Arhiva Novosti

Cvjetnica-Nedjelja muke Gospodnje

Davni je običaj u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5. korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da u ovom tjednu sve svoje molitvene nakane prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose.

Objavljeno: 14.03.2016.

Duhovna obnova u Međugorju

U srijedu, 9. ožujka 2016. održana je redovita mjesečna duhovna obnova za fratre Hercegovačke franjevačke provincije u Majčinu selu, u Međugorju. Program je započeo okupljanjem, nakon čega su se svi premjestili u dvoranu gdje je predvoditelj fra Ivan Landeka ml., župni vikar u Međugorju, održao predavanje na temu „Milosrđe u spisima sv. Franje Asiškoga “.

Objavljeno: 13.03.2016.

Obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, u srijedu 16. ožujka  navršavaju se osamdeset i dvije  godine od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem. Ideja za izgradnju križa došla je iz Vatikana. Papa Pio XI. imao je želju da bi se u prigodi 1900. obljetnice smrti Kristove izgradili križevi na uzvisinama po čitavom svijetu. Jedan od onih koji su prihvatili tu ideju bio je fra Bernardin Smoljan, međugorski župnik.

Objavljeno: 09.03.2016.

Održan godišnji kapitul OFS-a Hercegovine

Godišnji kapitul Hercegovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) održan je od 4. do 6. ožujka 2016. u Međugorju. Na kapitulu su se okupili članovi područnog vijeća, ministri i predstavnici mjesnih bratstava te područna predsjednica Frame Hercegovine Josipa Matić. Kapitulom je predsjedala područna ministra Ankica Zelenika.

Objavljeno: 07.03.2016.

Prvi dani mjeseca ožujka u Međugorju

U prvim danima mjeseca ožujka 2016., prema podacima Ureda informacija, Međugorje su posjetile hodočasničke skupine iz Poljske, Francuske, Ukrajine, SAD-a, Njemačke, Španjolske, Italije, Rumunjske, Kine, Koreje, Austrije, Švicarske, Irske, Engleske, Slovačke, Australije, Latvije i Libanona.

Objavljeno: 06.03.2016.

Svetom misom završen susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje

U petak, 04.ožujka u Međugorju je svetom misom, koju je predslavio međugorski župnik fra Marinko Šakota završen Dvadeset i treći međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje koji se održavao na temu:  (slike)

Objavljeno: 05.03.2016.

Održan još jedan molitveno-odgojni seminar za djevojke u Međugorju

Od 19. do 21. veljače 2016. u Međugorju, u Kući mira održan je seminar za djevojke sedmih i osmih razreda osnovne škole, u organizaciji Školskih sestara franjevki. Na ovome seminaru okupilo se 45 djevojaka iz: Tomislavgrada, Posušja, Mostara, Čitluka, Međugorja, Ljubuškoga. Jedna  sudionica seminara je kazala. „Tim dolaskom potvrdile smo svoju pripadnost Kristu.

Objavljeno: 04.03.2016.

Gerard Batard: „Međugorje je promijenilo moj život“

Na ovogodišnjem Dvadeset i trećem međunarodnom susretu organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje sudjelovao je i 55-godišnji Gerard Batard, iz Francuske, koji sa svojom agencijom organizira razna hodočašća, među njima i hodočašća u Međugorje. Gerard svjedoči da mu je Međugorje promijenilo život:

Objavljeno: 04.03.2016.

Nastavljen program susreta u Međugorju

Program Dvadeset trećeg međunarodnog susreta organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje, nastavljen je i u srijedu 2. ožujka o temi „Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan“.  Program je i toga dana počeo klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu što ga je predvodio koordinator, međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Objavljeno: 03.03.2016.

Održan Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame BiH

U Međugorju je od 26. do 28. veljače 2016. godine održan 5. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvima Frame Bosne i Hercegovine. Geslo ovogodišnjeg seminara, sukladno godini milosrđa koju je proglasio papa Franjo, glasilo je ,,Milosrdni kao Otac!”, a organiziralo ga je povjerenstvo za formaciju i Nacionalno vijeće Frame BiH.

Objavljeno: 02.03.2016.

Počeo Dvadeset i treći međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina

U Međugorju je u ponedjeljak, 29. veljače, počeo Dvadeset i treći međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih uz Međugorje. Na seminaru koji traje do 4. ožujka sudjeluje oko 270 sudionika iz 25 zemalja:

Objavljeno: 01.03.2016.

Statistike za veljača 2016

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 34 400

Broj svećenika koncelebranata: 780 (26 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2016.

Svećenik iz Poljske: „Međugorje je blagoslovljeno mjesto“

Mnogi koriste ovo mirnije zimsko razdoblje za hodočašćenje u Međugorje. Tako su se proteklih dana, Uredu informacija u Međugorju prijavile manje skupine hodočasnika iz Francuske, Engleske, Mađarske, Koreje Italije, Španjolske, SAD-a i Poljske. U programu radiopostaje  „Mir“ Međugorje gostovao je fr. Krystian Strycharski koji je hodočastio sa skupinom  iz Poljske. 

Objavljeno: 27.02.2016.

Mladi župe Međugorje okupljeni u molitvi

Mladi župe sv. Jakova u Međugorju svaku večer tijekom korizme, osim petka i nedjelje, od 20 sati i 30 minuta zajednički  mole krunicu na Brdu ukazanja. U programu radiopostaje „Mir“ Međugorje Radoslav Šego, jedan od inicijatora molitvenih odlazaka na Podbrdo, kazao je  da su s molitvom počeli prije više od 3 godine:

Objavljeno: 26.02.2016.

Vlč. Ciril Čuš: „Odlučio sam da ću svake godine ići u Međugorje“

Predvoditelj ovogodišnje duhovne obnove međugorske župe od 19. do 21. veljače bio je vlč. Ciril  Čuš, župnik u dvjema slovenskim župama, Žetale i Stoperce. Tom je prigodom govorio i o svome iskustvu Međugorja, u koje je hodočastio više od 40 puta. S prijateljem je prvi put došao u Međugorje 1996. „U noći kad su svi spavali, otišao sam na Križevac.  I molio sam Isusa da mi pomogne.

Objavljeno: 24.02.2016.