Arhiva Novosti

Obred obećanja međugorske FRAME

Članovi Franjevačke mladeži (FRAMA) međugorske župe u nedjelju 24. siječnja  imali su obred  obećanja za vrijeme sv. Mise u 18 sati, koju je, u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, predvodio fra Marinko Šakota. Sudjelovao je i fra Danko Perutina, duhovni asistent međugorske Frame.  63 framaša iz župe Međugorje je prvi put dalo ili produžilo svoje obećanje, a na svečanosti prisustvovali su i framaši iz Humca-Ljubuški koji su pjesmom uveličali ovo slavlje, zatim iz Čerina, Čitluka, Drinovaca, Gorice, Sovića, Ružića i dr.

Objavljeno: 25.01.2010.

Obilježena osma godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

U četvrtak, 21. siječnja u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi slavljena je sv. Misa za negdašnjeg međugorskog župnika i ostale pokojne svećenike koji su službovali u Međugorju. Koncelebrirano Misno slavlje predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, koji je, navodeći riječi 56 psalama, između ostaloga, kazao: „Sve je zapisano u knjizi Božjoj. Po toj knjizi i mi računamo sve ovo vrijeme spomenute pokojne subraće, a upravo se danas navršilo osam godina od smrti negdašnjega međugorskog župnika dr. fra Leonarda Oreča, koji je svjetlo dana ugledao u Posuškom Gracu godine 1928., a „sestricu smrt“ dočekao 2002. u Zagrebu. Njegovi dani izbrojeni su u 74. godini života, 55. redovništva i 51. svećeništva – upravo kad je proslavio svoju Zlatnu misu - 50. godina svećeništva! A njegovi zemni ostaci čekaju uskrsnuće mrtvih u franjevačkoj grobnici u Posušju.

Objavljeno: 22.01.2010.

Majka Božja - najbolja pastoralna teologinja

Prigodom boravka bečkoga nadbiskupa  kardinala Christopha Schönborna u Međugorju, s njim je razgovarao Max Domej, Gebetsaktion Wien

U Lurdu i Fatimi Crkva je donijela svoj sud, svoj konačni sud, tek nakon što su događaji bili okončani. Do toga će i u ovom slučaju prije ili kasnije doći, ali i tu ostavljamo Majci Božjoj slobodne ruke…. Mislim da Međugorje može mirno nastaviti ići svojim putem s povjerenjem da će Crkva, Majka i Učiteljica, ovdje doista dobro pratiti put kojim se ide.
 

Objavljeno: 18.01.2010.

UMRO MARTIN PERO BORAS, prof. glazbe

U srijedu, 13. siječnja 2010. u SK bolnici u Mostaru, nakon kratke i teške bolesti, u 55. godini života, umro je profesor Martin Pero Boras s Hardomilja. Profesor Boras je podučavao glazbu mnogim generacijama franjevačkih sjemeništaraca i novaka na Humcu, predavao u više škola, a uz njegovu pomoć i vodstvo djelovale su brojne glazbene sekcije u bratstvima FRAME u Hercegovini, pa tako i u Međugorju. Posebno prepoznatljiv pečat prof. Boras ostavio je kao ravnatelj međunarodnog zbora i orkestra koji je animirao pjevanje na Međunarodnom festivalu mladih u Međugorju, te za vrijeme Molitvenoga dočeka Nove godine. Iza njega je ostala supruga i četvero djece.
Sprovod pokojnog Martina Pere je u petak, 15. siječnja na groblju na Žabaru, župa Humac u 14 sati.
Počivao u miru Božjem.

Objavljeno: 14.01.2010.

Intervju Kardinala Dr. Christopha Schönborna Večernjem listu

'Došli smo ovdje kako bismo bili bliski Gospodinovoj Majci', rekli se na misi polnoćki u Međugorju, Vaša Eminencijo. Ove su riječi snažno odjeknule. Molim za pojašnjenje?!
Kardinal: Ja ne mogu zataškati da ljudi dvadeset godina dolaze u Međugorje, kao i to što doživljavaju u Međugorju, da osjećaju blizinu Majke Božje. Ja još do sada nikada nisam bio u Međugorju. Ovdje sam prvi put, ali od trenutka od kako sam biskup, a to je od 1991. godine, jednostavno sam primijetio i kod nas kući plodove Međugorja.
 

Objavljeno: 04.01.2010.

Molitveni doček Nove godine u Međugorju

U Međugorju je za Novu godinu boravilo preko deset tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz cijeloga svijeta. Nakon svete Mise zahvalnice koju je u 18  sati predvodio fra Svetozar Kraljević, zajednica Cenacolo je pred crkvom sv. Jakova uprizorila likovima, evanđeoskim tekstovima, pjesmom i glazbom Betlehemske žive jaslice. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, od 22 do 23 sata, predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, a sv. Misu koja je započela u 23,15, na latinskome jeziku, predvodio je nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, u suslavlju dr. fra Ivana Sesara, provincijala Hercegovačke franjevačke provincije i drugih 120 svećenika. Čitav Molitveni program pratio je svojim pjevanjem i sviranjem Međunarodni zbor i orkestar.
(slike)

 

 

Propovijed beckog kardinala dr. Christoph Schonborn u Medjugorju - 31.12.2009.

Objavljeno: 02.01.2010.

Statistike za prosinac 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 62.700
Broj svećenika koncelebranata: 1.271 (41 dnevno)

U protekloj 2009. godini podijeljeno je ukupno 1 378 600 sv. pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 33 302 svećenika.
 

Objavljeno: 01.01.2010.

Doček Nove godine u Međugorju

U Međugorje su pristigli mnogi hodočasnici, uglavnom mladi, iz cijeloga svijeta na tradicionalni molitveni doček Nove godine. Večernji molitveni program započinje u 17 sati molitvom krunice, a u 18 sati je sv. Misa zahvalnica za proteklu godinu. Prije vigilije, zajednica Cenacolo upriličit će Žive jaslice na prostoru ispred crkve. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu započinje u 22 sata, a sv. Misa, koju na latinskome jeziku predvodi nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, započinje u 23,15.

Objavljeno: 31.12.2009.

Održan godišnji susret stipendista Udruge «Fra Slavko Barbarić»

U Međugorju je 30. prosinca 2009. održan godišnji susret stipendista Udruge «Fra Slavko Barbarić». Susret je u 14 sati, molitvom i pozdravom studentima, otvorio predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko, zahvalivši članovima Udruge na suradnji i zajedničkom radu. Predsjednik se osobito zahvalio brojnim dobročiniteljima koji su, unatoč mnogim poteškoćama u doba recesije, i ove godine bili otvoreni i spremni pomoći potrebnim studentima talentima. U ovoj akademskoj godini na natječaj za stipendije prijavilo se 265 studenata, od toga 228 onih koji su ispunili uvjete natječaja. K tomu, Udruga je ove godine zaprimila i brojne zamolbe jednokratne pomoći.
(slike)

Objavljeno: 30.12.2009.

Bečki kardinal dr. Christoph Schönborn u Međugorju

U Međugorje je ponedjeljak 28. prosinca, u privatni posjet, stigao nadbiskup bečki, kardinal dr. Christoph Schönborn, a u Međugorju će ostati nekoliko dana. Kardinal, povrh svega, želi, uz posjet Cenacolu - koji svoju podružnicu ima i u Austriji, u ovom poznatom molitvenom mjestu biti molitelj. Kardinal Schönborn (1945.) je od 1975 do 1991. profesor je dogmatike i teologije kršćanskoga Istoka u Fribourgu (Švicarska), a od 1987. do 1992. je tajnik redakcije za izdavanje novoga Katekizma Katoličke Crkve. Od 1991. je pomoćni biskup, a od 1995. nadbiskup Beča. Godine 1998. imenovan je kardinalom, te izabran za predsjednika Biskupske konferencije Austrije. Kardinal Schönborn danas je jedan od najuglednijih stručnjaka za teologiju kršćanskoga Istoka, a član je, između ostaloga, i vatikanske Kongregacije za nauk vjere.
  (slike)

Propovijed beckog kardinala dr. Christoph Schonborn u Medjugorju - 31.12.2009.

Objavljeno: 29.12.2009.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2010. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!
Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje

 (slike)

Čestitka - Fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2009.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2009.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 35 minua i trajalo je 12 minuta.

Objavljeno: 25.12.2009.

Blagdanski program u Međugorju

Međugorska župa radosno dočekuje Božić. U crkvi sv. Jakova u Međugorju na Badnjak večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a Sveta misa bdjenja je u 18 sati. Nakon sv. Mise zajednica Cenacolo uprizorit će žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a završava sv. Misom polnoćkom. Na sam dan Božića sv. Mise su u župnoj crkvi u 8,11 i 18 sati. Navečer nema uobičajenoga cjelonoćnog klanjanja. U subotu je blagdan sv. Stjepana, prvomučenika, a svete Mise na hrvatskome jeziku slave se u župnoj crkvi u 8,11 i 18 sati. U nedjelju je svetkovina Svete obitelji i blagdan sv. Ivana apostola. Svete mise su u 8, 11 i 18 sati.

Svima želimo sretne i blagoslovljene blagdane!

Objavljeno: 24.12.2009.

Božićni koncert

U četvrtu nedjelju Došašća, 20. prosinca, međugorski dječji zbor ''Golubići mira'', pod vodstvom s. Slavice Kožul, održao je božićni koncert u župnoj crkvi sv. Jakova. Nastupio su i zbor Srednje škole "Fra Andrije Kačića Miošića" iz Ploča.  Kao i dosadašnjih godina, djelatno je sudjelovao i maestro Đelo Jusić. (slike)

Objavljeno: 21.12.2009.

Radiopostaja "MIR" Međugorje na satelitu HOT BIRD 6 ima nove parametre za Europu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku:

Nove parametre treba postaviti od 15. prosinca 2009.
Ime satelita: HOT BIRD 6
Pozicija: 13° E (stupnjeva istočno), Transponder br. 157, Prijamna frekvencija: 11 642 MHz, Polarizacija: H (horizontalna), Symbol rate: 27 500 Msymb/s, FEC (Forward Error Correction):3/4

Objavljeno: 17.12.2009.