Arhiva Novosti

Papa Franjo proglasio svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Vatikan, (IKA) - Svečanost povijesne kanonizacije dvojice papa, blaženoga Ivana XXIII. i blaženoga Ivana Pavla II., počela je na mnoštvom hodočasnika dupkom ispunjenom Trgu Sv. Petra u Vatikanu, ukrašenom s 30.000 ruža, dar iz Ekvadora, molitvom Milosrdne krunice, uz pjevanje zbora Rimske biskupije. Papa u miru Benedikt XVI. je među koncelebrantima pokraj oltara.

Objavljeno: 27.04.2014.

Uskrs u Međugorju

U Međugorju su se i ove godine za Uskrs okupili brojni hodočasnici koji su, u zajedništvu s međugorskim župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz Italije, SAD-a, Irske, Francuske, Njemačke, Grčke, Libanona,  Austrije, Portugala, Argentine, Španjolske, Latvije, Engleske, Slovačke, Koreje  te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitvu krunice u međugorskoj župnoj crkvi u 17 sati predmolio  je fra Hrvoje Miletić, a svečanu svetu Misu Večere Gospodnje u 18 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji  25 svećenika. (slike)

Objavljeno: 22.04.2014.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2014 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 19.04.2014.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Nedjelja, 20. travnja, Uskrsnuće Gospodinovo - Svete mise na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi su u 7, 8, 11 i 18 sati.

Objavljeno: 16.04.2014.

Hodočasnička mreža ''Marijin put''

Međugorje je ovih dana posjetila skupina mađarskih hodočasnika. Annamária Vécsey i András Molnár  predstavili su projekt ''Marijin put''- hodočasničke staze koje bi povezivale marijanska svetišta u srednjoj Europi. Na putu hodočasnici trebaju okrjepu, mjesto gdje će prespavati kako bi osvježeni mogli ići dalje do odredišta. Hodočasničke staze - posebno označeni putovi do svetišta -  aktualne su i u novije vrijeme i to sve više iz sigurnosnih razloga, kako bi se izbjegla opasnost od putovanja cestama kojima prometuju automobili.

Objavljeno: 15.04.2014.

CVJETNICA U MEĐUGORJU

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje uvodi nas u Veliki tjedan i pripremu za najveću kršćansku svetkovinu, Uskrs. U Međugorju je, kao i dosadašnjih godina, liturgija Cvjetnice 13. travnja počela  na temeljima stare župne crkve u 10,30. U liturgijski predviđenoj procesiji, nakon čitanja evanđelja o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem te blagoslova grančica, ministranti, čitači, pjevači, svećenici i puk Božji – župljani i hodočasnici - krenuli su prema župnoj crkvi gdje je u 11 sati slavljena sv. misa Muke Gospodnje koju je predvodio fra Karlo Lovrić. U 18 sati svetu misu predvodio je fra Mladen Herceg u koncelebraciji 7 svećenika. Župljanima su se i ove godine pridružili brojni hodočasnici iz okolnih mjesta BiH, Hrvatske te iz Engleske, Italije, SAD-a, Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije i Irske. Tijekom dana, osim tri svete mise na hrvatskome, slavljeno je i pet svetih misa na jezicima inozemnih hodočasnika. Mnoštvo hodočasnika pridružilo se i molitvenom zajedništvu krunice na Podbrdu u 14 sati. (slike)

Objavljeno: 13.04.2014.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje u Međugorju

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 13.travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga, u procesiji se ide u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su još u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu. Na filijalama mise su po uobičajenom rasporedu.
 

Objavljeno: 07.04.2014.

Križni put u izvedbi zborova „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka

Svakoga petka u međugorskoj župnoj crkvi u korizmi, nakon večernje svete mise moli se Križni put koji predvode međugorski franjevci. A 4. travnja zborovi „Pro Musica“ iz Mostara i „Prijatelji“ iz Čitluka predvodili su Križni put pjesmom i riječju. Don Dragan Filipović, voditelj zbora ''Pro Musica'' uglazbio je stihove hrvatskog pjesnika Branka Klarića, koji je nestao u ratnom vihoru: „Ovaj Križni put je pisan za zbor, soliste i orkestar. Zahvaljujem svima onima koji su sudjelovali, koji su pomagali da zbor stane na noge s ovom kompozicijom Križnog puta. Svidio mi se tekst Branka Klarića, i otkrivajući tekstualnu melodiju napravio sam Križni put. Pok. Branko Klarić je za svaku postaju Križnog puta napravio jednu, dvije strofe, a mnogima je taj tekst poznat.''-kazao je don Dragan, a  Križni put je kao i svakoga petka izravno prenosila Radiopostaja ''Mir'' Međugorje.
 

Objavljeno: 06.04.2014.

Statistike za ožujak 2014

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 65 800

Broj svećenika koncelebranata: 1344 (43 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2014.

Hodočasnici iz Istre u Međugorju

Proteklog su vikenda Međugorje posjetili hodočasnici iz Istre. Točnije, oko 150 hodočasnika iz Rovinja i okolice. Riječ je o godišnjem hodočašću koji se organizira uvijek u korizmenom vremenu. Rebeka Sebastijan i Marija Pendić iz Rovinja svjedočile su  o svom iskustvu hodočašća i obraćenja u programu Radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Rebeka je govorila o ovogodišnjem hodočašću u Međugorje i djelovanju vjernika kroz Franjevački svjetovni red u Rovinju: 

Objavljeno: 26.03.2014.

U Međugorju održan izborni kapitul Hercegovačkog područnog bratstva OFS-a

Izborni kapitul hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 21. do 23. ožujka 2014. u Međugorju. Na kapitulu su sudjelovali: članovi područnog vijeća, ministri mjesnih bratstava, zastupnici mjesnih bratstava (čiji je broj ovisio o broju članova pojedinog mjesnog bratstva), područna predsjednica Frame te dvoje zastupnika područnog bratstva Frame. U radu kapitula sudjelovalo je ukupno 33 sudionika.

Objavljeno: 24.03.2014.

Zbor Mihovil iz Splita u Međugorju

Međugorje posjećuju brojni hodočasnici s raznih strana svijeta. Mnogi od njih budu gosti u programu Radiopostaje ''Mir'' Međugorje. Tako su u srijedu 19. ožujka bili gosti članovi sastava Mihovil iz Splita. Uz pjesmu i svjedočanstvo vjere prošlo je zajedničko druženje u emisiji Večer duhovne glazbe. Sastav je osnovan 2006. godine i djeluje u splitskoj župi Kamen. Zbor danas broji tridesetak članova, nosi ime zaštitnika njihove župe sv. Mihovila, a djeluje pod vodstvom Mate Pocrnjića. Sastav zapaženo sudjeluje na brojnim festivalima duhovne glazbe, kao što su: Uskrsfest, Hosanafest, Marijafest, Papafest i Krapinafest. Kao plod njihovog rada i zalaganja je nosač zvuka s autorskim pjesmama. Nosač zvuka pod nazivom „Zagrljaj ljubavi“ (2009.) sadrži dvanaest pjesama koji su plod njihovog promišljanja i njihove molitve. 

Objavljeno: 21.03.2014.

Iskustva međugorskih hodočasnika

U Međugorju su proteklih dana boravili hodočasnici iz Poljske, Slovačke, Španjolske, Meksika, Argentine, Italije, SAD-a, Češke, Njemačke, Austrije, Koreje, Mađarske, Latvije i Slovenije. Svoje iskustvo s nama podijelio je Massimo Nosscenttini iz Italije koji je čuo za Međugorje već 1981., a  1983. prvi put dolazi ovamo. Po profesiji je vozač autobusa. Svjedoči kako je Gospa u potpunosti promijenila njegov život:

Objavljeno: 20.03.2014.

Giosepina Russo: „Hodočašće u Međugorje je najveći dar koji sam primila u životu“

Giosepina Russo sa Sicilije je djelatnica agencije za hodočašća u marijanska svetišta diljem svijeta. U nekoliko navrata posjetila je sva marijanska svetišta u Europi ali nikako joj se nije pružala prilika da hodočasti u Međugorje. Iako su joj govorili kako Međugorje nije priznato i da ga ne treba spominjati pred hodočasnicima, imala je veliku želju doći ovamo. Gđa. Russo ističe kako nije ni znala gdje se Međugorje nalazi u Europi. Prošle godine došla je prvi put u Međugorje i ostala 15 dana. Kaže kako je hodočašće u Međugorje najveći dar koji je primila u životu. Došavši ispred vanjskog oltara i vidjevši Gospin kip s ispruženom rukom prema oltaru osjećala se kao da je u raju.

Objavljeno: 18.03.2014.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2014.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:46  h i trajalo do 13:51 h.
Draga djeco! Kao majka vam želim biti od pomoći. Želim vam svojom majčinskom ljubavlju pomoći otvoriti svoje srce i da u njega na prvo mjesto stavite moga Sina. Želim da vas po vašoj ljubavi prema mome Sinu i po vašoj molitvi obasja Božje svjetlo i ispuni Božje milosrđe. Želim da se tako otjera tama i smrtna sjena koja vas želi okružiti i zavesti. Želim da osjetite radost blagoslova Božjeg obećanja. Vi, djeca čovjeka, vi ste Božja djeca, vi ste moja djeca. Zato, djeco moja, pođite putovima kojima vas moja ljubav vodi, uči poniznosti, mudrosti i nalazi put k Nebeskom Ocu. Molite sa mnom za one koji me ne prihvaćaju i ne slijede, one koji zbog tvrdoće svoga srca ne mogu osjetiti radost poniznosti, pobožnosti, mira i ljubavi- radost moga Sina. Molite da vam vaši pastiri svojim blagoslovljenim rukama uvijek daju radost Božjeg blagoslova. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2014.