Arhiva Novosti

Blagdan Tijelova – Tijelovska procesija

U četvrtak 22.05.2008., na blagdan Tijelova, svečanu večernju Misu na vanjskom oltaru predslavio je fra Danko Perutina. Kao i svake godine, poslije svete Mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici, nekoliko desetina svećenika i nekoliko tisuća hodočasnika. (photos)

Objavljeno: 22.05.2008.

Deveti međunarodni seminar za bračne parove

Deveti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se u Međugorju od 5. do 8. studenoga 2008. godine. Tema seminara je: „Problemi braka i obitelji i njihovo rješavanje“. Predavač na seminaru je prof. dr. Vlado Jukić, psihijatar, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Vrapče u Zagrebu, izvanredni profesor psihijatrije Medicinskom fakultetu u Zagrebu. (Program i prijave)

Objavljeno: 21.05.2008.

„Papina baklja“ u Međugorju

U ovogodišnjem Maratonu mira „Trčimo Gospi“ od Gruda do Međugorja sudjelovali su atletičari međunarodne organizacije „Fiaccola di Lolek“, trkači koji nose goruću baklju pod nazivom „Svjetlo Ivana Pavla II.“ koju je na papinu grobu prvi zapalio postulator za proglašenje svetim Ivana Pavla II., a blagoslovio kardinal Stanislas Dziwisz, tajnik pokojnog Pape. Ovu skupinu blagoslovio je 19.3. ove godine i Papa Benedikt XVI.

Objavljeno: 19.05.2008.

Drugi Maraton mira „Trčimo Gospi“

Između Gruda i Međugorja se u subotu 17. svibnja 2008. održao II. Maraton mira i pomirenja pod motom „Trčimo Gospi!“ (42,195 metara). Organizirala ga je udruga Kup Karmel u suradnji s atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac iz Zagreba. Na dionici od Ljubuškog do Međugorja održala se utrka građana u dužini od 15 kilometara.

Objavljeno: 19.05.2008.

Hodočasnici iz Zemunika

U utorak 6. svibnja u Međugorje su na jednodnevno hodočašće došli štićenici Doma za odrasle osobe Zemunik (donji) kod Zadra čiji je osnivač Republika Hrvatska. U toj ustanovi živi 150 osoba od kojih su 44 došle na hodočašće zajedno s djelatnicima ovoga doma.
U Međugorju ih je pozdravio župnik fra Petar Vlašić koji im je uputio tople riječi dobrodošlice te im podijelio međugorske krunice.

Objavljeno: 07.05.2008.

Prva sveta pričest u Međugorju

U nedjelju 4. svibnja 2008., osamdeset i osmoro djece iz župe Međugorje pristupilo je Prvoj svetoj pričesti. Na ovaj sakrament pripremili su ih njihovi vjeroučitelji sestra Slavica Kožul, fra Stjepan Martinović i s. Iva Bešlić. Ovo je najveći broj prvopričesnika koji je ikad zabilježen u župi sv. Jakova.

Objavljeno: 06.05.2008.

Zlatna harfa

Zlatna harfa je tradicionalni susret dječjih zborova koji se svake godine održava u župama.

Prva Zlatna harfa održala se 1. srpnja 1984. u Kočerinu, u Hercegovini, i okupila je dvjestotinjak malih pjevača. Inicijativu je dao fra Mićo Pinjuh, tadašnji župnik u Kočerinu. Svaki je zbor otpjevao dvije tematske i jednu slobodnu liturgijsku skladbu. Temeljne zadaće Harfe su obnova liturgijskog pjevanja, poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja kao i poticanje stvaralačkog duha skladatelja.

Objavljeno: 03.05.2008.

Prvi svibnja – blagdan Uzašašća

Blagdan Uzašašća, blagdan svetog Josipa radnika i početak Marijina mjeseca svibnja u Međugorje je ove godine doveo velik broj hodočasnika. Budući da je Prvi svibnja u mnogim zemljama državni praznik i neradni dan, mnogi su taj produženi vikend iskoristili za hodočašće. Molitveni program održavao se na vanjskom oltaru.

Objavljeno: 02.05.2008.

Statistike za ožujak i travanj 2008.

Ožujak 2008.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 99.000

Broj svećenika koncelebranata: 1.605 (51 dnevno)


Travanj 2008.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 88.000

Broj svećenika koncelebranata: 2093 (70 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2008.

TAJNIK SVETE STOLICE ZA ODNOSE S DRŽAVAMA SUSREO SE S UPRAVOM HERCEGOVAČKE PROVINCIJE U MOSTARU

Tajnik Svete Stolice za odnose s državama (ministar vanjskih poslova), nadbiskup Dominique (Joseph Francois) Mamberti, koji od 26. do 29. travnja 2008. boravi u službenom pohodu Bosni i Hercegovini, susreo se u nedjelju 27. travnja u franjevačkom samostanu u Mostaru s Upravom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM. Susretu su nazočili i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Alessandro D'Errico, te njihovi najbliži suradnici, savjetnik Nuncijature u Državnom tajništvu Svete Stolice, mons. Miguel Buendi Maury i tajnik Nuncijature, mons. Waldemar Stanislav Sommertag.

Objavljeno: 29.04.2008.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu su u 16h.

Objavljeno: 28.04.2008.

Obred primanja i obećanja u Frami

Framaši Frame Međugorje su 20. travnja 2008. imali obred primanja i obećanja pod misom u 18 sati koju je predvodio regionalni duhovni asistent fra Sretan Ćurčić uz nazočnost ostalih duhovnih asistenata. U Framu su po prvi put primljena 32 framaša, obećanja je produžilo 29 framaša, a po prvi put su dali obećanja 33 framaša.

Objavljeno: 22.04.2008.

Hodočasnici iz Hrvatske u Međugorju

Članovi Udruge hrvatskih branitelja iz Siska kod Kraljice Mira

Članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, klub INE Sisak, 5. i 6. travnja bili su na hodočašću u Međugorje, čime im se ispunila dugogodišnja želja. Osamdeset članova ove udruge i članova njihovih obitelji te drugih vjernika iz Siska po dolasku u Međugorje molili su križni put na Križevcu i sudjelovali u večernjem molitvenom programu.

Objavljeno: 21.04.2008.

Učenici OŠ Žepče na hodočašću u Međugorju

Stotinu i četrdeset učenika OŠ Žepče u pratnji sedmoro učitelja boravilo je u Međugorju 10. i 11. travnja 2008.

Prema riječima učiteljice Elizabete, u Žepču ima mnogo djece, pa OŠ Žepče broji 1500 učenika.

Objavljeno: 11.04.2008.

Josip Friščić, Potpredsjednik Hrvatskog Sabora, posjetio Međugorje

U srijedu 2. travnja, nakon što je nazočio otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Međugorje je u pratnji g. Ive Jerkića, načelnika općine Čitluk, posjetio Josip Friščić, potpredsjednik Hrvatskog Sabora. U ime župnika koji je nažalost bio odsutan primio ga je fra Svetozar Kraljević.

Objavljeno: 03.04.2008.