Arhiva Novosti

Započeo 24. međunarodni molitveni susret mladih

Međugorje je ovih dana u znaku mladih – u tijeku je 24. Mladifest koji se odvija pod geslom „Vjera ljubavlju djelotvorna“.
Službeni početak Festivala bio je u četvrtak 1. kolovoza na Vanjskom oltaru. Krunicu  u 18 sati predmolio je fra Antonio Šakota, a sv. Misu u 19 sati  predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko u suslavlju  s 470 svećenika. Na početku misnoga slavlja mladima iz cijelog svijeta obratili su se domaćini – mladi iz župe Međugorje, nakon čega je uslijedilo  predstavljanje po državama. Predstavili su se mladi iz 60 država. Domaćin – međugorski župnik fra Marinko Šakota –  poželio  je mladima dobrodošlicu i rekao: „Dragi mladi, dobrodošli u Međugorje, dobrodošli Majci koja vas bezuvjetno voli. Otvarajte svoja srca Isusu molitvom na Križevcu i Podbrdu, kao što se cvijet otvara suncu u molitvi krunice. Hranite se u Euharistiji. Sunčajte svoje duše pred suncem života u klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu. Liječite svoja srca, u ispovjedaonici se oslobađajte ropstva.“ (slike)
 

Objavljeno: 02.08.2013.

„Ovdje smo svi prijatelji”

Marija i Andrea Šuštar, Branko Uljan, Uroš Karadžija i Boštjan Hari na Mlaifest su došli iz Slovenije. Svoje iskustvo podijelili su s novinarima Radiopostaje Mir Međugorje: „Međugorje je posebno mjesto,  a nama su molitva i ispovijed najljepši. Ovdje smo svi jedno, svi smo prijatelji”.
Također su nam kazali da se u Međugorju snažno osjeća Božja blizina i da su radosni što mogu sklopiti nova prijateljstva i produbljivati svoju vjeru.

Objavljeno: 02.08.2013.

Biciklima u Međugorje na 24. međunarodni susret mladih

Jasna Mihelić i Klara Ćurić iz Požege te Vanja Bajivić i Ana Antolić iz Virovitice  biciklima su 31. srpnja stigle u Međugorje na 24. Mladifest – međunarodni molitveni susret mladih. Nakon za tjedan dana prijeđenih 700 kilometara najprije su pred župnom crkvom, kod kipa Kraljice Mira, zahvalile za sretan dolazak. „Sretni smo što smo stigli, i vjerojatno ćemo svoje hodočašće ponoviti“, kazali su nam mladi hodočasnici.

Objavljeno: 01.08.2013.

Statistike za srpanj 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 143 400

Broj svećenika koncelebranata: 5003 (166 dnevno)

Objavljeno: 01.08.2013.

24. Međunarodni molitveni susret mladih

Međugorje, 1. - 6. 8. 2013.

 

Vjera    ljubavlju djelotvorna

(Gal 5,6)

Srijeda, 31. 7. 2013.

18.00    - molitva krunice

19.00    - sv. Misa (generalna proba zbora i orkestra)

20.30   - molitva za ozdravljenje

21.00    - klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu (generalna proba zbora i orkestra)

Objavljeno: 31.07.2013.

Simpozij o fra Stanku Vasilju

U povodu 20. obljetnice smrti fra Stanka Vasilja (Međugorje, 20. srpnja 1920: - Klinička bolnica Split, 30. lipnja 1993.),  Župni ured Međugorje i mjesne zajednice Bijakovići i Međugorje organizirale su 23. srpnja simpozij posvećen njegovu liku i djelu.
O fra Stanku su govorili franjevci, povjesničari, odvjetnici, glazbenici i književnici fra  Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego i fra Marinko Šakota. (slike)
 

Objavljeno: 30.07.2013.

OBAVIJEST O SATELITIMA

 

Obavijest za slušatelje Radiopostaje Mir Međugorje u Europi i na Bliskom Istoku.
 
Od 1. kolovoza slušajte nas preko satelita
EUTELSAT 16°E
FREKVENCIJA: 11 262 MHz
Polarizacija HORIZONTALNA
SYMBOL RATE: 30 000
FEC: 2/3

Objavljeno: 30.07.2013.

Proslavljen blagdan sv.Jakova

 

Blagdan sv.Jakova, zaštitnika župe Međugorje svečano je proslavljen u četvrtak, 25. srpnja 2013. Svete Mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Ivan Ševo, zamjenik provincijala Hercegovačke franjevačke provincije slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve.(slike)

Objavljeno: 29.07.2013.

Hodočasnička iskustva: „Međugorje nam je drugi dom”

Obitelj Cindrić iz Čakovca, koja čini glazbeni sastav „Djeca ljubavi”, tijekom srpnja  posjetila je Međugorje. Govorili su nam o svojoj obitelji te glazbenom djelovanju.
Otac obitelji Darko je kazao da je za Međugorje  čuo već prvih dana ukazanja, a već je iduće godine s jednom skupinom iz Slavonskog Broda hodočastio Kraljici Mira.
 „Pratimo događanja u Međugorju u koje svojoj majci dolazimo u zagrljaj. Toliko smo se puta uvjerili u njezinu veliku  ljubavi za sve one koje nosimo u svom srcu. Ovo nam je drugi dom“ – složno su nam kazali članovi obitelj Cindrić koji su u Međugorje došli s molitvenom zajednicom Totus Tuus.
 

Objavljeno: 24.07.2013.

5. susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata

Susret duhovnih zvanja Broćanskog dekanata već pet godina održava se u različitim župama ovoga dekanata. Ovogodišnji susret, na kojemu je sudjelovalo 50-ak sudionika, održan je u Međugorju u ponedjeljak 22. srpnja.
Nazočnima je o međugorskoj župi i pastoralnom djelovanju u njoj govorio fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Sudionike su pozdravili dekan Broćanskog dekanata fra Mate Dragićević i načelnik općine Čitluk Ivo Jerkić.
Tijekom susreta slavljena je i sveta Misa.
Broćanski dekanat broji 116 duhovnih zvanja, među kojima su redovnice različitih družbi, svećenici, redovnici, bogoslovi i sjemeništarci.

Objavljeno: 23.07.2013.

Svetkovina sv. Jakova

U četvrtak 25. srpnja je svetkovina sv. Jakova - zaštitnika župe Međugorje.
Svete Mise u župnoj crkvi slave se u 7, 8 i 19 sati, a središnja proslava - svečana sveta Misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom kreće iz crkve u 10, 45 sati.
Molitveni program je redovit kao svaku večer - molitva krunice je u 18, a sv. Misa u 19 sati. U četvrtak je i redovito cjelonoćno klanjanje. U 22 sata počinje zajedničko klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.
Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i od svoga osnutka posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika.
 

Objavljeno: 22.07.2013.

Mlada Misa fra Josipa Serđe Ćavara

U nepuna tri tjedna u Međugorju  su Mlade Mise proslavila tri svećenika: 3.srpnja don Filip Pavlović, 7. srpnja fra Mario Ostojić i 21.srpnja fra Josip Serđo Ćavar.
 Fra Josip Serđo za mladomisničko geslo izabrao je citat iz poslanice Efežanima: „Koje li radosti u pozivu Njegovu!“ Prije početka Mise uvodnu riječ održao  je župnik fra Marinko Šakota i čestitao mladomisniku. Propovijedao je fra Danko Perutina koji je zahvalio Bogu što pod obroncima Podbrda i Križevca nastaju i rastu duhovna zvanja. Fra Danko je mladomisniku naglasio poruku iz Evanđelja – da treba biti i Marija i Marta – i moliti i raditi. 

Objavljeno: 22.07.2013.

Gospine poruke su mi pomogle razumjeti Međugorje

Uz hodočasnike iz nekoliko država svijeta, novinari Radiopostaje „Mir“ Međugorje ovih su dana razgovarali i s onima iz Meksika. Među njima je bila i Theresa, koja je prvi put u Međugorje hodočastila prije dvije godine. Tada je došla zbog znatiželje, nakon što je na dar dobila kip Međugorske Gospe: „Sve je bilo čudesno, imala sam vremena za ispovijed, pričest, molitvu, klanjanje i svetu Misu. Za vrijeme Mise sam osjećala kako Gospa dotiče moje srce i traži da se obratim. Nakon povratka s hodočašća puno sam čitala o Međugorju jer sam osjećala da to trebam činiti. I sad sam opet ovdje, kod Majke“ Theresa je također istaknula da su joj Gospine poruke pomogle razumjeti Međugorje: „Ovdje volim biti najviše zbog toga što je ovo posebno mjesto u kojem možete ući u svoje srce i biti s Gospodinom u tišini; možete ostaviti sve terete i samo slušati Boga, a ništa Mu ne govoriti’’.
 

Objavljeno: 21.07.2013.

Prvi put u Međugorju

Dvadesetpetogodišnji Khaled Abu Sini iz Nazareta ovih je dana prvi put hodočastio u Međugorje, jako je zahvalan što mu se ispunila velika i davna želja.
Između ostalog nam je rekao: „Puno ljudi u  Izraelu zna za Međugorje i Gospine poruke. Iz moje župe svake godine se organizira hodočašće Kraljici Mira i u Lurd. Kad se vratim doma svima ću reći da obvezno odu u Međugorje koje je produženi Nazaret, dom Svete obitelji.
Osjećam da me je ovdje nešto dotaknulo iznutra. Josip, Marija i Isus su živjeli u Nazaretu prije mnogo godina i za nas je to jako važno. Sada, u ovom vremenu, Marija se ovdje ukazuje, toliko godina dolazi, živa je. To nije samo neka priča. Mariju mogu osjetiti, daje mi snagu, dotiče me iznutra, snaži mi vjeru koja će uvijek biti jaka bez obzira došao ja u Međugorje ili ne. Ne mogu riječima opisati taj osjećaj, to je kao neka energija, neki nutarnji osjećaj“ – kazao je ozareni mladi hodočasnik iz Nazareta.
 

Objavljeno: 19.07.2013.

Simpozij o fra Stanku Vasilju

U utorak, 23. srpnja, u Međugorju će se održati simpozij o liku i djelu fra Stanka Vasilja (1920.-1993.). Sudjeluju: fra Tomislav Pervan, fra Ivan Dugandžić, fra Robert Jolić, Ivica Šarac, Josip Muselimović, Snježana Vrbanec, Krešo Šego, fra Marinko Šakota. Simpozij će se održati u dvorani bl. Ivana Pavla II. s početkom u 16 sati. U 18 sati je molitva krunice, a u 19 sati sveta Misa na kojoj će se izvoditi fra Stankove skladbe. Nakon svete Mise slijedi svečana akademija.
 

Objavljeno: 19.07.2013.