Arhiva Novosti

U Međugorju proslavljen blagdan sv. Jakova

Blagdan sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u petak, 25. srpnja 2014. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. misa koju je predslavio fra Mario Ostojić slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, koji su ove godine nosili članovi međugorske Frame, krenula je prije središnje svete mise iz crkve, uz pjevanje litanija. Na kraju svete mise u Gaju, koju su pjesmom uveličali članovi Mješovitog zbora „Kraljice mira“  pod ravnanjem s. Irene Azinović i članovi tamburaškog sastava Šurmanci pod vodstvom prof. Davora Markote, nazočne župljane i hodočasnike je pozdravio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, nakon čega su nastupile folklorne skupine iz međugorske župe.

Objavljeno: 26.07.2014.

IZ GOSPINOG NAZARETA U GOSPINO MEĐUGORJE

Početkom mjeseca srpnja u Međugorju smo susreli hodočasnike iz Izraela, iz Nazareta, a dvoje od njih gostovalo je u programu radiopostaje Mir Međugorje. To su gospođa Therese Daoud i svećenik Souhail Khoury.

O. Souhail kazao je kako je u Međugorju bio prvi put prije dvanaest godina i od tada sa skupinom hodočasnika dolazi svake godine. „Svećenik sam gotovo 28 godina, oženjen sam jer pripadam istočnom obredu Katoličke crkve.

Objavljeno: 25.07.2014.

Predstavljena knjiga "Život za druge" o fra Jozi Vasilju

Knjiga ''Život za druge'' o fra Jozi Vasilju predstavljena je u srijedu, 23. srpnja  u dvorani Ivana Pavla II. u Međugorju, u sklopu pripreme za blagdan sv. Jakova. Knjigu su priredili fra Ivan Dugandžić i fra Filip Sučić. Međugorski župnik fra Marinko Šakota uputio je prvi pozdravni govor kazavši da je radostan jer može pozdraviti sve na predstavljanju knjige o fra Jozi: „Fra Jozo je biser naše župe i čitavog svijeta. On je ponovno živ, jer smo oživjeli sjećanje na njega"-kazao je fra Marinko, a u ime Hercegovačke franjevačke provincije prisutnima se obratio generalni vikar fra Ivan Ševo, istaknuvši da su fra Jozi dolazili mnogi, posebice mladi.

Objavljeno: 24.07.2014.

Predstavljena zbirka pjesama fra Karla Lovrića "Iz života za život"

''Iz života za život“ naslov je prve zbirke pjesama fra Karla Lovrića, koja je izbor iz njegove privatne arhive ili još bolje rečeno iz njegovog sažimanja doživljenog u stihove, katkad slobodne, katkad u desetercu. Promocija ove zbirke mnoge je iznenadila, zapravo nisu ni znali da fra Karlo piše stihove. Zbirka je predstavljena 22. srpnja u dvorani Ivana Pavla II., a svojim izvedbama večer je uveličao tamburaški orkestar Šurmanci. Da je ova zbirka ugledala svjetlo dana, može se zahvaliti idejnom začetniku,  međugorskom župniku fra Marinku Šakoti koji je na početku večeri pozdravio sve prisutne te zahvalio fra Karlu na ovoj zbirci poezije. Fra Karlo u Međugorju pastoralno djeluje, svakodnevno posjećuje bolesnike, velik dio života proveo je  u Švicarskoj živeći s našim iseljenicima i dijeleći s njima breme života. Pjesme koje su se našle u ovoj zbirci nisu same sebi svrha, iskustvo su pastorala, rezultat djelovanja s obiteljima, poruka za budući trenutak. Ove pjesme će vas nasmijati, razveseliti, potaknuti ili možda promijeniti na bolje – što je i bila fra Karlova želja.  Sav prihod od prodaje knjige namijenjen je nadarenim studentima Fonda fra Slavko Barbarić.

Objavljeno: 23.07.2014.

Mlada misa fra Gorana Azinovića

Fra Goran Azinović će u nedjelju, 27. srpnja, u Međugorju u crkvi sv. Jakova apostola proslavit  svoju mladu misu u 11 sati. Fra Goran, sin Srećka i Mirele r. Pehar, rođen je 28. rujna 1988. u Konjicu. U tijeku ratnih zbivanja obitelj Azinović odlazi iz Konjica i nastanjuje se u Međugorju u župi sv. Jakova apostola. Sjemenište je pohađao u Visokom, završivši franjevačku klasičnu gimnaziju. U Franjevački red stupio je na Humcu 2007. Teološki studij završio je u Zagrebu, za đakona zaređen u Čerinu. Đakonsku godinu proveo je na Humcu. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali u Mostaru.

Objavljeno: 23.07.2014.

Održan samostalni koncert Mješovitog zbora "Kraljice Mira" župe Međugorje

Župa Međugorje priprema se za blagdan svoga zaštitnika sv. Jakova koji će se svečano proslaviti u petak, 25. srpnja. Svaku večer pred blagdan, od 19. srpnja, uz molitveni proigram, upriličuje se poseban program. U ponedjeljak, 21. srpnja, nakon večernjeg misnog slavlja održan je samostalni koncert Mješovitog zbora ''Kraljice Mira'' župe Međugorje u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji je zahvalio članovima zbora, a kao gosti nastupili su David Parkes i Jakov Čolo. Korepetitor, odnosno glasovirska i orguljaška pratnja bila je prof. Katja Krolo Šarac. Posjetitelji su imali prigodu čuti razne skladbe u izvedbi pjevača i pjevačica koji su predanim radom i umijećem pjevanja ugradili sebe u život župe, a osobito u liturgijska slavlja tijekom 24 godine postojanja. Izvedene su i dvije skladbe za koje je s. Irena napisala tekst i glazbu.  Skladbe nose naziv „U visine tvoje'' i „O nebo, nebo daleko”. Zborom ''Kraljice Mira'' ravnale su brojne časne sestre, a od 2010. godine tu dužnost je preuzela s. Irena Azinović. S. Irena je na kraju zahvalila svima koji su došli na koncert: „Ovom prigodom također želim zahvaliti svima koji podupiru  rad župnoga zbora, našem  župniku fra Marinku kao i obiteljima članova zbora na velikom  razumijevanju. Biti  ovdje u Međugorju velika je milost ali i odgovornost, ustrajati u svemu tome nije lako. Zato,  zahvaljujem  Bogu i dragoj Gospi za ove divne ljude  s kojima radim. Velika pomoć u našem radu je naša draga prof .Katja koja  zaslužuje iskreno  hvala. Hvala našim dragim gostima večeri Davidu i Jakovu što su se odazvali našem pozivu i svojim pjevanjem  obogatili ovaj koncert”.

Objavljeno: 22.07.2014.

Bračni par Šarčević: „Međugorje nam je drugi dom”

Šimo i Nada Šarčević došli su u Međugorje iz župe sv. Josipa radnika, iz Belišća kako bi sudjelovali na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove koji je održan od 13. do 16. srpnja. U braku su 35 godina, a ovo im je drugo sudjelovanje na seminaru za bračne parove, o kojem su kazali: „Na seminarima se može puno toga naučiti, što podijeliti sa svojom suprugom, što podijeliti kad je teško. Jako nam je lijepo, puno toga smo naučili o braku”. Nada je kazala da u Međugorje dolazi od samih početaka, bila je ovdje više od 30 puta:

Objavljeno: 21.07.2014.

Proslava blagdana sv. Jakova

U petak 25. srpnja blagdan je sv. Jakova, zaštitnika župe Međugorje koja je utemeljena 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.  Svete mise u župnoj crkvi na blagdan sv. Jakova slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava, svečana sveta misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom, koji će ove godine nositi predstavnici međugorske Frame, polazi iz crkve u 10, 45 sati. Molitveni program je redovit kao svaku večer, molitva krunice je u 18, a sv. misa u 19 sati. U petak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro. Župljani se za proslavu pripremaju molitvenim programom kroz šest dana, od 19. srpnja. A organiziran je i prigodan program u dvorani Ivana Pavla II. iz kojega  izdvajamo: 21.srpnja, u 20.30 sati, koncert Velikog zbora međugorske župe; 22. srpnja u 20 sati predstavljanje zbirke pjesama fra Karla Lovrića; 23. srpnja u 20 sati, predstavljanje knjige ''Život za druge'' i dokumentarnog filma o fra Jozi Vasilju.

Objavljeno: 21.07.2014.

U Međugorju održan 15. međunarodni seminar za bračne parove

Na 15. međunarodnom seminaru za bračne parove u Međugorju sudjelovao je 131 sudionik iz  13  zemalja od 13. do 16. srpnja  2014. godine. Tema seminaraje bila: „Povjerenje u braku i odgoju“. Predavač je bila dr. Jozefina Škarica. Predavanja su prevođena na sedam jezika. Uz jutarnja i poslijepodnevna predavanja  odvijao se i molitveno-liturgijski program (krunica i sveta misa) u međugorskoj crkvi, križni put na Križevcu i molitva krunice na Podbrdu. Završio je sv. misom u srijedu, 16. srpnja, koju je predvodio međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji je bio i koordinator seminara. (slike)

Objavljeno: 16.07.2014.

Iz Hondurasa i Floride na seminar za bračne parove u Međugorje

Među sudionicima seminara za bračne parove u Međugorju susreli smo dva para koji su stigli zaista iz daleka. Jedan od njih su Edith Dantes – Castillo i Jose Dantes – Castillo s Floride – Miami, a drugi  Elio David Alvarenga i Lourdes Alvarenga iz Hondurasa. Jose je kazao da je drugi put na seminaru, jer ima toliko stvari da se nauči za obitelj. Zaželio je puno uspjeha onima koji će doći poslije njih na ovaj seminar.  Lourdes i Elio imaju desetero djece. Deveti puta su u Međugorju, a prvi puta na seminaru za bračne parove. „Kad sam prvi put pozvala supruga da pođe sa mnom u Međugorje, rekao je da sam luda. A nakon tolikih dolazaka, sada je on veliki zaljubljenik u Međugorje, isto kao i Jose.”- kazala je Lourdes.

Objavljeno: 16.07.2014.

15. MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

Petnaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se

u Međugorju  od  13. do 16. srpnja  2014. godine.

„Povjerenje u braku i odgoju“      

Program:

Nedjelja , 13. srpnja 2014.

15.00 Registracija  sudionika

17.00 Uvod u seminar

18.00 Večernji molitveni program u crkvi

Objavljeno: 13.07.2014.

Završen 19.međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Devetnaesti međunarodni seminar za svećenike, na kojemu se okupilo 306 svećenika i bogoslova iz 25 zemalja, odnosno 11 jezičnih skupina,  završio je sv. misom zahvalnicom u subotu 12. srpnja, koju je predvodio voditelj seminara, fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima.  Sudionici su došli iz: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora, Argentine, Španjolske i Poljske. Tema ovoga međunarodnog seminara bila je: „Evo ti Majke!” „U Gospinoj školi”. Po svjedočanstvima svećenika sudionika, razabiru se izuzetno dobri plodovi i odluka za dolazak za idući susret, dvadeseti po redu, u Međugorju. 

Objavljeno: 12.07.2014.

„U Međugorju sam otkrio duhovno zvanje”

Mladi svećenik Mitja Bulić iz biskupije Novo Mesto (Slovenija) prvi put je sudjelovao na seminaru za svećenike u Međugorju.  Rekao je da je postao svećenik prije godinu dana, a u Međugorju je bio 30-ak puta.  „Vrlo duboka iskustva nosim sa seminara, zanimljivo mi je geslo Evo ti Majke!“,  jer cijeli život živim s Marijom, mislim da me ona vodi Isusu. Ovi dani u Međugorju za mene su velika milost. Ovakvi seminari nam pomažu mnogo u životu, to je nužno i potrebno. Ja mislim da sam ovdje otkrio duhovno zvanje, ovdje sam oživio svoju molitvu, čitanje Božje riječi. Prvi put sam došao kad sam imao 6 godina, i već tada sam osjetio nešto moćno i ne mogu to zaboraviti. Tu se osjeti mir, snaga molitve. Gdje god si u Međugorju, osjetiš mir”-kazao je mladi svećenik iz Slovenije.

Objavljeno: 11.07.2014.

Iskustva sudionika na 19. međunarodnom seminaru za svećenike

U Međugorju je u tijeku 19. međunarodni seminar za svećenike. Sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja. Fra Luka Zorić, član Hercegovačke franjevačke provincije,  djeluje u Slanom  i prvi put sudjeluje na ovom seminaru:. „Prvi put sam ovdje na duhovnim vježbama. Na seminaru se osjeća  zajedništvo. Sudionici žele  doživjeti uistinu nešto novo kako bi mogli pastoralno bolje djelovati. Svake godine obavljam duhovne vježbe (to je dužan svaki svećenik) . Ne moram ići iz kuće, jer se održavaju duhovne vježbe  i u Slanom ne samo za svećenike nego i za  druge vjernike. Ove godine nisam uspio u duhovnim vježbama doživjeti ono što mogu ovdje doživjeti. Ovdje se opustim i potpuno se predam molitvi".

Objavljeno: 09.07.2014.

Započeo 19. međunarodni seminar za svećenike u Međugorju

Na 19. međunarodnom seminaru za svećenike sudjeluje oko 300 svećenika, đakona i bogoslova iz 25 zemalja: Ukrajine, Koreje, Litve, Njemačke, Švicarske, Austrije, Brazila, Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Francuske, Belgije, SAD-a, Irske, Perua, Ekvadora. Argentine, Španjolske i Poljske. Započeo je u ponedjeljak, 7. srpnja 2014., večernjim molitveno liturgijskim programom. Misno slavlje je predslavio na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova s još 234 svećenika  fra Ljubo Kurtović, župnik u Veljacima. Fra Ljubo je i voditelj seminara.

Objavljeno: 08.07.2014.