Arhiva Novosti

Akcija „Deset dana bez ekrana”

Župni ured Čitluk, Franjevački svjetovni red i Frama Čitluk, pokrenuli su akciju pod nazivom „Deset dana bez ekrana” („10 dana drugačijeg gledanja”). Akcija počinje na Čistu srijedu, 10. veljače 2016. Kordinator akcije je fra Danko Perutina.

Četiri su glavna cilja akcije:

1. Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i u obitelji između roditelja i djece.
2. Stjecati kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima i aktivnostima te za prepoznavanje opasnosti od nasilja i zlostavljanja putem interneta.

Objavljeno: 10.02.2016.

Kninski krizmanici hodočastili u Međugorje

Krizmanici župe sv. Ante Padovanskog, Knin organizirano su hodočastili Kraljici mira u Međugorje, u subotu 6. veljače 2016.  90-ak krizmanika pošlo je na hodočašće u ranim jutarnjim satima s fra Ivanom Lukačem, župnim vikarom i vjeroučiteljima. Na putu do Međugorja posjetili su i samostan u Sinju gdje ih je primio gvardijan  fra Antonio Mravak, te Imotski gdje su obišli samostan i jezera.  (slike)

Objavljeno: 10.02.2016.

Duhovni seminar za posuške framaše

Od 5. do 7. veljače,  49 posuških framaša, proveli su na seminaru u Međugorju koji se održavao pod geslom „Ja sam s vama u sve dane”. Fra Josip Serđo Ćavar, duhovni asistent Frame Posušje kazao je da framaši dugo pamte ove seminare:  „Vratili smo se s trodnevnoga seminara koji se održavao u Kući mira u Međugorju.

Objavljeno: 09.02.2016.

Sjećanje na stradale fratre i župljane župe Međugorje

Na spomendan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, i ove godine, u srijedu 10. veljače, slavit će se sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u spomen na mučeničku smrt  franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali. Tijekom i neposredno poslije Drugog  svjetskog rata od partizanske i komunističke  ruke stradalo je 66 hercegovačkih franjevaca.

Objavljeno: 08.02.2016.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”

Školske sestre franjevke Krista Kralja, u subotu, 13. veljače 2016., u 19.30h, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju priređuju prikazivanje dokumentarnog filma  „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”, nastalog 2014. godine kada su Školske sestre franjevke splitske Provincije obilježile  40 godina života i djelovanja u Misiji u Kongu.

Objavljeno: 08.02.2016.

Susreti međugorskih župljana u korizmi

Ove godine, u korizmi počinju susreti međugorskih župljana, svake srijede u korizmi, osim Pepelnice, nakon večernje svete mise u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Prvih 45 minuta-meditacija u tišini (uz svijeću čitanje i razmatranje Božje riječi). Nakon toga, u jednom dijelu dvorane blagovanje kruha i vode (odnosno čaja). „Na ovaj način želimo se kao župa vratiti postu srijedom i petkom.

Objavljeno: 07.02.2016.

Korizma u Međugorju 2016.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 10. veljače 2016., u Katoličkoj Crkvi počinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja - vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.

Objavljeno: 07.02.2016.

Svjedočanstvo vjere Željka Babića u Međugorju

Željko Babić, izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, koja je na nedavnom Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila brončanu medalju, hodočastio je 4. veljače 2016. u Međugorje, zahvaliti Kraljici Mira za sve primljene milosti. Susreo se s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, a potom je gostovao u programu radiopostaje „Mir” Međugorje.

Objavljeno: 05.02.2016.

U Međugorju svečano proslavljena Svijećnica

Mirnije razdoblje s manje hodočasnika, kako je to uobičajeno u ovome vremenu, vlada u Međugorju. Tako je, uz međugorske župljane te manje skupine hodočasnika iz Njemačke Italije, Francuske, SAD-a i Poljske, svečano proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica, u utorak 2. veljače. Toga dana slavljeno je u Medugorju 7 svetih misa, od toga 3 na hrvatskom jeziku.

Objavljeno: 02.02.2016.

VI. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, 4. veljače započinju ''VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'', u povodu 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kao i prošle godine, Dani će biti prenošeni i preko interneta video signalom. Poveznicu i potrebne podatke moći će se pronaći na portalima: hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info.

Objavljeno: 02.02.2016.

Statistike za siječanj 2016

Broj podijeljenih sv. pricesti: 39 200

Broj svećenika koncelebranata: 807 (26 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2016.

Koncert u Međugorju

U subotu, 6.  veljače 2016., u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u 19.30 održat će se koncert Komornog tamburaškog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku. Gosti: Zvonimir Glibušić (klavir) i Filip Hozjak (tenor). Ulaz slobodan.

Objavljeno: 31.01.2016.

Svjedočanstvo s. Rastislave Ralbovsky o Međugorju

S. Rastislava Ralbovsky pripada družbi Milosrdnih sestara sv. Križa hrvatske provincije u Đakovu. Pokrenula je i hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorje, koje će se ove godine u lipnju održati 5. put. S. Rastislava je na Festivalu mladih 2015.  govorila o povezanosti s Međugorjem u koje dolazi prvi put u kolovozu 1981.:

Objavljeno: 29.01.2016.

Ususret 20.obljetnici djelovanja Frame Međugorje

Zdravka Šego, predsjednica Frame Međugorje i framašica Ivana Bradvica gostovale su u programu radiopostaje „Mir“ Međugorje, u povodu 20. obljetnice djelovanja Frame Međugorje koja će biti obilježena u nedjelju, 31. siječnja, na večernjoj svetoj misi. Zdravka kaže da je Frama za nju postala način života:

Objavljeno: 27.01.2016.

Ansambl „Laetitia“ na svetoj misi u Međugorju

U nedjelju 24. siječnja, svetu misu u 11 sati, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova predslavio je fra Stanko Ćosić. Na svetoj misi pjevao je ansambl „Laetitia“ (iz Frame Međugorje). Ansambl je nastao prije dvije i pol godine na inicijativu voditeljice Monije Jarak i međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Župnik je na kraju svete mise zahvalio članovima kazavši:

Objavljeno: 25.01.2016.