovdje sam našao puno vjere. U Međugorju ima nešto što ljude privlači da mole i razmišljaju; ovdje osjećaju unutarnji mir. To je bogatstvo koje treba širiti“ – kazao je fra Robert.
 

Objavljeno: 29.04.2013.

Magnus MacFarlane-Barrow: „Međugorje mi je potpuno promijenilo život“

Magnus MacFarlane-Barrow iz Škotske utemeljitelj je humanitarne organizacije Mary's meals- Marijini obroci. Ovaj globalni pokret započeo je 2002. godine s projektom prehrane za 200 gladne djece u Malaviju. Marijini obroci danas priskrbljuju svakodnevnu hranu za preko 730.000 djece u 16 zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.
Magnus je otac sedmero djece s kojima redovito hodočasti u Međugorje koje mu je, kaže, potpuno promijenilo život. Prvi put je, kao četrnaestogodišnjak, u Međugorje  došao 1983. i to s braćom, sestrama i rođacima. Svjedoči da im je tjedan koji su proveli u Međugorju promijenio živote: „Vratili smo se u Škotsku s čvrstom odlukom živjeti Boga. Naši roditelji su vidjeli da se u nama nešto promijenilo pa su i oni kasnije došli s nama. Od tada sam mnogo puta bio u Međugorju“.
Marijini obroci razvili su se iz njegova humanitarnog rada tijekom rata u našim krajevima. 
 

Objavljeno: 28.04.2013.

Fra Andrea Murabale iz Konga posjetio Međugorje

Fra Andrea Murabale, vikar franjevačke provincije u Kongu, ovih je dana boravio u Međugorju. Kazao nam je kako su prvi misionari u jednom dijelu Konga bili upravo iz Hrvatske te se posebno prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, koji je ostavio duboke tragove u toj j zemlji:
Fra Andrea je govorio i o brojnim duhovnim zvanjima u svojoj domovini, o životu u Kongu te o iskustvu Međugorja. „Fra Jozo je u Kongu učinio mnoga dobra djela. Sjećam ga se kao jedne iznimne osobe. Prvi put sam ga susreo 1989., kad  sam bio u novicijatu. Prvo što sam kod njega zamijetio bila je njegova inteligencija i srdačnost s kojom je s nama razgovarao. U novicijat je došao navečer, a ujutro je već znao imena svih nas dvadeset novaka. Bio mi je profesor i odgojitelj punih šest godina, a predavanja su mu bila tako živa da ih je bila radost slušati. K tomu, pamtio je rođendan svakoga novaka i studenta i nikada nam nije propustio čestitati rođendan.“
Govoreći dalje o fra Jozi, koji je rođen u Međugorju, fra Andrea se posebno sjeća njegova osjećaja bratstva i ljubavi koju je iskazivao prema bratu čovjeku: „To je bio čovjek ljubavi. Jednom smo zajedno otišli u zatvor, a fra Jozo je, vidjevši zatvorenika koji nije imao što obući, skinuo svoju košulju i dao mu je“.
Fra Andrei je ovo bilo drugo hodočašće u Međugorje, o kojemu kaže: „Ovo je doista mjesto molitve.  Međugorski franjevci mi često govore o hrvatskim misionarima, što mi je iznimna  prigoda sjetiti se susreta s ljudima koji su toliko pridonijeli dobru moga naroda. Ovdje mi je zaista lijepo“.
 

Objavljeno: 24.04.2013.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

S dolaskom ljepših dana u ovom pouskrsnom vremenu sve je više hodočasnika u Međugorju. Novinari Radiopostaje Mir Međugorje razgovarali su s nekima od njih. „Zovem se Maria Degola i dolazim iz Verone. Već treći put sam u Međugorju, a prvi put sam došla 1990. i tada sam za vrijeme ukazanja doživjela potpunu tišinu unatoč mnoštvu koje je bilo prisutno na ukazanju. Razmišljala sam o onome zbog čega sam tada bila došla. Moj drugi posjet Međugorju se dogodio 2003. nakon što su mi umrli muž i kćer koja je imala samo 34 godine. Jedna moja prijateljica mi je rekla: ''Maria otiđi u Međugorje da ti Bog pomogne prebroditi sve.'' Tako je i bilo….Ovaj put sam došla sa sinom Francescom koji ima Downov sindrom. Prošle godine smo bili u Fatimi, a ove evo ovdje u Međugorju.“ 

Objavljeno: 18.04.2013.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš ravnatelj Informativnoga centra fra Miljenko Šteko. Fra Miljenku čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.
 

Objavljeno: 10.04.2013.

Uskrs s brojnim hodočasnicima u Međugorju

Među hodočasnicima koji su boravili u Međugorju tijekom Uskrsa susreli smo patera  Manoja Pathiyila  iz Indije koji trenutno živi u Njemačkoj, gdje studira teologiju. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. U Indiji je čuo za međugorska ukazanja. Kad je došao u Njemačku ponovno je čuo za Međugorje.  (slike)

Objavljeno: 02.04.2013.

Statistike za ožujak 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 102 500

Broj svećenika koncelebranata: 1577 (50 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2013.

Uskrs u Međugorju

I ove godine za Uskrs se u Međugorju okupio veliki broj hodočasnika, koji su u zajedništvu sa župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz: Italije, SAD-a, Austrije, Njemačke, Irske,Španjolske, Francuske, Ukrajine, Belgije, Slovačke, Rumunjske, Libanona, i Rusije, te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počela je u 17 sati, a u 18 svečana sveta Misa Večere Gospodnje koju je predslavio fra Slaven Brekalo u suslavlju 29 svećenika. Na Veliki petak, od ranih jutarnjih sati, vjernici su se, u većim ili manjim skupinama, uspinjali na Križevac, moleći na različitim jezicima Križni put. U podnožju Križevca, u 11 sati započela je i središnja pobožnost Križnoga puta za župljane i hrvatske hodočasnike koju je predvodio fra Marinko Šakota, župni upravitelj. Popodnevna molitva Krunice bila je u 17, a bogoslužje Velikoga petka u 18 sati koje je predvodio fra Tomislav Pervan. Na Veliku subotu obredi Vazmenoga bdijenja, koje je predvodio fra Miljenko Šteko, počeli su u 20 sati. Sv. Mise na sam dan Uskrsa slavljene su na brojnim jezicima, a na hrvatskome u 7, 8, 11 i 18 sati. (slike)

Objavljeno: 31.03.2013.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2013 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 30.03.2013.