Arhiva Novosti

Mons. Luigi Bommarito i Mons. Harry Joseph Flynn u Međugorju za blagdan Kraljice krunice

Za blagdan Kraljice krunice u Međugorju su bila dva nadbiskupa.

Mons. Luigi Bommarito, nadbiskup u miru nadbiskupije Catania (Italija), boravio je u Međugorju od 05.-07.10.2006. sa skupinom hodočasnika iz Italije. Ovo je njegov drugi dolazak u Međugorje.

Mons. Harry Joseph Flynn, nadbiskup nadbiskupije Saint Paul and Minneapolis (SAD), u Međugorje je došao po prvi put, od 06.-08.10.2006., sa skupinom hodočasnika iz Minnesote. (photos)

Objavljeno: 08.10.2006.

Obred Preminuća svetog Franje

Posebnom liturgijom koja se održava 3. listopada navečer, u predvečerje blagdana svetog Franje, franjevačka obitelj diljem svijeta obilježava preminuće svog svetog osnivača.

U župi svetog Jakova u Međugorju, ovaj se obred održao neposredno nakon večernje svete Mise na vanjskom oltaru. U njemu su sudjelovali međugorski franjevci, sestre franjevke na službi u župi, Franjevačka mladež i Franjevački treći red.

Pred mnogobrojnim župljanima i hodočasnicima, uz sudjelovanje zbora Frame i «Golubića mira» ovogodišnju liturgiju preminuća sv. Franje predvodio je župnik, dr. fra Ivan Sesar.

Objavljeno: 07.10.2006.

Slovensko „Ognjišče“ u Međugorju

U petak 29.09.2006. Međugorje je pohodila skupina od 600 slušatelja slovenskog katoličkog radija „Ognjišče“ u pratnji 5 svećenika.

Slušatelji radija „Ognjišče“ zajedno s glavnim urednikom i osnivačem tog radija, o. Francom Trstenjakom već četiri godine redovito organizirano zajedno odlaze na godišnji odmor. Ove godine su s 10 autobusa bili u Budvi, a na povratku u Sloveniju zaustavili su se na jednodnevnom hodočašću u Međugorju. U poslijepodnevnim satima slavili su sv. Misu u crkvi sv. Jakova, zatim su se u molitvi uspeli – po izboru - na Križevac ili na Brdo ukazanja.

Radio „Ognjišče“ emitira i preko satelita i može se čuti u cijeloj Europi, u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, a putem interneta u cijelom svijetu. (Vidi: http://radio.ognjisce.si)

Objavljeno: 30.09.2006.

Stotinu i dvadeset studenata s Franjevačkog sveučilišta iz Steubenville-a na hodočašću u Međugorju

Krajem rujna 2006. u Međugorju je boravila skupina od 120 studenata s Katoličkog franjevačkog sveučilišta Steubenville (SAD). Hodočašće je pratio o. Peter, franjevac trećoredac.

Studenti sa Steubenville-a provode jedan semestar svojeg studija u jednom samostanu u Austriji, a tijekom semestra organiziraju se hodočašća u svetišta diljem Europe.

Objavljeno: 26.09.2006.

Pješice od Splita do Međugorja

Petar (35) i Vedran (30) ratni vojni invalidi u mirovini, bivši članovi 4. gardijske brigade Split, hodočastili su pješice od Splita do Međugorja da bi Gospi zahvalili što je bila uz njih u svim teškim životnim trenutcima.

Petar zahvaljuje svojoj majci jer je uvjeren da su ga upravo njezine molitve vratile Bogu kome pripada. I Vedran zahvaljuje svojoj majci na molitvama koje su ga vratile na pravi put, Bogu i Crkvi.

Objavljeno: 23.09.2006.

Blagdan Uzvišenja sv. Križa - „Križevac“

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa u župi Međugorje zove se „Križevac“ i tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon Male Gospe. U čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ visok 8,5 a širok 3,5 metara. (photos)

Objavljeno: 12.09.2006.

Mons. Robert W. Finn iz SAD-a u Međugorju

Od 2. do 5. 09. 2006. u Međugorju je sa skupinom hodočasnika privatno boravio Mons. Robert W. Finn D.D., biskup biskupije Kansas City-Saint Joseph, Missouri, SAD. Redovito je koncelebrirao u crkvi Svetoga Jakova na dnevnoj misi za hodočasnike engleskog jezika kao i kod slavlja večernje svete mise. Ostalo vrijeme proveo je ispovijedajući i u zajedničkim hodočasničkim pohodima molitvenih mjesta u Međugorju.

Objavljeno: 09.09.2006.

Molitveni program – zimski raspored

U ponedjeljak 11.09.2006. prelazimo na zimski raspored molitvenog programa.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17h, sv. Misa je u 18h, nakon čega slijedi uobičajeni program ovisno o danu u tjednu.

Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 21h, a Križni put na Križevcu petkom i molitva krunice na Podbrdu nedjeljom su u 14h.

Objavljeno: 07.09.2006.

Statistike za srpanj i kolovoz 2006.

Srpanj 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 115.600

Broj svećenika koncelebranata: 3.771

Kolovoz 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 255.500

Broj svećenika koncelebranata: 5.558

U srpnju i kolovozu hodočasničke skupine došle su iz 53 zemlje: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Danska, El Salvador, Etiopija, Engleska, Francuska, FR La Reunion, FR Martinique, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Hrvatska, Indija, Irska, Italija, Južnoafrička republika, Kamerun, Kanada, Kina, Kongo, Koreja, Kosovo, Litva, Letonija, Libanon, Mađarska, Makedonija, Malta, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Njemačka, Palestina, Panama, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Srbija (Vojvodina), Škotska, Španjolska, Švicarska, Vijetnam, Wales, Ukrajina.

Objavljeno: 01.09.2006.

Mons. Antal Majnek, OFM, biskup Mukacheva (Ukrajina) u Međugorju

Mons. Antal Majnek, OFM, rimokatolički biskup Mukacheva (Ukrajina), boravio je u Međugorju od 7. do 10. 8. 2006. Za biskupa je bio zaređen 1996., a za biskupa Mukacheva imenovan je 2002.

Mons. Majnek u Međugorje je došao već po treći put. Otvoren je za ova događanja i u svojoj biskupiji podržava molitveni pokret koji se razvio zahvaljujući brojnim hodočasnicima koji u Međugorje dolaze upravo iz njegove biskupije.

U župnom uredu, Mons. Majnek susreo je fratre na službi u Međugorju i s njima razgovarao o životu i pastoralnom radu ove župe.

Objavljeno: 28.08.2006.

Razgovor: Mons. Joseph Vianney Fernando, predsjednik biskupske konferencije Sri Lanke

Mons. Joseph Vianney Fernando, Biskup biskupije Kandy u Sri Lanki i predsjednik biskupske konferencije Sri Lanke bio je na petodnevnom hodočašću u Međugorju u srpnju 2006. U petak 21.07. predslavio je sv. Misu na engleskom jeziku i održao propovijed. Susreo se s franjevcima u župnom uredu i s njima razgovarao o međugorskim događanjima. Prije odlaska dao je intervju u kojem je govorio o svojoj biskupiji, svojoj zemlji i svojim dojmovima u Međugorju. (Razgovor: Lidija Paris)

Objavljeno: 23.08.2006.

Blagdan Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe, ili Uznesenja Blažene Djevice Marije, u Međugorje je doveo tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta.

Blagdan Marijina Uznesenja jest blagdan kršćanske nade i našeg udjela u Kristovom Uskrsnuću. Poput Marije, svi smo pozvani na vječni život u Božjoj slavi; pozvani smo na preobrazbu ne samo duše, nego i tijela. Poput Marije, znamo da u našem tijelu – koje je hram Duha Svetoga - nosimo sjeme vječnosti.

Objavljeno: 16.08.2006.

Sedamnaesti međunarodni molitveni festival mladih

Sedamnaesti međunarodni molitveni festival mladih održao se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2006. Ovogodišnja tema bila je "Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi" (Ps 119,105), u skladu s temom koju je Sveti Otac Benedikt XVI. dao mladima za ovogodišnji svjetski dan mladih koji se na Cvjetnicu održao u mjesnim crkvama.  (photos)

Objavljeno: 11.08.2006.

Mons. Jérôme Gapangwa Nteziryayo, umirovljeni biskup Uvire (Kongo), koncelebrirao posljednje večeri Festivala mladih u Međugorju

Međugorski Festival mladih ove su godine svojom nazočnošću počastila dva biskupa.

Mons. Domenico Sigalini, biskup Palestrine pored Rima, nazočio je otvaranju Festivala i održao mladima katehezu 2. kolovoza.

Mons. Jérôme Gapangwa Nteziryayo, umirovljeni biskup Uvire (Kongo) koji je već nekoliko puta posjetio Međugorje, bio je jedan od koncelebranata na večernjem Euharistijskom slavlju 5. kolovoza 2006.

Objavljeno: 07.08.2006.

Tatiana Matejaš-Cameron na Festivalu Mladih u Međugorju

U srijedu, 2. kolovoza 2006. navečer, Tatiana Matejaš-Cameron održala je koncert duhovne glazbe na Festivalu mladih u Međugorju, a u četvrtak 3. kolovoza prije podne dala je svoje svjedočanstvo pred tisućama mladih okupljenih na Mladifestu.

Ovo je prvi put da Tajči pjeva na ovim prostorima otkad je početkom devedesetih napustila Hrvatsku. Više ne izvodi pop glazbu nego duhovne skladbe, a njezini koncerti su tematskog karaktera: „Vjerujem“, „Emanuel“, „Žedan sam“ i „Neka mi bude“. U posljednjih nekoliko godina, Tatiana je održala nekoliko stotina koncerata širom SAD-a gdje je našla put do Boga i gdje je osnovala obitelj. (Vidi: http://idobelieve.com/)

Objavljeno: 03.08.2006.