Arhiva Novosti

Svjedočanstvo Christe Tobler, Švicarska

U proljeće nas je posjetio jedan otac benediktinac koji je godinama odlazio u Međugorje na Festival mladih. O tome je pričao s toliko oduševljenja da je iskra morala skočiti. „Onda moram i ja poći. Idem s tobom”, rekao mi je muž. Već godinama živim u nekakvu neobjašnjivu strahu. Nitko ne zna odakle i zašto. Posljednjih je godina taj strah bivao sve jači. Različitim terapijama i vlastitim naporom pokušavala sam ga pobijediti, ali je sve bilo uzalud. Strah me uvijek pratio. 

Objavljeno: 26.01.2015.

Fra Ante Vučković o iskustvu Međugorja

Na stranicama portala fratri3.net, portala bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije može se pročitati intervju s fra Antom Vučkovićem, svećenikom, teologom i filozofom. Fra Ante je, između ostalog, govorio i o iskustvu Međugorja  i sudjelovanja na 25. susretu mladih. On je svakodnevno mlade kroz katehezu učio moliti, sudjelovati u zajednici, u radu i predanju nebeskoj Majci, pozivajući ih poput evanđeliste Ivana ''Evo ti Majke'', da se Majci potpuno predaju.  „Mladifest u Međugorju za mene je bio dragocjeno iskustvo susreta s mladim ljudima koji su nošeni potrebom za Bogom, molitvom, zajedništvom u Duhu Božjemu. Svoje oduševljenje nisam krio. Naprotiv. Bio sam jako zadovoljan što sam smio biti dio događanja.

Objavljeno: 25.01.2015.

Dvadeset i pet godina djelovanja zbora ''''Kraljica mira''''

U Međugorju već dvadeset i pet godina  djeluje  mješoviti zbor „Kraljica mira” koji je osnovan 1990. Od tada pa sve do danas zbor uveličava liturgijska slavlja te sve važnije događaje u župi. Trenutno zbor ima 40 odličnih pjevača, a njime od 2010. ravna s. Irena Azinović. Tijekom protekle godine zbor je imao i veći broj zapaženih nastupa. U srpnju je održao samostalni koncert u dvorani Ivana Pavla II., nastupivši s vrlo raznolikim i bogatim programom. S. Irena je tada  zahvalila svima koji su došli na koncert: „Ovom prigodom također želim zahvaliti svima koji podupiru  rad župnoga zbora, našem  župniku fra Marinku kao i obiteljima članova zbora na velikom  razumijevanju. Biti  ovdje u Međugorju velika je milost ali i odgovornost, ustrajati u svemu tome nije lako. Zato,  zahvaljujem  Bogu i dragoj Gospi za ove divne ljude  s kojima radim. Velika pomoć u našem radu je naša draga profesorica Katja koja  zaslužuje iskreno  hvala”. - kazala je tom prigodom s. Irena.

Objavljeno: 24.01.2015.

Franjevački svjetovni red u Međugorju

Franjevački svjetovni red u Međugorju osnovao je 17. rujna 1885. fra Anzelmo Čulina. Po podacima iz 1940., župa broji 625 članova Trećega reda. Nakon ukazanja Blažene Djevice Marije 1981.godine, ne samo FSR nego i cijela župa odišu mirom i radosti. Iste je godine u našoj župi bio obred primanja novih članova. Sve veće blagdane i svetkovine članovi slave zajedništvom. Od 1991. do 2007. nemamo službenih podataka o djelovanju i radu FSR-a. Znamo samo da se FSR nikada nije ugasio. Godine 2007. blagopokojni župnik fra Petar Vlašić oživio je FSR te preuzeo duhovno vodstvo trećara. Svake prve subote u mjesecu slavi se sakrament pomirenja, svetu misu za trećare, kao i za pokojne članove FSR-a.

Objavljeno: 23.01.2015.

Obljetnica blagoslova međugorske župne crkve

Ove godine navršava se 46. godina od blagoslova međugorske župne crkve sv. Jakova. Nakon utemeljenja župe 1892., prva župna crkva, za ono vrijeme velika i lijepa, bila je dovršena 1897. godine. Zbog trusnoga tla na kojem je bila sagrađena, njezini su zidovi ubrzo počeli pucati, a cijelo zdanje tonuti, pa se odmah nakon I. Svjetskog rata počelo misliti na gradnju nove crkve, na kojoj su radovi trajali od 1934. do 19. siječnja 1969., kada je bila i blagoslovljena. Crkva sv. Jakova danas je žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života ne samo župljana već i hodočasnika iz cijeloga svijeta. Povjesničar dr.fra Robert Jolić kazao je za program radiopostaje Mir Međugorje da je o tome događaju pisao i Glas Koncila: „Sve je bilo svečano i sve se govorilo u superlativima, i vjerujem da je taj događaj zavrijedio da se tako o njemu govori. Taj završetak, taj blagoslov bio je kraj jednoga dugoga puta, koji je započeo trideset i više godina prije toga. Tek se početkom 1969. uspjelo dovršiti crkvu ugrubo. Dakako da je radova bilo i nakon toga. I naši franjevci, fra Stanko Vasilj i fra Leonard Oreč su poslali jedan izvještaj Glasu Koncila koji je tiskan početkom veljače 1969., a 2012. to je objavljeno u Oazi mira. Bilo je mnoštvo svijeta. Pozvan je i provincijal, tada je rečeno i što je tko darovao”-istaknuo je dr. fra Robert Jolić.

Objavljeno: 23.01.2015.

Molitveno-odgojni seminar za djevojke održan u Međugorju

Svetom misom u nedjelju, 18. siječnja u Međugorju je završen dvodnevni seminar za djevojke 1. i 2. razreda srednje škole, u organizaciji Školskih sestara franjevki Mostar. Susret se održavao u kućiDomus pacis“. Sudjelovale su 32 djevojke, iz Posušja, Ljubuškog, Širokog Brijega i Gorice-Sovići. Školske sestre franjevke Mostar već gotovo 25 godina održavaju molitvene susrete za djevojke. „Najveći poticaj da nastavimo rad jesu povratne informacije djevojaka koje se rado prisjećaju seminara, dolaze ponovno. I to je nama veliko ohrabrenje. Seminari sami po sebi nisu ciljano organizirani da bismo mi privukli djevojke da dođu u samostan.

Objavljeno: 20.01.2015.

Hodočasnička iskustva u Međugorju

Hodočasnik iz Engleske Liam Driver svjedoči da mu je Međugorje u potpunosti promijenilo život. Liam je za Međugorje doznao od svoje bake koja mu je redovito slala Gospine poruke, a prvi put u Međugorje dolazi u prosincu 2005. godine. Od tada dovodi skupine hodočasnika. Za radiopostaju „Mir” Međugorje govorio je o svome životu i plodovima Međugorja: „Moj stariji brat koji se drogirao ovdje je doživio obraćenje i sad je misionar u SAD-u. Sve su to plodovi Međugorja. Poruke je teško živjeti, ali Gospa kaže, ako joj se potpuno predamo, onda ništa neće biti problem.

Objavljeno: 20.01.2015.

Pokopan prof. Marko Vasilj

Na groblju Srebrenica u Miletini u subotu, 17. siječnja pokopan je prof. Marko Vasilj, dugogodišnji suradnik radiopostaje Mir Međugorje. Rodio se 1940. u Miletini- Međugorju, gdje je i završio osnovnu školu. Gimnaziju pohađa u Zagrebu i Ljubuškom gdje i maturira. Kao gimnazijalac, počinje se baviti novinarstvom i kazalištem. Prvu godinu studija završava u Sarajevu, njemački i francuski jezik s književnostima. Studij nastavlja u Zadru gdje na Filozofskome fakultetu diplomira hrvatski jezik i južnoslavenske  književnosti te njemački jezik i književnost. 

Objavljeno: 19.01.2015.

Trinaesta godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

U srijedu, 21. siječnja 2015., navršava se 13 godina od smrti bivšega međugorskog župnika i osnivača vjersko-humanitarne organizacije „Međugorje-Mir“ fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Fra Leonard je služio u Međugorju od 1988. do 1991., a od toga je nešto više od godinu dana bio župnik. Tijekom te tri godine ostavio je neizbrisiv trag kao iskusan i mudar svećenik, te gorljiv širitelj Gospine poruke mira i pomirenja. 1992. godine utemeljio je humanitarnu udrugu „Međugorje – Mir” koja i danas djeluje. Od 1997. fra Leonardo je djelovao u Generalnoj kuriji franjevačkoga reda u Rimu. Na toj službi bio je do srpnja 2001., kada ga je pogodila teška bolest. Upravo je tih dana bio proslavio svoju zlatnu misu - 50. godina svećeništva. Preminuo je u Zagrebu,  21.siječnja 2002. Pokopan je 23. siječnja u Posušju.

Objavljeno: 13.01.2015.

Blagdan Krštenja Gospodnjega u Međugorju

Fra Hrvoje Miletić predvodio je večernje misno slavlje u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u nedjelju 11. siječnja, na blagdan Krštenja Gospodnjega kojim se zaključuje božićno vrijeme liturgijske godine, a započinje „vrijeme kroz godinu". U propovijedi fra Hrvoje je kazao:: „U središtu Evanđelja kao i često puta u božićnom vremenu su sv. Ivan Krstitelj i Isus. Krštenje na Jordanu je događaj Božje objave. Ono što su zvijezde pokazale Mudracima, i što su Mudraci prepoznali, to je sam Otac Nebeski posvjedočio.

Objavljeno: 12.01.2015.

Članovi zajednice "Totus Tuus" boravili u Međugorju

Članovi zajednice Totus Tuus iz Hrvatske boravili su u Međugorju od 29. prosinca 2014. do 3. siječnja 2015. Dvadesetak mladih iz Čakovca, Varaždina, Križevaca i Osijeka u Međugorju su zajedno dočekali novu godinu. Pet dana duhovne obnove proveli su sudjelujući na Totus Tuus programu i večernjem programu u međugorskoj župnoj crkvi. Duhovni program obuhvaćao je: molitvu krunice-molitvu srcem, Sv. pismo, post, euharistiju i ispovijed, odlazak na Brdo ukazanja i Križevac, duhovne poticaje voditelja, međusobne duhovne razgovore i slavljenje. Istovremeno je održan 2. kamp za djevojčice iz okolice Mostara i Međugorja o temi „Anđeli čuvari”. Na kampu je sudjelovalo 30-tak djevojčica i 5 voditeljica.

Objavljeno: 09.01.2015.

I u 2015. godini brojni seminari u Međugorju

U Međugorju se tijekom godine, uz redovite seminare posta i molitve, održavaju i različiti međunarodni seminari. Neki od njih imaju dugogodišnju tradiciju, a neki su pokrenuti tek nedavno. Namijenjeni su svećenicima, laicima, voditeljima centara mira, bračnim parovima, liječnicima, medicinskom osoblju. U 2015. prvi takav seminar, Dvadeset drugi  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  od  2. do 6. ožujka.  Tema susreta je: "Mir vama!" (Iv 20, 21); U Gospinoj školi. Predavač na seminaru je fra Marinko Šakota, župnik  župe Međugorje.

Objavljeno: 08.01.2015.

U Međugorju proslavljena svetkovina Bogojavljenja

U Međugorju je u utorak, 6. siječnja 2015.,  svečano proslavljena svetkovina Bogojavljenja. Uz župljane, bili su nazočni i hodočasnici iz SAD-a i Italije. Tijekom dana slavljene su četiri svete mise na hrvatskom, te po jedna na talijanskom i engleskom jeziku. U 11 sati svetu misu u prepunoj međugorskoj crkvi predslavio je fra  Hrvoje Miletić. Na početku propovijedi fra Hrvoje je podsjetio kako jedino Matejevo Evanđelje spominje pohod triju Mudraca:

Objavljeno: 06.01.2015.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Među brojnim hodočasnicima na dočeku 2015. susreli smo u Međugorju prijatelje Ivana Juretića iz Rijeke i Dražena Kraljića, iz Omišlja na otoku Krku. Ivan je 3. put  bio na molitvenom bdijenju u Međugorju. Bavi se 23 godine hodočašćima iz Hrvatske u marijanska svetišta Italije, Slovenije,  Austrije. O dočeku u Međugorju je kazao: „Mislim da je najljepši doček Nove godine u svijetu na dva mjesta, u Rimu i Međugorju. U Međugorje volim doći privatno, bez obveza prema grupoi i ljudima, da se duhovno osnažim. Osjećam ovdje velike milosti”. Draženu je ovo 4. dolazak u Međugorje, ali na dočeku je bio 1. put: „ Mislim da je današnji svijet prepun raznih svjetovnih ponuda koje ne mogu ispuniti čovjeka do kraja. I baš zato mladi ljudi dolaze ovdje da pronađu duhovno bogatstvo koje će ih ispuniti u potpunosti”- kazao je Dražen.

Objavljeno: 06.01.2015.

Svećenik Yozefu – Balikuddembe Ssemakula: „Međugorje je izvor velikih milosti”

Svećenik Yozefu – Balikuddembe Ssemakula je porijeklom iz Ugande, no svoju svećeničku službu vrši u Sjedinjenim Američkim Državama. Svećenik je 21 godinu. Ovih je dana boravio u Međugorju 3. put. Prva 2 puta došao je sa skupinom hodočasnika, ali je osjetio da treba što više biti sam, više moliti. Ističe da ga ovo mjesto na poseban način osnaži: „Kada sam došao 1. put nisam znao previše. Imao sam već tada jedno poslanje, misiju, a to je da molim za obitelji, za ozdravljenje obitelji. I dok sam bio tu, ljudi s kojima sam razgovarao su mi rekli: „Zar ti ne znaš da je Gospa nešto rekla o tvom poslanju, tvojoj misiji? Ja sam se iznenadio, nisam znao.

Objavljeno: 05.01.2015.