Arhiva Novosti

Duhovni seminar za posuške framaše

Od 5. do 7. veljače,  49 posuških framaša, proveli su na seminaru u Međugorju koji se održavao pod geslom „Ja sam s vama u sve dane”. Fra Josip Serđo Ćavar, duhovni asistent Frame Posušje kazao je da framaši dugo pamte ove seminare:  „Vratili smo se s trodnevnoga seminara koji se održavao u Kući mira u Međugorju.

Objavljeno: 09.02.2016.

Sjećanje na stradale fratre i župljane župe Međugorje

Na spomendan blaženoga kardinala Alojzija Stepinca, i ove godine, u srijedu 10. veljače, slavit će se sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Jakova u Međugorju, u spomen na mučeničku smrt  franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali. Tijekom i neposredno poslije Drugog  svjetskog rata od partizanske i komunističke  ruke stradalo je 66 hercegovačkih franjevaca.

Objavljeno: 08.02.2016.

Prikazivanje dokumentarnog filma „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”

Školske sestre franjevke Krista Kralja, u subotu, 13. veljače 2016., u 19.30h, u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju priređuju prikazivanje dokumentarnog filma  „Školske sestre franjevke u srcu Afrike”, nastalog 2014. godine kada su Školske sestre franjevke splitske Provincije obilježile  40 godina života i djelovanja u Misiji u Kongu.

Objavljeno: 08.02.2016.

Susreti međugorskih župljana u korizmi

Ove godine, u korizmi počinju susreti međugorskih župljana, svake srijede u korizmi, osim Pepelnice, nakon večernje svete mise u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Prvih 45 minuta-meditacija u tišini (uz svijeću čitanje i razmatranje Božje riječi). Nakon toga, u jednom dijelu dvorane blagovanje kruha i vode (odnosno čaja). „Na ovaj način želimo se kao župa vratiti postu srijedom i petkom.

Objavljeno: 07.02.2016.

Korizma u Međugorju 2016.

Na Pepelnicu ili Čistu srijedu, 10. veljače 2016., u Katoličkoj Crkvi počinje  korizma, četrdesetodnevna priprava za Uskrs. Na svetim misama ujutro i navečer bit će obred pepeljanja - vidljivi znak prihvaćanja posta i pokore. Na Čistu srijedu je obvezan post i nemrs. Osobitost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta.

Objavljeno: 07.02.2016.

Svjedočanstvo vjere Željka Babića u Međugorju

Željko Babić, izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije, koja je na nedavnom Europskom prvenstvu u Poljskoj osvojila brončanu medalju, hodočastio je 4. veljače 2016. u Međugorje, zahvaliti Kraljici Mira za sve primljene milosti. Susreo se s međugorskim župnikom fra Marinkom Šakotom, a potom je gostovao u programu radiopostaje „Mir” Međugorje.

Objavljeno: 05.02.2016.

U Međugorju svečano proslavljena Svijećnica

Mirnije razdoblje s manje hodočasnika, kako je to uobičajeno u ovome vremenu, vlada u Međugorju. Tako je, uz međugorske župljane te manje skupine hodočasnika iz Njemačke Italije, Francuske, SAD-a i Poljske, svečano proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica, u utorak 2. veljače. Toga dana slavljeno je u Medugorju 7 svetih misa, od toga 3 na hrvatskom jeziku.

Objavljeno: 02.02.2016.

VI. Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca

U samostanskoj crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, 4. veljače započinju ''VI. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca'', u povodu 71. obljetnice komunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'', na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Kao i prošle godine, Dani će biti prenošeni i preko interneta video signalom. Poveznicu i potrebne podatke moći će se pronaći na portalima: hercegovinalive.com; pobijeni.info; hrsvijet.net; gospin-brig.info.

Objavljeno: 02.02.2016.

Statistike za siječanj 2016

Broj podijeljenih sv. pricesti: 39 200

Broj svećenika koncelebranata: 807 (26 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2016.

Koncert u Međugorju

U subotu, 6.  veljače 2016., u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u 19.30 održat će se koncert Komornog tamburaškog ansambla Umjetničke akademije u Osijeku. Gosti: Zvonimir Glibušić (klavir) i Filip Hozjak (tenor). Ulaz slobodan.

Objavljeno: 31.01.2016.

Svjedočanstvo s. Rastislave Ralbovsky o Međugorju

S. Rastislava Ralbovsky pripada družbi Milosrdnih sestara sv. Križa hrvatske provincije u Đakovu. Pokrenula je i hodočašće za osobe s invaliditetom u Međugorje, koje će se ove godine u lipnju održati 5. put. S. Rastislava je na Festivalu mladih 2015.  govorila o povezanosti s Međugorjem u koje dolazi prvi put u kolovozu 1981.:

Objavljeno: 29.01.2016.

Ususret 20.obljetnici djelovanja Frame Međugorje

Zdravka Šego, predsjednica Frame Međugorje i framašica Ivana Bradvica gostovale su u programu radiopostaje „Mir“ Međugorje, u povodu 20. obljetnice djelovanja Frame Međugorje koja će biti obilježena u nedjelju, 31. siječnja, na večernjoj svetoj misi. Zdravka kaže da je Frama za nju postala način života:

Objavljeno: 27.01.2016.

Ansambl „Laetitia“ na svetoj misi u Međugorju

U nedjelju 24. siječnja, svetu misu u 11 sati, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova predslavio je fra Stanko Ćosić. Na svetoj misi pjevao je ansambl „Laetitia“ (iz Frame Međugorje). Ansambl je nastao prije dvije i pol godine na inicijativu voditeljice Monije Jarak i međugorskog župnika fra Marinka Šakote. Župnik je na kraju svete mise zahvalio članovima kazavši:

Objavljeno: 25.01.2016.

Magnus MacFarlane-Barrow: „Nadahnjujuće je doći u Međugorje i vidjeti toliko mladih ljudi koji satima mole na koljenima pred Isusom“

Magnus MacFarlane-Barrow iz Škotske utemeljitelj je humanitarne organizacije Mary's Meals-Marijini obroci. 1983. je otkrio Međugorje, koje je promijenilo njegov život i život njegovih roditelja.

Objavljeno: 25.01.2016.

20.obljetnica osnivanja Frame Međugorje

U nedjelju, 31. siječnja 2016., Frama Međugorje proslavit će obred primanja i obećanja pod večernjom svetom misom u 18.00 sati. U isto će vrijeme obilježit i 20. obljetnicu osnivanja. Za to slavlje framaši će se pripremiti molitvenom trodnevnicom. Svake večeri od 28. do 30. siječnja, zajedno će moliti krunicu na Podbrdu u 20.30 sati.

Objavljeno: 25.01.2016.