Arhiva Novosti

Predstava „Kako se gradio Križevac“

U četvrtak, 23. srpnja, u dvorani Ivana Pavla II., u Međugorju u 21h glumci HNK-a Mostar Robert Pehar, Velimir Pšeničnik Njirić i Dragan Šuvak, u režiji Dragana Komadine, izvode predstavu „Kako se gradio Križevac“. Predstava je premijerno izvedena ispod Križevca, a potom u Posušju. U predstavi se radi o odnosima u našoj župi uoči gradnje Križevca. Predstava je bogata i humorom i poučnim porukama.

Objavljeno: 16.07.2015.

Mons. Ján Babjak, DI, prešovski nadbiskup i metropolit iz Slovačke na seminaru za svećenike

 

Mons. Babjak kaže da su ga na dolazak u Međugorje nagovorili njegovi studenti, studenti teologije na prešovskom grkokatoličkom fakultetu na kojemu predaje: „Dosta ih je bilo na Mladifestu pa su me nagovarali da i ja dođem, ali kako u tom terminu već imam neka zaduženja, izabrao sam ovaj seminar. Pozvao sam sedamnaest svećenika, dvojicu bogoslova i još četvero mladih, ukupno nas 24 grkokatolika iz Slovačke. Jako sam radostan jer sam ponovio, otkrio i upoznao mnogo novih stvari o duhovnosti, svećeništvu, Božjoj volji… Pater Ivan Mandurić je sve to tako dobro prenio da sam ga pozvao da nam održi duhovne vježbe u Prešovu. Dobili smo puno materijala za meditiranje i razmišljanje koje sada kod kuće trebamo sami u svome srcu razrađivati… Druga stvar koju osjećam je intenzivna duhovna atmosfera koja se poput mozaika gradila od više duhovnih sadržaja koje smo imali priliku ovdje živjeti: klanjanje, molitva na Podbrdu i Križevcu, predavanja, svjedočanstva Zajednice Cenacolo…“

Objavljeno: 16.07.2015.

Mons. Radosław Zmitrowicz, pomoćni biskup u biskupiji Kamyanets-Podilsky, Ukrajina, na seminaru za svećenike

„Prvi puta sam na seminaru. Lijepo mi je, dobre su teme i sviđa mi se ta prisutnost svećenika iz cijeloga svijeta. Po mom mišljenju, ovdje je ipak najvažnije samo mjesto na kojem se seminar događa. Naime, Papa je rekao da se zbog mnogih malih ratnih sukoba u svijetu na neki način zapravo događa treći svjetski rat.

Objavljeno: 16.07.2015.

Svetom misom završio Šesnaesti međunarodni seminar za bračne parove

 

Šesnaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio trideset i četiri bračna para i tri svećenika  iz Slovačke, Ukrajine, SAD-a, Francuske, Italije, Hrvatske i BiH održao se u Međugorju  od 12. do 15. srpnja  2015. godine o  temi: „Brak i obitelj - početak boljega svijeta u Gospinoj školi“. (slike)

 

Objavljeno: 15.07.2015.

Svjedočanstvo bračnog para Majer

Katica i Franjo Majer, iz župe Duha Svetoga na Jarunu, prvi put su sudjelovali na 16. seminaru za bračne parove u Međugorju (12.-15. srpnja 2015.). Gospođa Katica ističe da je prvi put došla u Međugorje 1983., kad je bila djevojka: „Nisam bila sigurna jesam li vjernica ili ne, ali ipak sam došla s prijateljicom. Imam osjećaj da se nakon ispovijedi u Međugorju u meni nešto promijenilo, moja vjera je oživjela.

Objavljeno: 15.07.2015.

O. Mathew Brackett: „Međugorje je prekrasno mjesto za duhovnu obnovu“

O. Mathew Brackett je iz Bostona, SAD, a trenutno radi i studira u Rimu. Dolazi iz velike obitelji, deseto je od trinaestero djece. Svjedoči kako petero braće i sestara imaju duhovni poziv: dva svećenika, dva redovnika i jedna časna sestra, dok su ostali izabrali obiteljski život. Ovo je njegov drugi posjet Međugorju. Prvi put je bio prošle godine i tada je čuo za seminar za svećenike pa je odlučio doći kako bi sudjelovao na njemu.

Objavljeno: 14.07.2015.

Počeo 16. međunarodni seminar za bračne parove

Šesnaesti međunarodni seminar  za bračne parove  na temu: „Brak i obitelj - početak boljega svijeta u Gospinoj školi“ započeo je u nedjelju, 12. srpnja u Međugorju upis om sudionika. Okupio je 70-ak sudionika iz Slovačke, Ukrajine, SAD-a, Francuske, Italije, Hrvatske i BiH. Nakon upisa održan je uvod u seminar, a od 18 sati sudionici su sudjelovali u večernjem molitveno-liturgijskom programu. 

Objavljeno: 13.07.2015.

Supružnici Vlatka i Duško Vukoja: Naš život je uvijek vezan za Međugorje“

Bračni drugovi Vlatka i Duško Vukoja žive u Zugu (Švicarska). U braku su 32 godine, roditelji su četvero djece. Prvi puta sudjeluju na seminaru za bračne parove u Međugorju koji se održava od 12. do 15. srpnja. Gospođa.Vlatka kaže da su na godišnjem odmoru koji koriste i za sudjelovanje na seminaru: „ Mi smo u svoj odmor uvrstili ovu dimenziju koja je uvelike potrebna.

Objavljeno: 13.07.2015.

Bračni par Šarčević: „Oduševljeni smo susretom za bračne parove u Međugorju“

Šimo i Nada Šarčević došli su u Međugorje iz Hrvatske (Belišće) da bi sudjelovali na 16. međunarodnom seminaru za bračne parove. U bračnom zajedništvu  su 36 godina i ovo im je treće sudjelovanje na seminaru o kojem su rekli: „Kada smo bili prvi puta ispunili smo se snagom i ljubavlju. Zato smo željeli  sudjelovati svake godine. Oduševljeni smo onim što se događa na susretu.

Objavljeno: 13.07.2015.

Završen seminar za svećenike

Dvadeseti međunarodni seminar za svećenike u Međugorju, na kojemu se okupilo 400 sudionika iz 20-ak zemalja, završio je u subotu 11. srpnja svetom misom koju je predslavio p.Ivan-Ike Mandurić, predavač na ovogodišnjem seminaru.

Objavljeno: 12.07.2015.

16. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Šesnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  12. do 15. srpnja  2015. godine.
"Brak i obitelj - početak boljega svijeta"
U Gospinoj školi
Program:

Objavljeno: 10.07.2015.

Fra Ante Vukušić: „U Međugorju se doživljava Katolička Crkva u svoj punini“

Fra Ante Vukušić, član franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, župnik u župi Gospe od zdravlja Dubrava u Šibeniku  više puta je bio na seminaru za svećenike u Međugorju. Kaže kako se u Međugorju doživljava Katolička Crkva u svoj punini:

Objavljeno: 10.07.2015.

Susreti u Međugorju

Novinari radiopostaje Mir Međugorje porazgovarali su s mnogim sudionicima 20. međunarodnoga seminara za svećenike u Međugorju (06.7. – 11.7.2015.). Na seminaru, odnosno duhovnim vježbama, sudjeluje oko 400 svećenika. Oduševljeni su onim što se zbiva u Međugorju i ponovno će doći. Jedan od sudionika je i fra Ignaz Domej ( Austrija).  Prvi puta je došao u Međugorje 1983., i otada se njegov život potpuno promijenio.

Objavljeno: 09.07.2015.

Iskustva sudionika na 20. međunarodnom seminaru za svećenike

U Međugorju je u tijeku 20. međunarodni seminar za svećenike. Sudjeluje oko 400 svećenika, đakona i bogoslova iz 20-ak zemalja. Fra Božo Mandarić, član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu,  trenutno djeluje u župi sv. Jurja mučenika u Gračacu  i drugi put sudjeluje na ovom seminaru: „Puno mi znači međunarodni seminar za svećenike.

Objavljeno: 08.07.2015.

P. Ivan-Ike Mandurić o seminaru za svećenike u Međugorju

Od 6. od 11. srpnja o.g. održava se 20. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju. Tema susreta je: „Mir vama!” (Iv 20, 21); U Gospinoj školi. Predavač je p. Ivan-Ike Mandurić, član DI. Naglasio je važnost seminara za svećenike: „Seminari su jako važni. Svećenik se mora truditi  osobito oko svoje duhovne hrane u duhovnim vježbama,u duhovnim obnovama,  jer su u njega uprte oči sa svih strana.

Objavljeno: 08.07.2015.