Arhiva Novosti

Molitveni program – zimski raspored

 U ponedjeljak, 12. rujna, mijenja se termin molitveno-liturgijskog programa u župi Međugorje. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Nakon sv. Mise slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je četvrtkom nakon večernje sv. Mise, te srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a čašćenje križa Gospodinova petkom nakon večernje sv. Mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 11.09.2011.

Sv. Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe, u međugorskoj župi se tradicionalno slavi Uzvišenja križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 11 rujna. Svečana sv. Misa na Križevcu, koju će predslaviti fra Robert Jolić, je u 11 sati. Sat vremena prije sv. Mise započinje molitva Križnoga puta uz Križevac. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. Misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Misa. Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. Mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 08.09.2011.

Kolovoz najposjećeniji mjesec od početka Gospinih ukazanja

Brojka koja prelazi četiri stotine tisuća (406.300) podijeljenih svetih pričesti u kolovozu ove godine, premašila je sve dosadašnje međugorske statistike. Sukladno tomu je i broj svećenika koji su u Međugorju slavili svete mise - njih preko sedam tisuća  - 7.280, u prosjeku dnevno 234. Rijeka hodočasnika nastavlja se i u prvim danima ovogodišnjega rujna. Prema podacima Ureda informacija u Međugorju 1. dana mjeseca rujna borave veće skupine hodočasnika iz Poljske, Belgije, Slovačke, Libanona, Španjolske, Argentine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Danske, Irske, SAD-a i Engleske. Između mnoštva hodočasnika upitali smo svećenika Franka Gindru iz Danske da s nama podijeli svoje iskustvo. O. Frank je prvi put ovdje. Osjeća posebnu blizinu Gospinu: "Takav osjećaj nisam odavno imao. Molim se za ljude u mojoj domovini koji su izgubili nadu u život. Vratit ću se u Međugorje!'" - kazao je ovaj svećenik.

Objavljeno: 03.09.2011.

Statistike za kolovoz 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 406.300

 Broj svećenika koncelebranata: 7280 (234 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2011.

NAJBOLJI SVJETSKI VATERPOLIST ALEX GIORGETTI U MEĐUGORJU

Poznati talijanski vaterpolist 24-godišji Alex Giorgetti boravio je u Međugorju. Dolazi iz Savone u Italiji. Napadač je Pro Recca i s talijanskom reprezentacijom ove godine osvojio je Svjetsko prvenstvo, na kojem je proglašen najboljim igračem. Mladi Alex najprije je pozdravio ravnatelja Informativnoga centra Mir Međugorje, fra Miljenka Šteku i darovao mu vaterpolo loptu s potpisima igrača koji su osvojili ovogodišnje svjetsko prvenstvo, potom je s novinarima radiopostaje Mir Međugorje podijelio svoje životno iskustvo.

Objavljeno: 28.08.2011.

Kolovoz u Međugorju

U Međugorju pred kraj mjeseca kolovoza borave hodočasnici sa  svih strana svijeta. Ured informacija bilježi brojne skupine hodočasnika iz: Svete Zemlje, Koreje, Poljske, Slovačke, Češke, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Njemačke,  Austrije i naravno hodočasnici iz BiH i Hrvatske.  Vlč.  Pat O'hagan  dolazi iz Kalifornije. Prvi put je u Međugorju za koje je čuo prije mnogo godina. ''Duboko sam impresioniran entuzijazmom i religioznošću ljudi koji dolaze ovdje i jako mi se sviđa ovo mjesto. Vidio sam da je vjera doista jaka, to je ono što sam i očekivao''- kazao je ovaj svećenik. I oca Anslema Umorena, koji  pripada zajednici misionara Nigerije, novinari Radiopostaje Mir Međugorje susreli su ovdje. Izrazio je radost zbog posjeta te dodao: ''Ovo mjesto osigurava dobre mogućnosti za molitvu, pokoru i  nadu''. Lisa je iz Južne Afrike, treći je put u Međugorju. Kad je  prvi put čula za ukazanja imala je 15 godina. ''Međugorje je obogatilo moju vjeru i predanje i ovdje se zaista osjeća viša sila koja sve to pokreće. Nema se tu puno za reći, jednostavno morate biti ovdje da bi sve to vidjeli i osjetili. Mladi se obraćaju, oni koji su skrenuli s puta opet se vraćaju na pravi put''. Pater Mihovel je  misionar morfotanac. Od prošle godine radi u Poljskoj. 1986. prvi put posjećuje Međugorje. ''Neki dan sam ispovijedao tu sedam sati. Došao sam se ispovjediti i onda sam ja ispovijedao cijelo vrijeme. Mislim da je u Međugorju svako iskustvo posebno, posebno u tim susretima s ljudima i svjedočanstvima'' - zaključio je na kraju p. Mihovel. I tako redom, svaki susret novo svjedočanstvo milosti koje se, evo, preko trideset godina izlijeva preko Međugorja u čitavi svijet. (slike)

Objavljeno: 22.08.2011.

Proslavljena Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavljena je u Međugorju u ponedjeljak, 15. kolovoza uz veliki broj domaćih i stranih hodočasnika. Tisuće hodočasnika, među njima brojni mladi, pješice su cijele noći dolazilo u Međugorje. Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz: Brazila, Libanona, Austrije, Italije, Njemačke, SAD-a, Irske, Engleske, Francuske, Slovačke, Slovenije, Češke, Španjolske, Poljske i Mađarske, Koreje i Portugala i naravno BiH i Hrvatske. Tijekom dana slavljeno je 19 sv. Misa, 6 na hrvatskom jeziku. Večernju sv. Misu u u 19 sati predslavio je dr. fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji 60 svećenika. (slike)

Objavljeno: 16.08.2011.

Svetkovina Velike Gospe

 

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u ponedjeljak, 15. kolovoza. Svete Mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 11, a svečana večernja Misa je u 19 sati - predvodi je dr. fra Ivan Dugandžić. Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima. Veliki broj domaćih i stranih hodočasnika već je pristigao u Međugorje.

Objavljeno: 13.08.2011.

ZAVRŠEN MLADIFEST U MEĐUGORJU

Dvadeset i drugi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest koji je započeo u Međugorju u ponedjeljak 1. kolovoza 2011. pod geslom "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!", završio je u subotu, 6. kolovoza, sv. Misom zahvalnicom na Križevcu, u 5 sati, koju je predvodio fra Danko Perutina, voditelj festivala.  Večer prije, 5. kolovoza, međugorski župnik fra Petar Vlašić, kao domaćin, mlade je pozvao na sljedeći, 23. Mladifest, koji će se održati u Međugorju u kolovozu 2012. Prve večeri na molitvenom susretu okupili su se deseci tisuća mladih iz šezdeset država, sa svih kontinenata. U narednim danima pridruživali su se predstavnici i drugih država. Program Mladifesta započinjao je jutarnjom molitvom u 9 sati, potom svjedočanstva, pjesme i pouke kršćanskoga života. Program se, nakon stanke, nastavljao od 16 sati do molitve Krunice u 18 sati. Svakodnevni središnji susret bila je sv. Misa u 19 sati, na kojoj bi se u suslavlju okupilo oko petsto svećenika. Sveukupno, u Međugorju je tih dana registrirano preko šesto svećenika sa svih kontinenata. Svi su oni veliki dio svoga vremena bili na raspolaganju mladima za sakrament Pomirenja. U srijedu, 3.kolovoza, nakon večernje sv. Mise održana je tradicionalna procesija ulicama župe Međugorje, uz Gospin kip i upaljene svijeće u rukama nepreglednoga broja sudionika. Govorni programi za vrijeme Mladifesta prevodili su se simultano na osamnaest svjetskih jezika. Događaje Festivala, glazbom i pjesmom, pratio je Međunarodni zbor i orkestar od sto sudionika iz dvadesetak država, pod ravnanjem prof. Damira Bunoze. Mladifest su od prvoga dana pratili brojni akreditirani novinari iz različitih svjetskih medija, a sliku i ton preuzimali brojni internetski portali u svijetu. (slike)

Objavljeno: 07.08.2011.

Započeo 22. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju

 

Dvadeset i drugi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest, pod geslom "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!", započeo je u Međugorju u ponedjeljak, 1. kolovoza, večernjim molitveno-liturgijskim programom na vanjskome oltaru međugorske župne crkve. Nakon molitve krunice u 18 sati, predstavili su se mladi iz 60 zemalja - oni su do ponedjeljka pristigli u Međugorje. Okupljene mlade vjernike - njih nekoliko desetaka tisuća najprije su pozdravili domaćini - njihovi vršnjaci iz župe Međugorje, a potom i fra Petar  Vlašić, međugorski župnik. Svetu Misu otvaranja i ove godine predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Festival, kojim ravna fra Danko Perutina, obilježen je molitvom, pjesmom, predavanjima, svjedočanstvima koje prati Međunarodni zbor i orkestar sa stotinjak pjevača i svirača. Festival prate i mnogobrojni novinari sa svih kontinenata, a čitavi se program simultano prevodi na osamnaest jezika. Program izravno prenosi radiopostaja "Mir" Međugorje, te mnoštvo drugih radiopostaja, internetskih portala i televizijskih postaja. Festival mladih pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja. (slike)

Objavljeno: 02.08.2011.

Statistike za srpanj 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 204.500

Broj svećenika koncelebranata: 5783 (185 dnevno)

Objavljeno: 01.08.2011.

22. Međunarodni molitveni susret mladih

Međugorje, 1. - 6. 8. 2011.

 

„Evo službenice Gospodnje,

neka mi bude po tvojoj riječi!“

(Lk 1,38)Objavljeno: 31.07.2011.

Medijski prijenos 22.-og Mladifesta

22 Mladifest možete pratiti audio i video putem naših TV Web kamera, Internet radia, izravno preko navedenih radio postaja:


Radiopostaja Mir Međugorje,
Radio  Maria Austrija,
Radio Maria Južni Tirol,
Radio Maria Srbija (Subotica),

te preko internetskih stranica i linkova

uživo audio i video

na različitim jezicima:

www.medjugorje.hr

www.medjugorje.de

www.kathtube.com

www.centromedjugorje.org

www.centromedjugorje.it

 www.medjugorje.ie

www.centremedjugorje.org

 

http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=1   (Deutsch)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=2   (Italiano)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=3   (English)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=4  (Espagnol)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=5  (Hrvatski)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=6  (Korean)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=7  (Francais)
http://www.kathtube.com/player.php?id=16310&lang=8  (Cantonese – Hong Kong)

 

odnosno samo AUDIO na niženavedenim linkovima:

 

http://www.kathcast.net:8000/medj1.m3u    Barix1 (Deutsch)
http://www.kathcast.net:8000/medj2.m3u    Barix2 (Italiano)
http://www.kathcast.net:8000/medj3.m3u    Barix3 (English)
http://www.kathcast.net:8000/medj4.m3u    Barix4 (Espagnol)
http://www.kathcast.net:8000/medj5.m3u    Barix5 (Hrvatski)
http://www.kathcast.net:8000/medj6.m3u    Barix6 (Korean)
http://www.kathcast.net:8000/medj7.m3u    Barix7 (Francais)
http://www.kathcast.net:8000/medj8.m3u    Barix8 (Cantonese – Hong Kong)

 

www.pa-hosting.de/castcontrol/playlist.php?port=8000&type=asx     -  (Polish)

www.pa-hosting.de/castcontrol/playlist.php?port=8024&type=asx     -  (Ungarian)

www.pa-hosting.de/castcontrol/playlist.php?port=8028&type=asx     -  (Kineski)

Objavljeno: 30.07.2011.

Svetkovina sv. Jakova

 

U ponedjeljak, 25. srpnja, je svetkovina sv. Jakova – zaštitnika župe Međugorje. Svete mise su samo u župnoj crkvi i to u 8, 13 i 19 sati, a središnja proslava - svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju, a predslavi je fra Miro Šego, župnik iz Čitluka. Procesija s kipom kreće iz crkve u 10, 45 sati. Ove godine će kip nositi vjernici Miletine. Za proslavu župljani se pripravljaju trodnevnicom koja započinje u petak, 22. srpnja. Molitveni program je redovit kao svaku večer, molitva krunice je u 18 sati, a sv. Misa u 19 sati. Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.

Objavljeno: 22.07.2011.

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

Šesnaesti međunarodni seminar za svećenike, na kojemu se okupilo 305 svećenika, đakona i bogoslova iz 24 zemlje, završio je sv. Misom zahvalnicom u subotu 9. srpnja, koju je predvodio koordinator seminara, dr. fra Miljenko Šteko.  Misnome slavlju nazočile su i međugorske obitelji koje su besplatno ugostile sve svećenike – sudionike seminara. Tema ovoga međunarodnog seminara bila je: ''Svećenik i sakrament pomirenja - suvremeni izazovi'', a predavač dr. don Tonči Matulić, redoviti profesor moralne teologije i socijalnoga nauka Crkve na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  (slike)

Objavljeno: 11.07.2011.