Arhiva Novosti

Biskupi u Međugorju tijekom 2005. god.

Tijekom 2005. godine u Međugorju je boravilo 15 biskupa iz 12 zemalja.

- Mons. Hieronymus Herculanus Bumbun, O.F.M. Cap., nadbiskup Pontianaka (Indonezija)

- Mons. Salvatore Boccaccio, biskup Frosinonea (Italija)

- Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, biskup siro-malankarskog obreda biskupije Bathery  (Kerala, Indija)

- Mons. José Luís Azcona Hermoso, O.A.R., Augustinac, biskup biskupije Marajó (Para, Brazil)

- Mons. Bruno Tommasi, nadbiskup u miru nadbiskupije Lucca (Italija)

- Mons. Hermann Raich, S.V.D., biskup Wabaga (Papua Nova Gvineja)

- Mons. Issam John Darwish, BSO, DD., eparh Melkitske katoličke crkve Australije i Novog Zelanda

- Mons. Domenico Pecile, umirovljeni biskup Latine (Italija)

- Mons José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup Paname (Panama)

- Mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole (Demokratska Republika Kongo)

- Mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada)

- Mons. Thomas Msusa, biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Allan Chamgwera, umirovljeni biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup biskupije Dedza (Malavi)

- Mons. Joseph Faber MacDonald, biskup biskupije Saint John (New Brunswick, Kanada)

Objavljeno: 16.01.2006.

Statistike za kuću molitve «Domus pacis» za 2005. godinu

Tijekom 2005. godine u kući molitve «Domus pacis» održano je 45 različitih seminara na kojima je sudjelovalo 1.532 vjernika.

Održano je 18 seminara posta, molitve i šutnje za vjernike iz: Austrije (2), Njemačke (2), Poljske (1), Francuske (2), Ukrajine (1), Rusije (1), Litve (1), Slovačke (1), Italije (2), Mađarske (1), Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine (4). Na ovim seminarima sudjelovalo je 644 vjernika koji su tijekom šest dana produbljivali svoju vjeru u Gospodina, slijedeći Gospin poziv na molitvu, post i unutarnju šutnju. Seminare je vodio fra Ljubo Kurtović.

U istoj kući na 9 duhovnih obnova okupila su se 294 člana franjevačke mladeži i ministranta iz Hercegovine.

Školske sestre franjevke održale su 7 seminara za djevojke na kojima je sudjelovalo 190 djevojaka.

Također je održano i 11 duhovnih seminara za 404 osobe koje su organizirali različiti duhovni pokreti.

Objavljeno: 15.01.2006.

Statistike za 2005. godinu

Svetih pričesti: podijeljeno 1,299.100. Na sv. misama koncelebriralo: 29.673 svećenika. Hodočasničke skupine došle su iz 57 zemalja sa svih kontinenata: Argentina, Australija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Danska, Egipat, Engleska, Filipini, Finska, Francuska, Gibraltar, Grčka, Hrvatska, Indija, Indonezija, Irska, Italija, Izrael, Japan, Južnoafrička Republika, Kanada, Kina, Koreja, La Reunion, Litva, Letonija, Libanon, Luksemburg, Mađarska, Makedonija, Malavi, Malezija, Malta, Meksiko, Novi Zeland, Nizozemska, Njemačka, Panama, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, SAD, Singapur, Slovačka, Slovenija, Srbija i Crna Gora, Škotska, Španjolska, Šri Lanka, Švicarska, Tahiti, Ukrajina, Vijetnam.

Objavljeno: 14.01.2006.

Razgovor : O. Alexis Wiehe, biskupija Toulon, Francuska

Nakon boravka u Međugorju više nisam isti čovjek
O. Alexis Wiehe, svećenik tulonske biskupije, zaređen sredinom 2004., došao je na hodočašće u Međugorje u prosincu 2005. Međugorsko iskustvo utjecalo je na njegov život i zvanje. Ima dopuštenje od svog biskupa u svoj pastoralni rad uključiti elemente koje je primio u Međugorju.

Objavljeno: 12.01.2006.

Doček Nove godine u Međugorju

Molitveni doček Nove 2006. godine okupio je u Međugorju nekoliko tisuća uglavnom mladih hodočasnika iz cijelog svijeta. Skupine sa svih kontinenata počele su pristizati već nekoliko dana ranije, pa je u četvrtak i petak navečer crkva već bila premalena za prihvat tolikih vjernika. (photos)

Objavljeno: 02.01.2006.

Dan studenata

U organizaciji Udruge Fra Slavko Barbarić u svetištu Kraljice Mira u Međugorju 29. prosinca u dvorani «Majčinog sela» u Bijakovićima održan je tradicionalni Dan studenata. Susret je započeo u 15,00 sati pozdravnim govorom predsjednika Udruge dr. fra Ivana Sesara. (photos)

Objavljeno: 30.12.2005.

Božić u Međugorju

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici za Božić su se pripravljali devetnicom: osim večernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja, te su se slavile sv. Mise zornice.(photos)

Objavljeno: 29.12.2005.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2005.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 45 minuta i trajalo je 7 minuta.

Objavljeno: 25.12.2005.

Božićni koncert dječjih zborova

Međugorski dječji zbor «Golubići mira», pod ravnanjem s. Slavice Kožul, i dubrovački dječji zbor «Mali raspjevani Dubrovnik» pod ravnanjem maestra Đele Jusića održali su tradicionalni božićni koncert u međugorskoj župnoj crkvi u nedjelju, 19.12.2005. u 15 h. Poseban gost ovog koncerta bila je klapa «Luka» iz Ploča. Maestro Jusić i s. Slavica Kožul surađuju već dugi niz godina. Ovakav božićni koncert održava se svake godine i u Međugorju i u Dubrovniku. (photos)

Objavljeno: 20.12.2005.

Božićni koncert Hrvatskog baroknog ansambla

U četvrtak, 15.12.2005. u 20 h, Hrvatski barokni ansambl nastupio je po prvi puta u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Na repertoaru je bio izbor iz talijanskog baroknog programa: Concerti grossi talijanskih skladatelja Corellija, Torellija i Manfredinija, Legrenzijev motet «O dilectissime Jesu» kao i Scarlattijeva kantata za sopran i gudače «O di Betlemme altera». Koncert je održan u organizaciji Župnog ureda Međugorje i posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. (photos)

Objavljeno: 16.12.2005.

Dva božićna koncerta u međugorskoj crkvi

U međugorskoj župnoj crkvi ove će se godine održati dva božićna koncerta.

U četvrtak 15.12. u 20 h, «Hrvatski barokni ansambl» izvest će klasični instrumentalni božićni program na kojem će biti izvedena djela Corellija, Legrenzija, Torellija, Manfredinija i Scarlattija.

U nedjelju 18.12. u 15 h, «Golubići mira» iz Međugorja i «Mali raspjevani Dubrovnik» izvest će tradicionalne i novokomponirane božićne pjesme. Gost ovog koncerta je klapa «Luka» iz Ploča.

Pozivamo sve župljane i sve ljude dobre volje da dođu na te koncerte kako bi se kroz glazbu i pjesmu pripremili za ovaj najradosniji kršćanski blagdan!

Objavljeno: 12.12.2005.

Pismo prijateljima

Poštovani dobročinitelji i prijatelji Međugorja,

Započinjemo vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja,. Svatko od nas pojedinačno, obiteljski i u zajednici pokušava na svoj način što bolje pripraviti put Onome koji dolazi.

On nastavlja dolaziti i tražiti nas. Nastavlja slati proroke koji to obznanjuju. Njegova i naša majka Marija, od samih početaka, je najizravnija njegova učenica i pouzdana suradnica. Nebrojno puta u povijesti pokazala se takvom. U naše dane Bog  je šalje kao Kraljicu Mira. Šalje je da nas pouči božanskoj mudrosti mira. Šalje je da nas pouči, što služi našem miru, a što ga ruši. Zahvalni smo Bogu i slavimo ga za sve koji u molitvi, pomirenju, postu, primanju sakramenata, čitanju svetog Pisma upoznaše božansku mudrost mira.

Objavljeno: 03.12.2005.

Duhovna obnova za studente

Udruga "Fra Slavko Barbarić" Međugorje i ove godine organizira seminar duhovne obnove za studente od 29.12.2005. do 1.1.2006. Sve informacije u svezi seminara mogu se dobiti u tajništvu Udruge na telefon 036 / 651 549.

Objavljeno: 01.12.2005.

Emisija «Živjeti srcem» za petu godišnjicu smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak 24. studenog 2005. godine Radiopostaja 'MIR' Međugorje u svom se programu, emisijom 'Živjeti srcem' prisjetila pokojnog fra Slavka Barbarića, redovitog suradnika, podupiratelja i dragog prijatelja našega radija.

Objavljeno: 29.11.2005.

Trinaesti međunarodni susret voditelja

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje održat će se  u Novoj dvorani u Međugorju  od 5. do 9. ožujka  2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8) Broj mjesta je ograničen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veći. Stoga vas molimo da što prije prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na faxa: 00387 36 651 999  (za Mariju Dugandžić) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr.

Objavljeno: 25.11.2005.