Arhiva Novosti

Završen Trinaesti  međunarodni seminar za bračne parove

Trinaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio oko 150 sudionika iz Konga, Belgije, Njemačke Kostarike, Latvije, Hrvatske, BiH, Slovačke održan je u Međugorju od 19. do 22. rujna  2012. godine, a tema mu je bila: "Suvremeni moralni izazovi u braku". Program se i ove godine odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja Tončija Matulića, profesora moralne teologije i socijalnog nauka Crkve na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, potom molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 22. rujna u 11 sati. Seminar za bračne parove pokrenuo je pok. fra Slavko Barbarić, a ovogodišnji koordinator seminara bio je fra Danko Perutina. (slike)

Objavljeno: 23.09.2012.

13. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

 

Trinaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se u Međugorju  od  19. do 22. rujna  2012. godine.

                        Tema seminara je:


„Suvremeni moralni izazovi u braku“

Objavljeno: 14.09.2012.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

Libanonski svećenik p. Charbel Zgheib boravio je u Međugorju sa skupinom mladih. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. ''Ovdje je prisutna vjera i zaista se osjeti da Bog postoji. I da, mir tu prevladava''-kaže p. Charbel koji dodaje da mnogo Libanonaca dolazi u Međugorje:''Mnogi dolaze iz znatiželje, ali ima osoba koje imaju mnogo poteškoća. Kada dođu ovamo, cijeli njihov život se mijenja. I kada se vrate u Libanon, oni su drugačiji, njihov pogled na život i svijet se posve mijenja jer su doživjeli iskustvo susreta s Isusom i Gospom''. (slike)

Objavljeno: 13.09.2012.

Međugorski hodočasnici

U Međugorje hodočasnici dolaze na razne načine. Susreli smo ovih dana mladu Slovenku koja je u Međugorje hodočastila biciklom.Biljana Nikoloska iz Ljubljane na put je pošla bez zaliha hrane i pića, a novca je ponijela samo toliko da plati misu zahvalnicu. I tako, s potpunim pouzdanjem u Božju providnost, kako kaže, nakon petodnevnog putovanja u Međugorje stigla u subotu 1. rujna. Szabó Ferenc došao je u Međugorje pješice iz Mađarske. Kaže kako je u ljeto 2010. osjetio  poziv da pođe u Međugorje.

Objavljeno: 11.09.2012.

Proslavljen blagdan Uzvišenja Križa Kristova

Blagdan Uzvišenja Križa Kristova svečano je proslavljen u Međugorju u nedjelju, 9. rujna 2012. uz župljane i mnogobrajne hodočasnike iz: Velike Britanije, Kanade, Australije, Irske, Španjolske, Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovačke, Francuske, Malte, Ukrajine, Češke, Belgije, Koreje, Poljske, Brazila, Portugala, Rumunjske te Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U župnoj crkvi je slavljeno pet sv. Misa na hrvatskome jeziku: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Svečana sv. Misa na Križevcu, koju je predslavio fra Slaven Brekalo, slavljena je u 11 sati. Prije početka Mise, molila se Krunica.  (slike)

Objavljeno: 10.09.2012.

Promjena satnice molitvenoga programa

Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja Križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. Mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme. Sveta Misa u 13 sati bit će samo subotom.

Objavljeno: 05.09.2012.

Sveta Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe - rođenja blažene Djevice Marije, u Međugorju se tradicionalno slavi blagdan Uzvišenja Križa Kristova. Ove godine blagdan Male Gospe je u subotu, a nedjelja nakon toga, 9. rujna, je proslava na Križevcu. Svečana sv. Misa na Križevcu je u 11 sati, a sat vremena prije sv. Mise započinje molitva Križnoga puta uz Križevac. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. Misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19 sati.

Objavljeno: 04.09.2012.

Statistike za kolovoz 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 366 000

Broj svećenika koncelebranata: 8018 (258 dnevno)
 

Objavljeno: 01.09.2012.

IZ BERGAMA PJEŠICE U MEĐUGORJE

U Međugorje su u četvrtak, 30. kolovoza nakon gotovo mjesec dana pješačenja iz Bergama, iz Italije, sretno stigli hodočasnici, braća Franco i Sergio Valoti. Iako u sedmom desetljeću  života, uz Božju pomoć, sretno su prepješačili put dug 1050 kilometara. Namjera njihova hodočašća bila je proći duhovni put, put duhovnoga obraćenja.

Objavljeno: 31.08.2012.

Međugorski hodočasnici

Roberta Brusić i Boris Peterlin djelatnici Hrvatskog Caritasa boravili su u Međugorju. Roberta  kaže kako se prvi susret s Međugorjem dogodio neposredno nakon završetka rata u Hrvatskoj, no, pravi istinski susret s Gospom i čežnja za ovim mjestom dogodio se u zreloj dobi. ''Tada je Gospodin učinio promjenu u mom života i dogodio se susret sa živim Bogom i Majkom'', ističe Roberta.

Objavljeno: 28.08.2012.

Kolovoz 2012. u Međugorju

I nakon svetkovine Velike Gospe u Međugorju borave brojni hodočasnici sa svih   strana svijeta. Ured informacija bilježi skupine hodočasnika iz: Italije, Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Irske, Engleske, SAD-a, Francuske, Španjolske, Libanona,  Novog Zelanda, Mađarske, Ukrajine, Koreje i naravno hodočasnici iz BiH i Hrvatske. Novinari radiopostaje ''Mir'' Međugorje susreli su vlč. Richarda Offonga, kapelana u Londonu za nigerijsku skupinu ljudi koja živi tamo.

Objavljeno: 19.08.2012.

U Međugorju proslavljena svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavljena je u Međugorju u srijedu, 15. kolovoza 2012. uz osobito veliki broj domaćih i stranih hodočasnika. Tisuće hodočasnika, među njima brojni mladi, pješice su cijele noći dolazili u Međugorje, ispovijedali se i sudjelovali na sv. Misama koje su slavljene od 6 sati. Od inozemnih hodočasnika najbrojniji su bili Talijani,  te, po prijavama u Uredu informacija, hodočasnici iz: Austrije, Njemačke, Irske, Engleske, SAD-a, Slovačke, Ukrajine, Poljske, Mađarske, Francuske, Koreje, Libanona i naravno BiH i Hrvatske. Tijekom dana slavljene su svete Mise na hrvatskom i jezicima inozemnih hodočasnika. Večernju sv. Misu u u 19 sati predslavio je fra Svetozar Kraljević u koncelebraciji 76 svećenika. (slike)

Objavljeno: 16.08.2012.

Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u srijedu, 15. kolovoza. Svete Mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 11, a svečana večernja Misa je u 19 sati. Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima.

Objavljeno: 14.08.2012.

Nikolas Sonntag u zahvalu Kraljici mira pješice u Međugorje

Nikolas Sonntag iz Njemačke je došao pješice u Međugorje, u srijedu, 8.kolovoza 2012. To mu je i prvi dolazak u ovo mjesto, ali, obećaje, ne i zadnji. Za Međugorje je saznao od članova jedne zajednice koji svake godine dolaze u Međugorje .''Prošle godine sam išao pješice u Rim i na putu sam osjetio želju doći u Međugorje.

Objavljeno: 09.08.2012.

"Dolazak u Međugorje je  jedna neusporediva sreća"

Između mnoštva svjedočanstava mladih koji su sudjelovali na upravo završenom Mladifestu u Međugorju, novinari radiopostaje Mir Međugorje izabrali su nekoliko zanimljivih susreta. Po prvi put, na 23. međunarodnom molitvenom susretu mladih u Međugorju, uz mlade iz 70-ak zemalja, sudjelovali su i mladi iz Ruande koji su svoje iskustvo Međugorja podijelili i sa slušateljima radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Fidelis Nsengiyunva, je franjevac u Ruandi. Sretan jer je ovo prvi put da dolazi na Festival u Međugorje, odnosno u Europu. 

Objavljeno: 08.08.2012.