Arhiva Novosti

Održan samostalni koncert Mješovitog zbora "Kraljice Mira" župe Međugorje

Župa Međugorje priprema se za blagdan svoga zaštitnika sv. Jakova koji će se svečano proslaviti u petak, 25. srpnja. Svaku večer pred blagdan, od 19. srpnja, uz molitveni proigram, upriličuje se poseban program. U ponedjeljak, 21. srpnja, nakon večernjeg misnog slavlja održan je samostalni koncert Mješovitog zbora ''Kraljice Mira'' župe Međugorje u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je zahvalio članovima zbora, a kao gosti nastupili su David Parkes i Jakov Čolo. Korepetitor, odnosno glasovirska i orguljaška pratnja bila je prof. Katja Krolo Šarac. Posjetitelji su imali prigodu čuti razne skladbe u izvedbi pjevača i pjevačica koji su predanim radom i umijećem pjevanja ugradili sebe u život župe, a osobito u liturgijska slavlja tijekom 24 godine postojanja. Izvedene su i dvije skladbe za koje je s. Irena napisala tekst i glazbu.  Skladbe nose naziv „U visine tvoje'' i „O nebo, nebo daleko”. Zborom ''Kraljice Mira'' ravnale su brojne časne sestre, a od 2010. godine tu dužnost je preuzela s. Irena Azinović. S. Irena je na kraju zahvalila svima koji su došli na koncert: „Ovom prigodom također želim zahvaliti svima koji podupiru  rad župnoga zbora, našem  župniku fra Marinku kao i obiteljima članova zbora na velikom  razumijevanju. Biti  ovdje u Međugorju velika je milost ali i odgovornost, ustrajati u svemu tome nije lako. Zato,  zahvaljujem  Bogu i dragoj Gospi za ove divne ljude  s kojima radim. Velika pomoć u našem radu je naša draga prof .Katja koja  zaslužuje iskreno  hvala. Hvala našim dragim gostima večeri Davidu i Jakovu što su se odazvali našem pozivu i svojim pjevanjem  obogatili ovaj koncert”.

Objavljeno: 22.07.2014.

Bračni par Šarčević: „Međugorje nam je drugi dom”

Šimo i Nada Šarčević došli su u Međugorje iz župe sv. Josipa radnika, iz Belišća kako bi sudjelovali na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove koji je održan od 13. do 16. srpnja. U braku su 35 godina, a ovo im je drugo sudjelovanje na seminaru za bračne parove, o kojem su kazali: „Na seminarima se može puno toga naučiti, što podijeliti sa svojom suprugom, što podijeliti kad je teško. Jako nam je lijepo, puno toga smo naučili o braku”. Nada je kazala da u Međugorje dolazi od samih početaka, bila je ovdje više od 30 puta:

Objavljeno: 21.07.2014.

Proslava blagdana sv. Jakova

U petak 25. srpnja blagdan je sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje koja je utemeljena 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.  Svete mise u župnoj crkvi na blagdan sv. Jakova slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava, svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom, koji će ove godine nositi predstavnici međugorske Frame, polazi iz crkve u 10, 45 sati. Molitveni program je redovit kao svaku večer, molitva krunice je u 18, a sv. misa u 19 sati. U petak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Župljani se za proslavu pripremaju molitvenim programom kroz šest dana, od 19. srpnja. A organiziran je i prigodan program u dvorani Ivana Pavla II. iz kojega  izdvajamo: 21.srpnja, u 20.30 sati, koncert Velikog zbora međugorske župe; 22. srpnja u 20 sati predstavljanje zbirke pjesama fra Karla Lovrića; 23. srpnja u 20 sati, predstavljanje knjige ''Život za druge'' i dokumentarnog filma o fra Jozi Vasilju.

Objavljeno: 21.07.2014.

U Međugorju održan 15. međunarodni seminar za bračne parove

Na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove u Međugorju sudjelovao je 131 sudionik iz  13  zemalja od 13. do 16. srpnja  2014. godine. Tema seminaraje bila: „Povjerenje u braku i odgoju“. Predavač je bila dr. Jozefina Škarica. Predavanja su prevođena na sedam jezika. Uz jutarnja i poslijepodnevna predavanja  odvijao se i molitveno-liturgijski program (krunica i sveta misa) u međugorskoj crkvi, križni put na Križevcu i molitva krunice na Podbrdu. Završio je sv. misom u srijedu, 16. srpnja, koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je bio i koordinator seminara. (slike)

Objavljeno: 16.07.2014.

Iz Hondurasa i Floride na seminar za bračne parove u Međugorje

Među sudionicima seminara za bračne parove u Međugorju susreli smo dva para koji su stigli zaista iz daleka. Jedan od njih su Edith Dantes – Castillo i Jose Dantes – Castillo s Floride – Miami, a drugi  Elio David Alvarenga i Lourdes Alvarenga iz Hondurasa. Jose je kazao da je drugi put na seminaru, jer ima toliko stvari da se nauči za obitelj. Zaželio je puno uspjeha onima koji će doći poslije njih na ovaj seminar.  Lourdes i Elio imaju desetero djece. Deveti puta su u Međugorju, a prvi puta na seminaru za bračne parove. „Kad sam prvi put pozvala supruga da pođe sa mnom u Međugorje, rekao je da sam luda. A nakon tolikih dolazaka, sada je on veliki zaljubljenik u Međugorje, isto kao i Jose.”- kazala je Lourdes.

Objavljeno: 16.07.2014.

15. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Petnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se

u Međugorju  od  13. do 16. srpnja  2014. godine.

„Povjerenje u braku i odgoju“      

Program:

Nedjelja , 13. srpnja 2014.

15.00 Registracija  sudionika

17.00 Uvod u seminar

18.00 Večernji molitveni program u crkvi

Objavljeno: 13.07.2014.

Završen 19.međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Devetnaesti međunarodni seminar za svećenike, na kojemu se okupilo 306 svećenika i bogoslova iz 25 zemalja, odnosno 11 jezičnih skupina,  završio je sv. misom zahvalnicom u subotu 12. srpnja, koju je predvodio voditelj seminara, fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima.  Sudionici su došli iz: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora, Argentine, Španjolske i Poljske. Tema ovoga međunarodnog seminara bila je: „Evo ti Majke!” „U Gospinoj školi”. Po svjedočanstvima svećenika sudionika, razabiru se izuzetno dobri plodovi i odluka za dolazak za idući susret, dvadeseti po redu, u Međugorju. 

Objavljeno: 12.07.2014.

„U Međugorju sam otkrio duhovno zvanje”

Mladi svećenik Mitja Bulić iz biskupije Novo Mesto (Slovenija) prvi put je sudjelovao na seminaru za svećenike u Međugorju.  Rekao je da je postao svećenik prije godinu dana, a u Međugorju je bio 30-ak puta.  „Vrlo duboka iskustva nosim sa seminara, zanimljivo mi je geslo Evo ti Majke!“,  jer cijeli život živim s Marijom, mislim da me ona vodi Isusu. Ovi dani u Međugorju za mene su velika milost. Ovakvi seminari nam pomažu mnogo u životu, to je nužno i potrebno. Ja mislim da sam ovdje otkrio duhovno zvanje, ovdje sam oživio svoju molitvu, čitanje Božje riječi. Prvi put sam došao kad sam imao 6 godina, i već tada sam osjetio nešto moćno i ne mogu to zaboraviti. Tu se osjeti mir, snaga molitve. Gdje god si u Međugorju, osjetiš mir”-kazao je mladi svećenik iz Slovenije.

Objavljeno: 11.07.2014.

Iskustva sudionika na 19. međunarodnom seminaru za svećenike

U Međugorju je u tijeku 19. međunarodni seminar za svećenike. Sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja. Fra Luka Zorić, član Hercegovačke franjevačke provincije,  djeluje u Slanom  i prvi put sudjeluje na ovom seminaru:. „Prvi put sam ovdje na duhovnim vježbama. Na seminaru se osjeća  zajedništvo. Sudionici žele  doživjeti uistinu nešto novo kako bi mogli pastoralno bolje djelovati. Svake godine obavljam duhovne vježbe (to je dužan svaki svećenik) . Ne moram ići iz kuće, jer se održavaju duhovne vježbe  i u Slanom ne samo za svećenike nego i za  druge vjernike. Ove godine nisam uspio u duhovnim vježbama doživjeti ono što mogu ovdje doživjeti. Ovdje se opustim i potpuno se predam molitvi".

Objavljeno: 09.07.2014.

Započeo 19. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Na 19. međunarodnom seminaru za svećenike sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora. Argentine, Španjolske i Poljske. Započeo je u ponedjeljak, 7. srpnja 2014., večernjim molitveno liturgijskim programom. Misno slavlje je predslavio na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova s još 234 svećenika  fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima. Fra Ljubo je i voditelj seminara.

Objavljeno: 08.07.2014.

19. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA SVEĆENIKE

19.   duhovne vježbe  za svećenike održat će se u Međugorju

od 7. do 12.  srpnja 2014.

 

„Evo ti Majke!“ (Iv 19, 27)

 

„U Gospinoj školi“

PROGRAM SEMINARA

7.srpnja 2014., ponedjeljak

15. 00 – 18. 00  Prijave sudionika (Nova dvorana)

18.00   POČETAK SEMINARA

Molitva krunice, sv. misa, molitva za ozdravljenje i slavna otajstva krunice

Objavljeno: 03.07.2014.

Statistike za lipanj 2014

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 000

Broj svećenika koncelebranata: 4139 (137 dnevno)

Objavljeno: 01.07.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Brojni su hodočasnici u Međugorju tijekom proteklih dana s nama podijelili iskustvo Međugorja. Susreli smo skupinu od 27 hodočasnika iz Ugande. Istaknuli su da su radosni zbog dolaska u Međugorje. „Ovdje se osjeća mir i naša Gospa je uistinu Kraljica mira. Taj mir jednostavno kao da te napadne i nađe se dosta vremena za molitvu u Međugorju”- kazali su hodočasnici iz Ugande. 

Objavljeno: 30.06.2014.

Propovijed fra Branimira Muse na 33.obljetnicu Gospinih ukazanja

Fra Branimir Musa, župnik iz Tihaljine  predslavio je, 25.lipnja 2014. na 33. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju središnje misno slavlje, na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, zajedno s 247 svećenika. Fra Branimir je istaknuo kako su obljetnice nekih događaja duboko  ukorijenjene u svijest pojedinaca i naroda pa ih narodi i pojedinci pretvaraju u svetkovine i blagdane. Kazao je da i mi svetkujemo današnji dan jer se prije 33 godine, u ovom malom hercegovačkom selu, po riječima šestero vidjelaca – tada djeca, danas odrasli ljudi- ukazala Gospa s Isusom u naručju: „Ako se istina zaključuje iz djelovanja i djela, a ne iz apstraktnih premisa, onda je ovo djelo Božje, jer ovdje u Međugorju raste novi duhovni život. Međugorje kao sinonim ukazanja nije opozicija nego snaga jedne svete katoličke i apostolske Crkve. ''Krist je kriterij i podloga svim istinama''. Ovdje želimo propovijedati Krista i istinu.  Mnogi postavljaju pitanja koliko je ljudi prošlo kroz Međugorje u ove 33 godine. Brojke nisu bitne. Mi ne brojimo hodočasnike ali ja znam da se u prošloj godini u Međugorju pričestilo 2 milijuna vjernika. To je snaga vjere i Crkve, to su čudesa koja hrane pale i grešne i slabe. Ako netko traži čudo da ozdravi, onda mora znati da čudo ne donosi samo zdravlje nego Boga, a s Bogom dolazi sve ostalo: mir, radost, praštanje. Čudo ne govori o čovjeku nego o Bogu. Čudo uvijek pomaže čovjeku da prepozna Boga. Čudo je bijela hostija u kojoj stanuje Bog.Zašto je Bog izabrao baš ovo mjesto?

Objavljeno: 26.06.2014.

Proslavljena 33.obljetnica Gospinih ukazanja

33. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je obilježena u srijedu, 25. lipnja 2014. Uz brojne hodočasnike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u Međugorju su u većim organiziranim skupinama boravili hodočasnici iz Italije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Irske, SAD-a, Rumunjske, Kine, Vijetnama, Portorika, Slovenije, Poljske, Belgije, Slovačke, Koreje, Švicarske, Austrije, Australije, Španjolske, Albanije, Brazila, Hong-Konga, Meksika, Ukrajine, Libanona, Kanade, Kolumbije, Litve, Latvije, Portugala, Šri Lanke, Argentine, Urugvaja i Ugande. Osim uobičajenim prometnim sredstvima, zamjetljiv broj hodočasnika, posebice mladi, u Međugorje je pristigao pješice kako bi ispunili svoje zavjete Kraljici mira i zahvalili za udijeljene milosti. (slike)

Objavljeno: 26.06.2014.