Arhiva Novosti

Križni put međugorskih župljana i hodočasnika na Križevcu

Na Veliki petak, od ranih jutarnjih sati, vjernici su se, u većim ili manjim skupinama, uspinjali na Križevac, moleći na različitim jezicima Križni put. U podnožju Križevca, u 11 sati započela je i središnja pobožnost Križnoga puta za župljane i hrvatske hodočasnike, a Križni je put predmolio međugorski župnik fra Marinko Šakota, uz fra Hrvoju Miletića i provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenka Šteku.  (slike)

Objavljeno: 03.04.2015.

Uskrsni koncert Mješovitog župnog zbora „Kraljica mira“ iz Međugorja u sarajevskoj katedrali

U utorak, 7. travnja 2015. u sarajevskoj katedrali Presvetog srca Isusova, svečano misno slavlje povodom devetnice posvećene Blagdanu božanskog milosrđa, kao i uskrsni koncert pod nazivom „Na nebu zora rudi“, pjevat će Mješoviti župni zbor „Kraljica mira“ iz Međugorja, uz pratnju tamburaškog orkestra „Misericordia“ također iz župe Međugorje.

Objavljeno: 03.04.2015.

Veliki tjedan u Međugorju uz brojne hodočasnike

Ured informacija u Međugorju na početku Velikog tjedna bilježi dolazak hodočasnika iz Njemačke, SAD-a, Austrije , Italije, Francuske, Švicarske, Španjolske, Koreje, Slovenije i Irske. S nekima od njih razgovarali su novinari radiopostaje Mir Međugorje. Svi oni ističu radost što su u Međugorju i govore da će se rado ponovno vratiti. (slike)

Objavljeno: 02.04.2015.

Statistike za ožujak 2015

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 87 000

Broj svećenika koncelebranata: 1405 (45 dnevno)

Objavljeno: 01.04.2015.

Prodajna akcija međugorske Frame

Framaši župe Međugorje pjesmom, molitvom i brojnim drugim aktivnostima daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju ove svjetski poznate župe. Ovih dana priredili su prodajnu akciju na štandovima u blizini međugorske župne crkve, o čemu je u programu radiopostaje Mir Međugorje govorila Zdravka Šego, predsjednica međugorske Frame.  

Objavljeno: 01.04.2015.

Hodočasnici s Tahitija u Međugorju

Među hodočasnicima koji su boravili u Međugorju proteklih dana pozornost je privukla jedna skupina, njih 45 s dalekog tihooceanskog otoka Tahitija. Voditelj skupine Pierre Anlgaux je kazao da je prvi put u Međugorje došao 1996. Pierre je još kazao: „Od tada sam došao pet puta u Međugorje koje me privlači. 2013. sam odlučio organizirati  hodočašće, koje je i tada okupilo 45 hodočasnika. Ako Bog da, iduće godine dolazim opet sa skupinom.

Objavljeno: 31.03.2015.

Veliki tjedan i Uskrs u Međugorju

Velika subota - Vazmeno bdijenje - 04. travnja – Na Veliku subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba u molitvi i postu. Prijepodne u međugorskoj crkvi nema nikakvih obreda.  Krunica u crkvi počinje u 20 sati, a obredi Vazmenoga bdijenja  u 21 sat. Ispovijed je od 19:30 do 20:30 sati. Molitveni program, kao i obično, prenosi i radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
Nedjelja, 05.  travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 18 sati.

Objavljeno: 31.03.2015.

Svečano proslavljena Cvjetnica u Međugorju

Cvjetnica ili nedjelja Muke Gospodnje uvodi nas u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za svetkovinu Uskrsa. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 29. ožujka počela  na temeljima stare župne crkve u 10.30.  (slike)

Objavljeno: 30.03.2015.

Film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ prikazan u Međugorju

Četverodnevna promocija dokumentarnog filma „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ u produkciji Laudata završena je projekcijom filma u dvorani sv. Ivana Pavla u župi sv. Jakova u Međugorju, u subotu 28. ožujka. Film govori o 66 hercegovačkih franjevaca ubijenih 1945., a okupio je brojne posjetitelje. U događaju koji je organizirala župa sv. Jakova u Međugorju i Matica Hrvatska, ogranak Čitluk, sudjelovao je i župnik Međugorja, fra Marinko Šakota.

Objavljeno: 29.03.2015.

Svjedočanstvo Kathy Nolen: „Posebno me se dojmilo Klanjanje”

Početkom ožujka Međugorje je posjetila Kathy Nolen iz Indiane u SAD. Prvi put je sudjelovala na seminaru za vodiče u Međugorju. Kathy je posvjedočila o svojem radu s hodočasnicima: „S hodočasnicima radim, s prekidima, oko 25 godina, ali u posljednje vrijeme sve intenzivnije. U ovome radu najteže je služiti i raditi sve ovo s radošću, no kad vidite što sve Gospa čini za svakog hodočasnika koji je došao u Međugorje preko nas, zaista je to velika radost.

Objavljeno: 28.03.2015.

Bračni par iz Obale Bjelokosti o Međugorju

Bračni par Yvette i Armand Joseph Grah iz Obale Bjelokosti dovode hodočasnike u Međugorje. O ukazanjima u Međugorju Yvette je saznala preko jedne knjige, te zajedno sa svojim suprugom odlučila hodočastiti. Yvette se prisjeća prvog organiziranog hodočašća iz Obale Bjelokosti u Međugorje 2007.: „Susreli smo jednoga svećenika koji nam je ponudio da idemo u Svetu Zemlju, ali moj muž je rekao da želi ići u Međugorje.

Objavljeno: 27.03.2015.

Hodočašće Vukovaraca u Međugorje

Međugorje je proteklih dana posjetio veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izdvajamo hodočašće župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru  21. i 22. ožujka 2015. Župa je i ove godine organizirala hodočašće u Međugorje za roditelje krizmanika i prvopričesnika. „Ovo hodočašće je roditeljima kao duhovna priprema za primanje sakramenata njihove djece. I ove godine smo došli s dva autobusa.  Odmah po dolasku pozdravili smo Kraljicu mira ispred međugorske crkve, a potom smo otišli na Križevac gdje smo molili križni put.

Objavljeno: 26.03.2015.

Film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ u Međugorju

Dokumentarni film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ prikazat će se u Međugorju, u subotu,  28. ožujka 2015. godine s početkom u 19:30 sati u žutoj dvorani (dvorani sv. Ivana Pavla II). Film je napravljen u produkciji Laudata, na čelu sa Ksenijom Abramović. Redateljica je Nada Prkačin, a traje 60 minuta. Središnja tema dokumentarca „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ je ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća.

Objavljeno: 26.03.2015.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje

Davni je običaj u Mostarsko duvanjskoj biskupiji da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5. korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da u ovom tjednu sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose.

Objavljeno: 26.03.2015.

S. Biserka Jagunić: „Ja sam ovdje našla Majku i počela sam snažno moliti “

S početkom proljeća u Međugorje je stigla i sestra Biserka Jagunić, školska sestra franjevka Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije, trenutno na službi u Remetama, Zagreb. S. Biserka bilježi da joj je ovo 214 dolazak u Međugorje. Prvi put je došla u proljeće 1982. sa župnikom i još nekoliko sestara. Poslije  je počela dovoditi hodočasnike, najprije je pratila hodočasnike iz Bosne, zatim Zagreba, Virovitice i  drugih krajeva.

Objavljeno: 22.03.2015.