Arhiva Novosti

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Velika Subota - Vazmeno bdijenje - 3. travnja – Na Veliku Subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba u molitvi i postu. Prijepodne u međugorskoj crkvi nema nikakvih obreda. Molitva Krunice počinje u 20 sati, a Vazmeno bdijenje u 21 sat. Ispovijed do početka obreda. Molitveni program, kao i obično, prenosi i radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
Nedjelja, 4. travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete Mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 8, 11 i 18 sati.
 

Objavljeno: 01.04.2010.

U VELIKOM TJEDNU BROJNI HODČASNICI IZ AUSTRIJE U MEĐUGORJU

U mnoštvu od dvije tisuće hodočasnika iz Austrije, koji su za Cvjetnicu pristigli na hodočašće u Međugorje, susreli smo i Aloisa Epnera, 79-godišnjeg umirovljenog učitelja iz Gornje Austrije. Djetinjstvo je proveo u rodnoj Hrvatskoj, a nakon Drugoga svjetskog rata, zajedno s mnogim sunarodnjacima, pred partizanima odlazi u Austriju. Alois je prvi put hodočastio u Međugorje 1984. i otada je neumoran Gospin hodočasnik.
 

Objavljeno: 31.03.2010.

CVJETNICA U MEĐUGORJU

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 28. ožujka započela na temeljima stare župne crkve u 10,30. U liturgijski predviđenoj procesiji, nakon čitanja evanđelja o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem te blagoslova grančica, ministranti, čitači, pjevači, svećenici i puk Božji – župljani i hodočasnici, krenuli su prema vanjskome oltaru iza župne crkve gdje je u 11 sati slavljena sv. Misa Muke Gospodnje. Župljanima su se i ove godine pridružili brojni hodočasnici iz okolnih mjesta BiH, Hrvatske te iz Inozemstva, a osobito brojni bili su hodočasnici iz Austrije. Tijekom dana, osim na hrvatskome, slavljene su svete Mise i na španjolskom, flamanskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku. Mnoštvo hodočasnika pridružilo se i molitvenom zajedništvu krunice na Podbrdu u 14 sati. (slike)
 

Objavljeno: 30.03.2010.

Korizmeni koncert

Korizmeni koncert „Miserere Nobis“ održan je u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Međugorju, uoči Cvjetnice, u subotu 27. ožujka u 19 sati. Na koncertu je sudjelovao Katedralni Oratorijski zbor - Mostar, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića,koji redovito nastupa u mostarskoj katedrali, a pratio ih je i Simfonijski Orkestar - Mostar. Svoj doprinos lijepome ugođaju u prepunoj međugorskoj crkvi dali su i studenti Glazbene akademije Sveučilišta u Splitu. Dirigent jednosatnoga koncerta bio je Hari Zlodre.
 

Objavljeno: 28.03.2010.

Svetkovina Navještenja Gospodinova

Međugorska župa proslavila je u četvrtak, 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova - Blagovijest. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u  8, 11 i 18 sati. Za svetkovinu Navještenja Gospodinova u Međugorju su boravili, uz mnoštvo hrvatskih hodočasnika,  i vjernici iz  Austrije, Njemačke, Rumunjske, Italije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije te brojne manje skupine iz ostalih europskih država.
 

Objavljeno: 26.03.2010.

IVAN GUDELJ S MLADIM NOGOMETAŠIMA BORAVIO U MEĐUGORJU

Ivan Gudelj, bivši hrvatski nogometaš, danas trener Hrvatske kadetske nogometne reprezentacije, ovih je dana boravio s mladim nogometašima na pripremama u Međugorju. U razgovoru za radiopostaju „Mir“ Međugorje govorio je o svom životnom putu, mladenačkoj želji da postane svećenik, obitelji, vrijednostima, a o dojmovima u Međugorju kaže: „Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje ovih nekoliko dana. Osjećam se fantastično, lijepo. Nije mi ovo prvi put, ali sam prvi put ovako dugo. Osjećam se duhovno ispunjenim kao i toliki svijet koji dolazi ovdje u Međugorje.

Objavljeno: 24.03.2010.

''''Pisanica od srca'''' Međugorju

Najveća hrvatska pisanica, „Pisanica od srca“ - uskrsno jaje visine 2,05 m, širine 1,5 m, s postoljem teškim 120 kg, dar Koprivničko-križevačke županije – postavljena je ispred međugorske župne crkve, u ponedjeljak 22. ožujka.  (slike)
 

Objavljeno: 22.03.2010.

Intervju nadbiskupa Alessandra D''Errica za "Radio Mir iz Međugorja i Večernji list"

Apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, nadbiskup Alessandro D'Errico sudjelovao je u radu Biskupske konferencije BiH koja je u četvrtak 18. ožujka završila svoje 48. redovno zasjedanje u Mostaru. Nadbiskup D'Errico susreo se s biskupima te ih, uz ostalo, prve izvijestio o odluci Svete Stolice da se za Međugorje uspostavi posebno međunarodno povjerenstvo koje će istraživati ovaj fenomen. Nadbiskup je u intervjuu za Radio Mir iz Međugorja i Večernji list na poseban način želio ukazati na važnost velikoga tjedna i potrebe priprave vjernika za najveći katolički blagdan.

Objavljeno: 20.03.2010.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2010.

Vidjelica Mirjana DragićeviĆ-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice kod Plavog Križa. Ukazanje je započelo u 13:50  h i trajalo do 13:54 h. (slike)
 

Objavljeno: 18.03.2010.

SVETA STOLICA OSNOVALA MEĐUNARODNO POVJERENSTVO ZA MEĐUGORJE

Sveta Stolica je pri Kongregaciji za nauk vjere osnovala Međunarodno povjerenstvo koje će ispitivati fenomen Međugorja, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice u srijedu 17. ožujka. Povjerenstvom predsjeda kardinal Camillo Ruini, a u povjerenstvu su još kardinali, biskupi, stručnjaci i vještaci.
 

Objavljeno: 18.03.2010.

Obljetnica izgradnje križa na Križevcu

U utorak 16. ožujka 2010. navršava se 76 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja.

Objavljeno: 15.03.2010.

Završen sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

Sedamnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje, s temom «…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!» (Iv 6, 68), koji je započeo u Međugorju u nedjelju 28. veljače, završio je u četvrtak 4. ožujka svetom Misom zahvalnicom. Na seminaru je nazočilo 189 sudionika iz 15 zemalja. Uz zaseban program i predavanja fra Ivana Landeke, fra Ivana Ivande i fra Danke Perutine, sudionici seminara prisustvovali su i redovitomu večernjem molitveno-liturgijskom programu u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Fra Danko Perutina, jedan od predavača i koordinator seminara, kazao je za radiopostaju „Mir“ Međugorje, između ostaloga, kako ''svi mi vodimo nekoga, ali isto tako smo vođeni od nekoga. Ovdje smo hodočasnici, svi se nalazimo u Isusovoj i Gospinoj školi ljubavi.“ (slike)

Objavljeno: 06.03.2010.

Statistike za veljaču 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 25.000

Broj svećenika koncelebranata: 623 (22 dnevno)
 

Objavljeno: 01.03.2010.

Više cvijeća manje smeća

Župni ured i FRAMA Međugorje u subotu 27. veljače organizirali su akciju čišćenja pod nazivom „Više cvijeća manje smeća“ u Međugorju, Bijakovićima, Šurmancima, Miletini i Vionici. Cilj ovoga pothvata, na koji su bili pozvani svi, od najmlađih do najstarijih, prepoznali su mnogi župljani i tako učinili vlastiti okoliš ljepšim sebi i drugima. Akcija je, po lijepom i sunčanom vremenu započela u 10 sati ujutro, te je do popodnevnih sati prikupljeno više od petsto vreća sitnoga otpada. Po završetku, ovoga hvale vrijednog pothvata, organizirano je zajedničko druženje svih sudionika po zaseocima. Organizatori ovom prigodom zahvaljuju svim sudionicima, osobito gosp. Željku Dugandžiću, direktoru i radnicima Komunalnoga poduzeća iz Čitluka, nadajući se, nakon ovako uspješnoga pothvata, da će u budućnosti ovakvih pozitivnih poticaja i ostvarenja biti još više.
 

Objavljeno: 27.02.2010.

17. MEÐUNARODNI SUSRET VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH, HODOČASNIČKIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Sedamnaesti međunarodni susret  voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  28. veljače do 4. ožujka 2010. godine.  Tema susreta je:

«…Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!»(Iv 6, 68)

Objavljeno: 26.02.2010.