Arhiva Novosti

Vlč. Ciril Čuš: „Odlučio sam da ću svake godine ići u Međugorje“

Predvoditelj ovogodišnje duhovne obnove međugorske župe od 19. do 21. veljače bio je vlč. Ciril  Čuš, župnik u dvjema slovenskim župama, Žetale i Stoperce. Tom je prigodom govorio i o svome iskustvu Međugorja, u koje je hodočastio više od 40 puta. S prijateljem je prvi put došao u Međugorje 1996. „U noći kad su svi spavali, otišao sam na Križevac.  I molio sam Isusa da mi pomogne.

Objavljeno: 24.02.2016.

23. MEÐUNARODNI SUSRET ORGANIZATORA HODOČAŠĆA, VODITELJA CENTARA MIRA I MEÐUGORSKIH MOLITVENIH I KARITATIVNIH SKUPINA

Dvadeset treći  međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, održat će se  u Međugorju  od  29. veljače do 4. ožujka 2016. godine. 

Objavljeno: 24.02.2016.

38 hodočasnika s otočja Walis i Futuna u Međugorju

P. Fatauli Amasio  dolazi iz male zemlje, točnije zajednice otoka koji se zovu Walis i Futuna, a nalaze se između Nove Kaledonije i Tahitija u Tihom oceanu i prekomorski je teritorij Francuske. P. Fatauli je sa skupinom hodočasnika hodočastio u Međugorje. Zanimljivo je da su stanovnici na otoku sagradili repliku međugorske crkve sv. Jakova i gaje veliku pobožnost prema Gospi.

Objavljeno: 23.02.2016.

Nastavljaju se susreti župljana u korizmi

Susreti međugorskih župljana u korizmi nastavljaju se svake srijede, nakon večernje svete mise, u 19 sati u dvorani Ivana Pavla II. (žutoj dvorani). Nakon Miletine, u srijedu 24. veljače domaćin je filijala Šurmanci. Najavljujući ove susrete, međugorski župnik fra Marinko Šakota je kazao:

 

Objavljeno: 22.02.2016.

Završena duhovna obnova u Međugorju

U Međugorju je od 19. do 21. veljače 2016. održana duhovna obnova župe koju je vodio vlč. Ciril Ćuš, iz Slovenije. Duhovna obnova je počela u petak, 19. veljače večernjim molitveno liturgijskim programom u župnoj crkvi. Molitvu krunice prvoga dana predmolio je fra Josip Marija Katalinić, a svetu misu predslavio je vlč. Ciril, u koncelebraciji 7 svećenika.

Objavljeno: 22.02.2016.

Brojni seminari u Međugorju i u 2016. godini

U Međugorju se tijekom godine, uz redovite seminare posta i molitve, održavaju i različiti međunarodni seminari. Neki od njih imaju dugogodišnju tradiciju, a neki su pokrenuti tek prije nekoliko godina. Ti seminari namijenjeni su svećenicima, laicima, voditeljima centara mira, bračnim parovima, liječnicima, medicinskom osoblju.

Objavljeno: 20.02.2016.

Počinje duhovna obnova u župi Međugorje

Duhovna obnova župe Međugorje ove godine održat će se od 19. do 21. veljače, a predvodit će je vlč. Ciril Ćuš, iz Slovenije. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, potaknuo je župljane na dolazak na duhovnu obnovu: „U petak, subotu i nedjelju je duhovna obnova za župljane, naravno i za druge iz okolnih mjesta. Vlč. Ciril Ćuš, mlad i iskusan duhovnik, voditi će nas kroz ovu duhovnu obnovu.

Objavljeno: 19.02.2016.

Održana „Misijska večer“ u Međugorju

U sklopu Misijske večeri, koja je okupila mnoštvo posjetitelja,  u subotu, 13. veljače u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Međugorju prikazan je dokumentarni film o 40-godišnjem djelovanju školskih sestara franjevki splitske provincije u DR Kongo „Školske sestre franjevke u srcu Afrike“. Sestre su otišle u Kongo 1974. i do danas uvelike doprinose duhovnom i socijalnom razvoju u mjestu Luhwinja.

Objavljeno: 16.02.2016.

Duhovna obnova međugorske župe

U Međugorju tijekom siječnja i veljače boravi manji broj hodočasnika. Postalo je  uobičajeno da se u ovom vremenu za međugorske župljane organizira duhovna obnova koja će se održati 19.,20., i 21. veljače (petak, subota i nedjelja). Program duhovne obnove počinje u crkvi sv. Jakova molitvom krunice u 17 sati i nastavlja se svetom misom u 18 sati.

Objavljeno: 15.02.2016.

Pobožnost Križnoga puta u korizmenom vremenu u Međugorju

Osobitost  je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta koji se moli, kako po našim crkvama tako i po obiteljima.  U međugorskoj župi pobožnost je petkom: na  Križevcu s početkom u 14 sati; u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernjeg misnog slavlja koje počinje u 18 sati. Na filijalama (Šurmanci, Vionica, Miletina) prema dogovoru župljana.

Objavljeno: 12.02.2016.

Život međugorske župe u zimskim danima

Siječanj i veljača drugačiji su mjeseci u Međugorju od ostalih mjeseci u godini. Osim po nazočnosti pokojeg stranog hodočasnika ili manje skupine koji su namjerno odabrali ovo mirno razdoblje za osobnu molitvu, župa svetog Jakova u tom se razdoblju ne razlikuje mnogo od drugih hercegovačkih župa. Sakramentalni i pastoralni život župe teče uobičajeno dalje: (slike)

 

Objavljeno: 12.02.2016.

Slavljena sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, u srijedu, 10. veljače, na blagdan Stepinčeva, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Danas se još ne zna za posljednja počivališta mnogih, ali sjećanje na njih živi u molitvi vjernih.

Objavljeno: 11.02.2016.

Molitva mladih župe Međugorje u korizmi

Mladi župe sv. Jakova u Međugorju odlučili su i ovu korizmu živjeti na najljepši način. Svaku večer tijekom korizme, od 20 sati i 30 minuta zajednički će moliti krunicu na Brdu ukazanja. Molitve krunice neće biti jedino petkom (pobožnost Križnoga puta na Križevcu u 14 sati i nakon večernje svete mise u crkvi)  i nedjeljom (molitva krunice na Brdu ukazanja u 14 sati).

Objavljeno: 10.02.2016.

Akcija „Deset dana bez ekrana”

Župni ured Čitluk, Franjevački svjetovni red i Frama Čitluk, pokrenuli su akciju pod nazivom „Deset dana bez ekrana” („10 dana drugačijeg gledanja”). Akcija počinje na Čistu srijedu, 10. veljače 2016. Kordinator akcije je fra Danko Perutina.

Četiri su glavna cilja akcije:

1. Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i u obitelji između roditelja i djece.
2. Stjecati kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima i aktivnostima te za prepoznavanje opasnosti od nasilja i zlostavljanja putem interneta.

Objavljeno: 10.02.2016.

Kninski krizmanici hodočastili u Međugorje

Krizmanici župe sv. Ante Padovanskog, Knin organizirano su hodočastili Kraljici mira u Međugorje, u subotu 6. veljače 2016.  90-ak krizmanika pošlo je na hodočašće u ranim jutarnjim satima s fra Ivanom Lukačem, župnim vikarom i vjeroučiteljima. Na putu do Međugorja posjetili su i samostan u Sinju gdje ih je primio gvardijan  fra Antonio Mravak, te Imotski gdje su obišli samostan i jezera.  (slike)

Objavljeno: 10.02.2016.